پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

جراحی دماغ یا روان؟


جراحی دماغ یا روان؟
جراحی پلاستیك و زیبایی نیز مانند هر جراحی دیگری دارای عوارض و خطراتی است. تلاش كنید پیش از اینكه خود را به تیغ جراحی بسپارید این عوارض را در كتاب‌ها یا اینترنت جستجو كرده و یا از پزشك خود جویا شوید.
جلوی آیینه ایستاده است و پشت سر هم صورتش را به راست و چپ می‌چرخاند. با نوك انگشت نوك بینی‌اش را به سمت بالا، فشار می‌دهد و یك سری از روی رضایت تكان می‌دهد. حالا این بار نوبت گونه‌هایش است كه آنها را باد كند و در دلش آرزو كند، ای كاش گونه‌های او كمی برجسته‌تر بود.
دیگر صبرش تمام شده است گوشی تلفن را برمی‌دارد و شما ره اولین متخصص جراحی فك و صورت و یا پلاستیك را از درون تبلیغات پیدا می‌كند و برای یك معاینه و جراحی وقت می‌گیرد....
شما هم به جراحی پلاستیك صورت و بدنتان فكر كرده‌اید؟ چقدر شور و شوق برای انجام چنین جراحی‌های زیبایی دارید؟ شاید هم پیش از این چنین جراحی‌هایی را انجام داده‌ باشید؟ احساستان پس از زیباتر شدن چهره‌تان چگونه بوده است؟ خوشحال‌تر بوده‌اید و اعتماد به نفس بیشتری پیدا كرد‌ه‌اید؟
جالب است بدانید محققان به این نتیجه رسیده‌اند كه جراحی‌های زیبایی در بهبود خلق و خوی اثر مثبتی دارند و افرادی كه از داروهای ضدافسردگی استفاده می‌كرده‌اند، مصرف این داروها را پس از جراحی كنار گذاشته‌اند. متخصصان اعتقاد دارند گر چه جراحی‌های زیبایی در زندگی شما معجزه نمی‌كنند و به یك باره تمام مشكلاتتان را حل نمی‌كنند ولی می‌تواند در خلق و خوی شما و بهبود كیفیت زندگیتان بسیار موثر باشند.
این نتیجه ۲ مطالعه كاملا مجزا بوده است كه به صورت همزمان در كنگره جراحان پلاستیك امریكا در سال جاری در سان‌فرانسیسكو ارائه شد.
یكی از سرپرستان این گروه‌های تحقیقاتی در این‌باره می‌گوید: <نتایج ناشی از جراحی پلاستیك می‌تواند آن‌چنان بر روی افراد موثر باشد كه مصرف داروهای ضدافسردگی را كنار بگذارند.> گروه مطالعاتی دوم كه تحقیق خود را در كشور برزیل انجام داده بودند معتقدند كه خانم‌هایی كه به دلیل ناقرینگی سینه‌ها خود را به تیغ جراحی سپرده‌اند، اعتماد به نفس بیشتری را در طول ۶ ماه پس از جراحی احساس كرده‌اند.
● بهبود كیفیت زندگی
گروه تحقیقاتی آمریكایی برای مطالعه اثر جراحی پلاستیك بر رفتار و خلق خوی افراد، از ۳۶۲ زن و مرد خواستند كه در این مطالعه آنها را یاری كنند. بیشتر این افراد زنان میانسالی بودند كه تحت یكی از جراحی‌های پلاستیك مانند كشیدن پوست صورت، كار گذاشتن پروتز در پستان، كاهش اندازه سینه (كوچك كردن سینه) و لیپوساكشن قرار گرفته بودند. پیش از انجام جراحی ۳۰۱ نفر یعنی ۸۳ درصد این افراد هیچ‌گونه داروی ضدافسردگی مصرف نمی‌كردند در حالی كه ۶۱ نفر ۱۷( درصد) داروی ضدافسردگی مصرف می‌كردند.
این محققان تمایل داشتند بفهمند، آیا جراحی پلاستیك می‌تواند افسردگی ناشی از اعتقاد به نازیبایی را در این افراد از بین ببرد و آیا پس از انجام این جراحی‌ها خلق و خوی این افراد آنقدر خوب خواهد شد كه دست از مصرف داروهای ضدافسردگی بكشند؟ در این مرحله بیماران هر دو گروه از نظر سن و جنس و نوع عمل جراحی هماهنگ شدند (همگن شدند۶ .) ماه پس از انجام جراحی، ۱۹ تا ۶۱ بیمار كه پیش از جراحی داروی ضدافسردگی مصرف می‌كردند با داروهای خود خداحافظی كردند در حالی كه ۵ درصد این افراد پس از جراحی نیز همچنان به مصرف دارو ادامه دادند. این محققان تلاش كردند درباره عوامل استرس‌زایی كه در زندگی این افراد وجود داشته یا دارد مانند طلاق و یا مرگ یكی از اعضای خانواده اطلاعاتی به دست آورند. این كار نشان داد كه هیچ كدام از این عوامل نقش اصلی را در تصمیم‌گیری افراد برای مصرف داروهای ضدافسردگی بر عهده نداشته‌اند.
این محققان به این نتیجه رسیدند كه اعتماد به نفس و دیدگاه مثبت نسبت به خود در تمامی این بیماران افزایش یافته است و جراحی پلاستیك گامی مثبت برای بهبود كیفیت زندگی این افراد بوده است.
● یكی به نفع اعتماد به نفس
گروه تحقیقاتی برزیلی از ۳۵ زن در تحقیقات خود دعوت به همكای كردند. تمام این بانوان از ناقرینگی سینه‌ها شكایت داشته و برای رفع این ناقرینگی خود را به تیغ جراحی سپرده بودند.گرچه اندكی ناقرینگی در اجزای سمت راست و چپ بدن كاملا طبیعی است ولی گاهی این ناقرینگی در سینه‌ها بسیار شدید است.
ناقرینگی در اندازه سینه‌ها معمولا در سنین نوجوانی بروز می‌كند. در این سن، معمولا دختران جوان خود را با سایر زنان اطراف خود مقایسه می‌كنند. در این سنین وضعیت ظاهری چهره و بدن بیش از پیش برای نوجوانان اهمیت می‌یابد و این مقایسه‌ها به خصوص از نظر ظاهر بدن تشدید می‌شود و اگر نوجوان در این سنین تفاوتی مشخص بین خود و دیگران احساس كند ممكن است بر روی احساساتش و سایر رفتارهای اجتماعی او موثر باشد.
برای درمان این مشكل، جراحان پلاستیك از روش‌های بزرگ یا كوچك كردن سینه، استفاده ‌كردند. سپس این محققان ملاقت‌های ۳ و ۶ ماه بعد از جراحی با این بیماران ترتیب دادند و درباره كیفیت كلی سلامتی و اعتماد به نفس آنها پرسش‌هایی را مطرح كردند. در این ملاقات‌ها ۸ احساس این بیماران مانند اعتماد به نفس، روابط اجتماعی، سلامت عمومی بدن و میزان درد و ناراحتی مورد ارزیابی قرار می‌گرفت. جالب این بود كه این افراد در تمام این موارد احساس بهتری داشتند.
یك اپیدمی دوست داشتنی
تا به حال به این فكر كرد‌ه‌اید كه در سال‌های اخیر چرا تب جراحی پلاستیك اینچنین همه‌گیر شده است. بدون شك رسانه‌ها در این بازار داغ نقش فوق‌العاده‌ای دارند. آگهی‌های رنگارنگ در مجلات و یا هنرپیشه‌های مشهوری كه همه زیبایی خود را از قبل این جراحی‌ها به دست آورد‌ه‌اند تشویقی برای همگان برای استفاده از این راه‌میانبر برای مطرح شدن هستند. روزانه گاردین می‌نویسد: <كار به جایی رسیده است كه یك خانم ۴۶ ساله كه ۱۲ سال است بینایی خود را از دست داده است از عمل جراحی صورتش بسیار راضی است.> وی می‌گوید: <زیبا شده است! شاید به همین دلیل باشد كه اكثر بانوان در جستجوی رضایت روحی با در دست داشتن كیف‌هایی پر از پول و عكس‌هایی از هنرپیشه‌هایی كه جراحی زیبایی كرده‌اند، روانه مطب‌های جراحی می‌شوند. حقیقت این است كه اغلب این بانوان شاید مشكل اصلی‌شان كمبود زیبایی نباشد. آنچه بیش از نازیبایی آنها را آزار می‌دهد، كمبود اعتماد به نفس است.
● جراحی‌های زیبایی یا جراحی‌های ترمیمی
جراحی‌های زیبایی را می‌توان به ۲ دسته كلی تقسیم كرد. گروه اول كه بیشتر شامل آنچه در ذهنتان از این جراحی‌ها می‌باشد است، تغییر ظاهر بخش‌هایی از بدن است كه عملكرد طبیعی دارند ولی شكل آنها باعث شده است كه فرد نسبت به آنها احساس رضایت كامل نداشته باشد. این نوع عمل جراحی از گروه دیگری از عمل‌های جراحی كه در آنها پزشكان ظاهرو عملكرد قسمت‌هایی از بدن را كه به وسیله ناهنجاری‌های مادرزادی، صدمات یا بیماری‌هایی مانند سرطان آسیب دیده‌اند اصلاح می‌كنند كاملا متفاوت است. تحقیقات نشان داده‌اند، ظاهر بهتر و احساس بهتر با عمل‌های جراحی قابل دستیابی‌اند. بر خلاف آنچه ممكن است تصور كنید افرادی كه قصد انجام جراحی زیبایی را دارند، معمولا از ظاهر كلی خود تصور مثبتی دارند ولی از شكل یك قسمت از بدن خود ناراضی‌اند و به دنبال روابط اجتماعی بهتر و بهبود روابط زناشویی، خود را به تیغ جراحی می‌سپارند.
● حرف آخر
اگر به هر دلیلی تصمیم دارید خود را به تیغ جراحی بسپارید، قبل از آن توصیه‌های زیر را مطالعه كنید. این حقایق به شما كمك خواهند كرد، با نتایج حاصل از جراحی زیبایی، عاقلانه كنار بیایید و از نتایج آن بیشرین بهره را ببرید:
▪ واقع‌بین باشید: تصور نكنید جراحی پلاستیك به یكباره تمام مشكلات جسمی و روحی شما را حل خواهد كرد و از شما انسانی متفاوت خواهد ساخت. این خود شما هستید كه باقی می‌مانید با همان خصوصیات اخلاقی و باورها. اگر شما انتظارات خارق‌العاده از جراحی پلاستیك خود نداشته باشید و فقط به بهتر شدن ظاهر چهره خود فكر كنید، بدون شك از نتایج جراحی خود رضایت بیشتری خواهید داشت نسبت به موقعی كه یك تصویر ایده‌آل و بدون عیب و نقص در ذهنتان بسازید و منتظر شوید پس از برداشتن پانسمان‌ها چهره‌ایی كاملا بی‌عیب و نقص داشته باشید.
▪ خطرات وعوارض جراحی را در نظر بگیرید: جراحی پلاستیك و زیبایی نیز مانند هر جراحی دیگری دارای عوارض و خطراتی است. تلاش كنید پیش از اینكه خود را به تیغ جراحی بسپارید این عوارض را در كتاب‌ها یا اینترنت جستجو كرده و یا از پزشك خود جویا شوید. صدمه به اعصاب بویایی، چسبندگی بینی، مشكلات تنفسی، حركت ژل‌ها در زیر پوست و عفونت و یا حتی مرگ به دلیل آمبولی ریوی خطرات و عوارضی است كه باید در نظر بگیرید.
▪ حساب جیبتان را داشته باشید: جراحی‌های زیبایی معمولا تحت پوشش هیچ بیمه‌ای قرار نمی‌گیرند و در اكثر موارد جراحی‌های بسیار پرخرجی است. بعد از این جراحی‌ها لازم است مدتی در منزل استراحت كنید و در طول یك مدت ممكن است نتوانید كار كنید. بنابراین قبل از تصمیم به جراحی، یك حساب و كتاب سرانگشتی برای جراحی و روزهای پس از‌ آن انجام دهید به علاوه ممكن است از نتایج جراحی راضی نباشید یا لازم باشد آن جراحی را برای بهبود وضعیت عضو مورد نظر پس از مدتی دوباره ترمیم كنید. تمام این مراحل هزینه‌هایی را در پی خواهد داشت كه باید آنها را پیش‌بینی كنید.
دكتر گلرخ‌ثریا
منبع : روزنامه سلامت