جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

احکام نجاسات


احکام نجاسات
▪ نجس كردن خط و ورق قرآن حرام است، و اگر نجس شود باید فورا آن را آب بكشند.
▪ اگر جلد قرآن نجس شود، در صورتی كه بی‏احترامی به قرآن باشد باید آن را آب بكشند.
▪ گذاشتن قرآن روی عین نجس مانند خون و مردار، اگر چه آن عین نجس خشك باشد، حرام است و برداشتن قرآن از روی آن واجب می‏باشد.
▪ نوشتن قرآن با مركب نجس اگر چه یك حرف آن باشد حرام است، و اگر نوشته شود باید آن را آب بكشند یا به واسطه تراشیدن و مانند آن كاری كنند كه از بین برود.
▪ احتیاط واجب آن است كه از دادن قرآن به كافر خودداری كنند و اگر قرآن دست اوست در صورت امكان از او بگیرند.
▪ اگر ورق قرآن یا چیزی كه احترام آن لازم است -مثل كاغذی كه اسم خدا یا پیغمبر(ص) یا امام(ع) بر آن نوشته شده- در مستراح بیفتد، بیرون آوردن و آب كشیدن آن اگر چه خرج داشته باشد واجب است، و اگر بیرون آوردن آن ممكن نباشد، باید به آن مستراح نروند تا یقین كنند آن ورق پوسیده است. و نیز اگر تربت در مستراح بیفتد و بیرون آوردن آن ممكن نباشد، باید تا وقتی كه یقین نكرده‏اند به كلی از بین رفته به آن مستراح نروند.
▪ خوردن و آشامیدن چیز نجس حرام است، و نیز خورانیدن عین نجس به اطفال در صورتی كه ضرر داشته باشد، حرام می‏باشد. بلكه اگر ضرر هم نداشته باشد بنابر احتیاط واجب باید از آن خودداری كنند، ولی خوراندن غذاهایی كه نجس شده است به طفل حرام نیست.
▪ فروختن و عاریه دادن چیز نجسی كه می‏شود آن را آب كشید، اگر نجس بودن آن را به طرف نگویند، اشكال ندارد. ولی چنانچه انسان بداند كه عاریه گیرنده و خریدار آن را در خوردن و آشامیدن استعمال می‏كنند، باید نجاستش را به او بگویند.
▪ اگر انسان ببیند كسی چیز نجسی را می‏خورد یا با لباس نجس نماز می‏خواند،لازم نیست به او بگوید.
▪ اگر جایی از خانه یا فرش كسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر كسانی كه وارد خانه او می‏شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است، لازم نیست به آنان بگوید.
▪ اگر صاحب خانه در بین غذا خوردن بفهمد غذا نجس است، باید به مهمانها بگوید. اما اگر یكی از مهمانها بفهمد، لازم نیست به دیگران خبر دهد. ولی چنانچه طوری با آنان معاشرت دارد كه می‏داند به واسطه نگفتن خود او هم نجس می‏شود، باید بعد از غذا به آنان بگوید.
▪ اگر چیزی را كه عاریه كرده نجس شود اگر بداند كه صاحبش آن چیز را در خوردن و آشامیدن استعمال می‏كند، واجب است به او بگوید.
▪ بچه ممیزی كه خوب و بد را می‏فهمد، اگر تكلیفش هم نزدیك است اگربگوید چیزی را آب كشیدم، دوباره باید آن را آب كشید. ولی اگر بگوید چیزی كه در دست اوست نجس است، احتیاط آن است كه از آن اجتناب كنند. اگر چه بعید نیست اعتبار قول صبی مراهق.
منبع : مرکز اطلاع‌رسانی شهید آوینی