چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

انهدام مو با لیزر


انهدام مو با لیزر
●توصیه‌هایی دربارهٔ اپیلاسیون لیزر
لیزر موی زائد یا اپیلاسیون لیزری موی زائد روشی است كه با استفاده از انواع خاصی از اشعهٔ لیزر موهای ضخیم منطقهٔ موردنظر را كم می‌كنند. با استفاده از این روش، دیگر به اقدامات گوناگون موزدایی نظیر تراشیدن، موم انداختن، اصلاح با ماشین، بند و الكترولیز نیازی نخواهد بود.
نكتهٔ بسیار مهم در مورد اپیلاسیون لیزری آن است كه هدف كاهش محسوس موهای ضخیم منطقه است و نه از بین رفتن كامل و دائمی همهٔ موهای آن. بنابراین با این روش، رشد موها موقتاً كاهش می‌یابد و نه مادام‌العمر.
● افراد مناسب برای اپیلاسیون لیزری
هرچه فرد موهای ضخیم‌تر و پررنگ‌تر در زمینهٔ پوست سفید و روشنی داشته باشد، برای اپیلاسیون لیزری مناسب‌تر خواهد بود. در افرادی كه پوست تیره و برنزه دارند یا اینكه به‌ویژه در دو ماه اخیر برنزه شده‌اند، احتمال وقوع عوارض اپیلاسیون لیزری نظیر سوختگی، تاول و تغییرات رنگ پوست در آنها بیشتر است.
از نظر خصوصیات ظاهری مو نیز، هرچه موی زائد ضخیم‌تر و تیره‌تر باشد، انهدام آن بهتر انجام می‌شود. همچنین موهای سفید، خاكستری، بلوند و قرمزرنگ به لیزردرمانی واكنش كمتری نشان می‌دهند است.
●احساس درد
احساس ایجادشده حین اپیلاسیون لیزری را به برخورد یك رشتهٔ كشی یا لاستیكی كشیده‌شده به پوست تشبیه می‌كنند. البته ندرتاً درد و سوزش شدید هم در برخی افراد گزارش شده است.
●فواصل مراجعه و تعداد جلسات
متخصصان برای اپیلاسیون لیزری در منطقهٔ صورت فواصل چهار تا شش‌ هفته‌ای (یك ماه و كمی بیشتر) و برای مناطق تنه و اندام، فواصل هشت‌هفته‌ای (دو ماه و كمی بیشتر) درنظر گرفته‌اند. برای رسیدن به حداقل نتایج مطلوب در اپیلاسیون لیزری، سه جلسه لیزردرمانی با فواصل ذكرشده ضروری است. به‌طور متوسط انجام هشت جلسه توصیه می‌شود. بعد از انجام دادن هر جلسه لیزر، بخشی از موها ممكن است برای همیشه از بین بروند و بخشی هم روشن، كوتاه، ظریف و نازك شوند و رشدشان كند شود. گروهی هم ممكن است به همان شكل اولیه باقی بمانند.
تخمین زده شده است كه یك جلسه لیزردرمانی ۱۰ تا ۴۰ درصد موها را كاهش می‌دهد و سه جلسه درمان ۳۰ تا ۷۰ درصد. پس از گذشت یك سال از انجام كامل اپیلاسیون لیزری، معمولا ً هر شش‌ ماه یك‌بار (سالی دومرتبه) به تكرار لیزردرمانی در مناطق قبلی نیاز است.
● ریزش موهای لیزرشده
معمولا ً موهای لیزرشده یك تا دو هفته بعد از درمان می‌ریزند. بنابراین نباید انتظار داشت كه موها در چند روز اول یا بلافاصله پس از رفتن به منزل بیفتند.
به‌علاوه، متعاقب لیزردرمانی، ساقهٔ مو از ریشهٔ آن جدا می‌شود و به طرف سطح پوست حركت می‌كند با این وضعیت، تصور می‌شود رشد مو با وجود انجام لیزر ادامه دارد، درحالی‌كه این موها رشد ندارند و فقط افتادن آنها به تأخیر افتاده است.
● توصیه‌های لازم
ـ پیش از اپیلاسیون لیزری. داوطلبان باید از حدود چهار تا شش هفته قبل، از انجام دادن هرگونه اقدامی كه منجر به كندن موها از ریشه شود، نظیر استفاده از موم، الكترولیز یا بند انداختن، خودداری كنند. در مورد افرادی كه پوست تیره دارند، استفاده از كرم ضدآفتاب بر روی نواحی در معرض نور كه قرار است تحت درمان قرار گیرند توصیه می‌شود. همچنین استفاده از كرم‌های روشن‌كنندهٔ پوست، قبل از اقدام به لیزر، خطر تغییررنگ پوست پس از اپیلاسیون لیزری را كاهش می‌دهد. موهای ناحیهٔ مورد نظر برای اپیلاسیون لیزری را باید یك تا دو روز قبل از اقدام با تیغ كوتاه كرد یا با كرم‌های موبر زدود.
ـ هنگام اپیلاسیون لیزری. منطقهٔ مورد نظر باید تمیز و عاری از هرگونه مواد آرایشی باشد. در صورت لزوم می‌توان، یك ساعت قبل از اپیلاسیون، از كرم‌های بی‌حس‌كنندهٔ موضعی استفاده كرد.
ـ پس از اپیلاسیون لیزری. استفاده از كمپرس كیسهٔ یخ، پس از اپیلاسیون لیزری، باعث كاهش درد، سوزش و تورم پس از آن می‌شود. همچنین استفاده از كرم‌های ضدالتهاب بسیار قوی در پایان كار و انواع ضعیف‌تر آن در دو تا سه روز اول پس از درمان توصیه می‌شود.
از روز اول بعد از اپیلاسیون لیزری، می‌توان از لوازم آرایشی استفاده كرد، مگر آنكه تاول یا دلمه در محل ایجاد شده باشد.
توصیه می‌شود كه از وارد آوردن هرگونه صدمه نظیر خراشیدن یا كندن نواحی مورد نظر خودداری شود. این مناطق را می‌توان روزی دو بار به‌آرامی با آب و صابون شست‌وشو داد.
● عوارض احتمالی
۱. درد ـ از بین بردن موها با لیزر كاملا ً بدون درد نیست. بیشتر بیماران حین لیزردرمانی و پس از آن دچار درد می‌شوند. برای جلوگیری از درد و سوزش پوستی، می‌توان از بی‌حس‌كننده‌های موضعی استفاده كرد.
۲. قرمزی دور موها و تورم ـ در همهٔ داوطلبانی كه انرژی مناسب و كافی را دریافت می‌كنند مشاهده می‌شود. این قرمزی و تورم معمولا ً چند دقیقه، چند ساعت و در بعضی‌ها چند روز ادامه می‌یابد.
۳. سوختگی و تاول ـ لیزردرمانی در برخی افراد، ازجمله افراد با پوست‌های تیره و برنزه، موجب سوختگی و تاول می‌شود.
۴. عود تبخال ـ معمولا ً با استفاده از قرص‌های پیشگیری‌كننده، یك تا دو روز قبل از لیزردرمانی، می‌توان از عود عفونت تبخالی، به‌ویژه در نواحی دور لب و خط مایو جلوگیری كرد.
۵. عفونت ـ اگرچه احتمال اضافه شدن عفونت میكروبی به منطقه بسیار كم است، در صورت صدمه به پوست، ممكن است رخ بدهد.
۶. تغییرات رنگ پوست ـ با انتخاب بیمار مناسب و نوع لیزر مناسب، می‌توان از كم‌رنگ یا پررنگ شدن پوست جلوگیری كرد.
این تغییرات در بیمارانی كه پوست تیره دارند یا، با فاصلهٔ كمی قبل از لیزردرمانی، به مدتِ طولانی در معرض نور آفتاب بوده‌اند و برنزه شده‌اند شایع‌تر است و همین‌طور در كسانی كه، متعاقب انجام لیزر، از ضدآفتاب‌‌ها استفاده نكرده‌اند.
خوشبختانه تغییرات ایجادشده در رنگ پوست معمولا ً موقتی و برگشت‌پذیر است.
دكتر حمیدرضا عابدینی
* متخصص بیماری‌های پوست و مو، و زیبایی
منبع : ماهنامه زنان