چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ژنرال ابی‌زید برکنار می‌شود!


ژنرال ابی‌زید برکنار می‌شود!
شرایط حضور آمریکا در عراق و ناتوانی این کشور در بازگرداندن آرامش به سرزمینی اشغال شده از یک سو و عدم نابودی کامل طالبان از سوی دیگر باعث شده است تا گمانه‌زنی‌هایی در مورد تغییر فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه صورت بگیرد.مامون فندی از نویسندگان معروف روزنامه الشرق الاوسط در آخرین نوشته خود به نكات و شواهدی چند اشاره كرده كه بر اساس آن در آینده‌ای نه چندان دور فرماندهی مركزی آمریكا در منطقه خاورمیانه تغییر خواهد كرد.
فندی كه بر اساس گزارش‌های موجود چند پیش‌بینی دیگر را نیز انجام داده و همه آنها به تحقق پیوسته است، این بار می‌گوید ژنرال جان ابی زید فرمانده قرارگاه مركزی آمریكا در خاورمیانه كه مقرش در كشور قطر است در آینده‌ای نزدیك تغییر خواهد كرد و به جای وی دیوید پاتریس ژنرال سه ستاره ارتش ایالات متحده آمریكا در عراق كه فرماندهی آموزش و سازماندهی ارتش جدید عراق را برعهده دارد جایگزین وی خواهد شد.
این تحلیلگر عرب برای اثبات این نظر خود به دیدار اخیر نوری المالكی نخست‌وزیر عراق با جورج بوش رئیس‌جمهور آمریكا در امان پایتخت اردن اشاره می‌كند كه در این دیدار مذاكراتی میان طرفین به عمل آمد كه بحث ژنرال ابی‌زید یكی از آنها بود. رایس وزیر امور خارجه آمریكا كه اواخر هفته آینده یك بار دیگر به خاورمیانه سفر خواهد كرد نیز در دیدار ماه اكتبر با وزرای امور خارجه اعضای شورای همكاری خلیج فارس در قاهره این نكته را به آنها گوشزد كرده بود كه باید خود را آماده تحولات جدیدی در منطقه كنند، هرچند وی به این تغییر و تحولات اشاره‌ای نكرد اما این نمی‌تواند خارج از موضوع بركناری ژنرال جان ابی زید عرب‌تبار باشد.
حال سوالی كه مطرح می‌شود این است، چرا ژنرال ابی زید باید بركنار شود؟ چرا او باید در این موقعیت حساس از قدرت كناره‌گیری كند؟ چه دلایلی می‌تواند پشت این قضیه نهفته باشد؟ چرا ژنرال دیوید پاتریس باید جایگزین وی گردد؟
آن روزی كه این ژنرال سه ستاره ارتش آمریكا با دریافت یك ستاره دیگر جایگزین ژنرال آنتونی زینی فاتح جنگ سوم خلیج فارس و اشغال عراق شد، همه بر این باور بودند كه وی به دلیل داشتن تبار عربی می‌تواند راحت‌تر و آرام‌تر با قضایا كنار آمده و به این ترتیب منطقه را برای آمریكایی‌ها آرام كند. وی كه حوزه‌ای گسترده از مصر تا افغانستان را در كنترل خود داشت با تمام وسایل و تجهیزات نظامی آمریكا به كنترل این منطقه حساس و استراتژیك كه دولت متبوعش ۳۰۰ هزار سرباز و افسرش را در آنجا به جنگ واداشته بود، می‌پرداخت. اما ابی زید نتوانست آن‌طور كه باید و شاید جواب پس دهد. هرچند فندی به دلایل این بركناری اشاره نمی‌كند اما پرواضح است كه چرا باید وی بركنار شود، دلایل بركناری وی عبارتند از:
۱) عملكرد ارتش آمریكا در عراق؛ این ارتش پس از ۳ سال حضور در این كشور نتوانست به آرزوهای سیاستمداران آمریكایی جامه عمل بپوشاند و دست كم در پایتخت آن آرامش را برقرار سازد. كشته شدن چهار هزار سرباز آمریكایی در طول سه سال گذشته و زخمی شدن بالغ بر ۲۰ هزار تن از آنها ناامنی گسترده و انتقاد شدید نسبت به تداوم اشغال كه به تبع خود بنا بر برخی ارقام تا ۶۰۰ هزار عراقی را به كام مرگ فرستاده می‌تواند به عنوان اولین و مهم‌ترین دلیل باشد.
۲) آمریكا در افغانستان نیز نتوانست طالبان را سركوب كند و بقایای این رژیم همچنان در مناطق جنوبی و شرقی این كشور نیمه‌ویران گاه و بی‌گاه به مردم، ارتش دولتی و نیروهای ایساف حمله می‌كنند.
۳) القاعده؛ به عنوان دشمن درجه یك آمریكا كه می‌تواند به آمریكا نفوذ كند هنوز هسته مركزی خود را حفظ كرده است تا آنجایی كه پیام‌های صوتی و تصویری سران آن، خشم مقامات واشنگتن را برانگیخته است، آمریكایی‌ها بر این باورند كه عامل اصلی تداوم خشونت و ترور و بی‌ثباتی در عراق و افغانستان باقیمانده به شدت فعال و زرنگ القاعده هستند.
۴) ایران به عنوان یكی از اولویت‌های آمریكا در كنترل راهبردی‌اش در خلیج فارس از زمانی كه توسط بوش در محور شرارت ادعایی‌اش گنجانده شد. هر روز قدرت نظامی‌اش افزون‌تر می‌شود. این كشور تا جایی پیش رفته كه با برگزاری مانورهای گسترده در زمین، هوا و دریا به صورت همزمان عملا آمریكا را به چالش می‌خواند. نظارت لحظه‌ای ایران بر تحركات ناوگان پنجم آمریكا در خلیج فارس را بیشتر ژنرال‌های آمریكایی ناشی از ضعف مدیریت ژنرال ابی زید می‌دانند كه نتوانسته با قدرت‌نمایی كافی جلوی ایران را بگیرد.
۵) شكست اخیر اسرائیل از یك نیروی كوچك چریكی در لبنان نیز بر حیثیت آمریكا لطمات فراوانی وارد كرد. برخی از لابی‌های صهیونیست در آمریكا برآنند كه عدم ارسال بموقع سلاح‌‌های مورد نیاز ارتش اسرائیل از زاغه مهمات ارتش آمریكا و در قطر یكی از دلایل این شكست بود.
۶) برخی از سیاستمداران جدید عرب به خصوص در شورای همكاری خلیج‌فارس كه از انفعال بیش از حد ابی‌زید به ستوه آمده‌اند نیز از آمریكا درخواست كرده‌اند برای فعالیت در منطقه تحرك بیشتری از خود نشان دهد.
هر چند می‌توان برای این تغییر دلایل دیگری نیز برشمرد اما به نظر می‌رسد وی كه ادعا می‌كرد منطقه خاورمیانه به سوی جنگ جهانی سوم پیش می‌رود باید جای خود را به یكی از فرماندهان زیر دستش بدهد كه به نوشته مامون فندی عمل‌گراتر، قاطع‌تر و پس از سه سال كار مداوم در عراق تا حدی توانسته ساختارها و رفتارهای سیاسی منطقه را بشناسد و با آن كنار بیاید. این ژنرال باید یك ستاره دیگر هم بگیرد تا بتواند به فرماندهی منطقه‌ای ارتش آمریكا در خاورمیانه برسد.
به نظر می‌رسد علاوه بر بازی‌های آسیایی دوحه در قطر، بازی سری و محرمانه دیگری نیز در جریان باشد كه تا حد زیادی منطقه منتظر رخ دادن آن است و بدون شك با این تغییر، حوادث جدید و مهمی در منطقه شكل خواهد گرفت.
کریم جعفری
منبع : خبرگزاری آفتاب


همچنین مشاهده کنید