پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

انتخابات امریکا و برنامه هسته یی ایران


انتخابات امریکا و برنامه هسته یی ایران
کمتر از ۱۸ ماه دیگر به انتخابات ریاست جمهوری امریکا باقی مانده است و به تدریج دو حزب مهم و مطرح دموکرات و جمهوریخواه می کوشند که بهترین کاندیداهای خویش را برای مصاف در یکی از مهمترین رقابت های انتخاباتی در ایالات متحده آماده کنند. این انتخابات از این رو مهم می نماید که پیروزی هر کدام از احزاب در این انتخابات بر سرنوشت منطقه استراتژیک خاورمیانه تاثیر بسزایی گذاشته و به نوبه خود بر ایران به عنوان یکی از قدرت های مهم این منطقه تاثیری بس شگرف خواهد داشت. در این میان شناخت آرا و آگاهی از دیدگاه های کاندیداهای مورد نظر و مطرح دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در انتخابات آتی در مورد ایران مهم جلوه می کند.
● نگاه کاندیداهای حزب دموکرات به ایران
در میان کاندیداهای حزب دموکرات چهار نفر بیش از دیگران شانس پیروزی دارند. هیلاری کلینتون، باراک اوباما، جان ادواردز و جو بایدن را باید جزء این گروه از افراد دانست. هیلاری کلینتون سناتور ایالت نیویورک به عنوان همسر بیل کلینتون رئیس جمهوری که به دلیل شکوفایی اقتصادی که در زمان او در امریکا ایجاد شد، دارای محبوبیت خاصی است قابل توجه می باشد و نکته قابل توجه اینکه هیلاری کلینتون توانسته است تاکنون بیشترین اعانه مردمی را برای شرکت در انتخابات جمع آوری کند.
وی که با وجود رای مثبت به جنگ با عراق در سال ۲۰۰۳، هم اکنون به یکی از منتقدان اصلی این جنگ تبدیل شده و به شدت از خروج نیروهای امریکایی از عراق حمایت می کند از سیاست مذاکره و دیپلماسی با ایران حمایت می کند. لیکن ضمن مخالفت با برنامه هسته یی ایران، معتقد است که گزینه نظامی به هیچ وجه نباید از روی میز برداشته شود.
از دیگر کاندیداهای مطرح حزب دموکرات باراک اوباما است که به عنوان یک سیاهپوست محبوب و جذاب خود را مطرح کرده و می رود که به عنوان یکی از اصلی ترین کاندیداهای حزب دموکرات خود را معرفی کند.
او نیز در عین مخالفت با حضور نیروهای امریکایی در عراق در مورد برنامه هسته یی ایران معتقد به بالا بردن هزینه های دستیابی ایران به فناوری هسته یی است و از تحریم های سیاسی، اقتصادی همراه با مذاکره و دیپلماسی در قبال ایران حمایت می کند. لیکن او نیز معتقد است که به هیچ وجه گزینه نظامی نباید از روی میز برای برخورد با ایران حذف شود. در این میان دو کاندیدای مطرح دیگر نیز آنچنان دیدگاهی دور از دو کاندیدای مطرح دیگر حزب دموکرات ندارند و ضمن حمایت از دیپلماسی واکنش منفی نسبت به تحریم های سیاسی، اقتصادی ایران ندارند.
● نگاه کاندیداهای حزب جمهوری خواه به ایران
حزب جمهوریخواه به عنوان حزب حاکم می کوشد که بار دیگر کرسی ریاست جمهوری را از آن خود کند و کاندیداهای این حزب تلاش وافری را آغاز کرده اند که نگذارند ریاست جمهوری باری دیگر به حزب رقیب واگذار شود. در میان اعضای حزب جمهوریخواه نیز دو تن شانس بیشتری را دارند که از حزب خویش اعتماد لازم را برای ورود به رقابت های انتخاباتی در نوامبر ۲۰۰۸ به دست آورند.
از این میان می توان به سناتور جان مک کین سناتور ایالت آریزونا و اسیر جنگی در جنگ ویتنام اشاره کرد که خود را به عنوان یک سیاستمدار برجسته و نسبتاً مسن مطرح کرده است. وی که در یک سخنرانی تبلیغاتی در ایالت کارولینای شمالی در پاسخ به سوال شهروندی در مورد ایران ضمن برگرداندن ترانه یی از گروه قدیمی بیچ بویز با بیان ترانه ایران را بمباران می کنیم جنجال زیادی را علیه خود آفرید. وی جزء پراگماتیست های حزب جمهوریخواه به شمار می رود. او همواره کوشیده است که از سیاست های جرج بوش در عراق حمایت کرده و حضور او در عراق پس از اعزام ۲۰ هزار نیروی تازه نفس و جدید امریکا به عراق و حمایت از این راهبرد بوش خود نشانگر این است که مک کین آرایش فاصله چندانی با بوش ندارد و از جمله سخنان مهمی که از او در مورد دستیابی ایران به فناوری صلح آمیز هسته یی وجود دارد این گفته است که تنها چیز بدتر از جنگ با ایران، دستیابی ایران به سلاح هسته یی است.
از دیگر کاندیداهای مهم حزب جمهوریخواه می توان از رودولف جولیانی شهردار سابق نیویورک، شهرداری که به تعبیر برخی امریکاییان توانست مدیریت قدرتمندی را در شهر نیویورک در هنگام حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ داشته باشد، نام برد. وی که طبق آخرین نظرسنجی ها جزء محبوب ترین کاندیداهای حزب جمهوریخواه به شمار می آید در مناظره تلویزیونی در ۶ ژوئن ۲۰۰۷ ضمن حمایت از سیاست های بوش در پاسخ به پرسشی در مورد حمله به ایران در قبال برنامه هسته یی اش اعلام کرد که هیچ گزینه یی را نباید نادیده گرفت.
● نتیجه گیری
با مرور آرا و دیدگاه های کاندیداهای مطرح دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در انتخابات آتی می توان به این نتیجه رسید که هیچ کدام از این دو حزب حداقل در سیاست اعلانی خویش برنامه هسته یی ایران را مورد پذیرش قرار نمی دهند و نکته دیگر اینکه تفاوت شگرف و عمیقی میان کاندیداهای این دو حزب نسبت به برنامه هسته یی ایران وجود ندارد و خطرات چه در بعد نرم افزاری و چه در بعد سخت افزاری ایران را تهدید می کند و با توجه به اینکه اصل اولیه در سیاست خارجی رفع تهدید و ایجاد امنیت است، ایجاب می کند که دستگاه دیپلماسی ایران با به کارگیری یک دیپلماسی هوشمندانه و مقتدرانه و صرف نظر از اینکه چه حزبی در ایالات متحده به پیروزی می رسد منافع ایران را در این برهه حساس کنونی حفظ و سعی کند که ایران را با حفظ اهداف و اصول خویش از این مرحله حساس و خطیر عبور دهد.
اکبر مختاری
منبع : روزنامه اعتماد