جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آلودگی هوا همچنان قربانی می‌گیرد


آلودگی هوا همچنان قربانی می‌گیرد
همه افرادی كه در مناطق تحت شرایط "هشدار" سكونت دارند یا تردد می‌كنند تحت تأثیر عوارض خفیف آلودگی هوا قرار می‌گیرند اما بیماران قلبی و تنفسی، كودكان و افراد مسن بیش از همه دچار این عوارض می‌شوند.
سعید متصدی، متخصص بهداشت محیط و آلودگی هوا و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی‌ در گفت‌و‌گو با خبر گزاری فارس‌ افزود: سردرد، سرگیجه، سوزش چشم، بی‌حوصلگی از جمله عوارض خفیف آلودگی هواست كه در همه افراد دیده می‌شود و البته گروه‌های خاص از جمله بیماران، كودكان و سالمندان بیش از همه تحت تأثیر این عوارض هستند.
وی افزود: بر اساس اطلاعات موجود به طور كلی سالانه بین ۵ تا ۶ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا در شهر تهران جان خود را از دست می‌دهند كه بیش‌تر این مرگ‌ها به علت آلودگی هوا در روزهایی است كه در وضعیت هشدار یا اضطرار قرار داریم.
وی اضافه كرد: افرادی كه در برابر آلودگی هوا بیش‌تر در معرض خطر‌ند شامل بیماران قلبی- عروقی، بیماران تنفسی، كودكان، ‌افراد مسن، ورزشكاران و افرادی هستند كه در این روزها فعالیت و تحرك بدنی بیش‌تری دارند ولی به طور كلی همه مردمی كه در شرایط هشدار آلودگی هوا قرار می‌گیرند تحت تأثیر عوارض خفیف تا شدید آلودگی هوا هستند.
وی افزود:‌ مهم‌ترین آلاینده‌های هوا در ایران ۵ آلاینده مونوكسید كربن، ذرات معلق، اوزون، دی اكسید نیتروژن و دی اكسید ازت است كه هر كدام از آن‌ها شاخص سنجش خود را دارند و شاخص جمعی آن‌ها شاخص psi است كه بین صفر تا ۱۰۰ وضعیت عادی است، ۱۰۰ تا ۲۰۰ وضعیت ناپاك، ۲۰۰ تا ۳۰۰ هشدار و بالای ۳۰۰ وضعیت بحرانی است كه با توجه به پایداری هوا در زمستان بیش‌تر با شرایط بد هوا در این فصل مواجه می‌شویم.
متصدی گفت:‌ مهم‌ترین توصیه‌ به مردم در شرایط هشدار این است كه تا جای ممكن از تردد با خودرو و فعالیت‌های بدنی خودداری كنند و در خانه بمانند تا دچار آسیب‌های كم‌تری از آلودگی هوا بشوند.
وی اضافه كرد: در شرایط بحرانی هوا برای كاهش صدمات ناشی از آلودگی هوا وظایفی به عهده دولت است كه تعطیل كردن مدارس و برخی محیط‌های كاری به خصوص صنایع و جلوگیری از تردد غیر ضرور خودروها از جمله آن است.
اقداماتی از قبیل نوشیدن یا مصرف برخی قرص‌ها را به هیچ‌وجه برای كاهش صدمات ناشی از آلودگی هوا به مردم توصیه نمی‌كنیم زیرا این مواد در جای خود عوارض دیگری را به همراه دارند.
وی افزود: مهم‌ترین آسیب ناشی از آ‌لودگی هوا ورود مونوكسید كربن به ریه و ایجاد كربوكسی هموگلوبین به جای اكسی هموگلوبین است كه عوارض شدید، تا مرز خفگی، حالت كما و مرگ را به دنبال دارد و ا‌لبته عوارض مونوكسید كربن در صورت استقرار در محیط سالم خیلی زود بر طرف می‌شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اضافه كرد:‌ اگر چه آمار دقیقی از میزان مرگ و میر و آسیب دیدگان ناشی از آلودگی هوا در دست نیست اما قطعاً در روزهای آلوده هوا شاهد افزایش مرگ و میر و افزایش بیماری‌های مختلف هستیم‌.
وی گفت: ‌در تهران چون جریان باد از غرب به شرق است، در مناطق شرقی به خصوص جنوب شرقی، جنوب و مناطق مركزی شهر آلودگی هوا بیش‌تر است و آلودگی هوا در مناطق غربی نسبتاً كم‌تر است اما به هیچ‌وجه به مردم توصیه نمی‌كنیم به سمت غرب سفر كنند زیرا همین تردد‌ها موجب افزایش آلودگی هوا می‌شود، بهترین كار این است كه در خانه بمانند، استراحت كنند و از فعالیت‌های بدنی بپرهیزند.
منبع : روزنامه سلامت