دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

درگاه ( Port )


درگاه  ( Port )
برای اتصال دستگاه های جانبی به کامپیوتر از درگاه ( Port ) استفاده می شود. به اینصورت که کابل مناسب برای اتصال دستگاه های جانبی به درگاه وصل می شود و می تواند از طریق آ ن ارتباط را برقرار کند.
درگاه ها دارای انواع مختلف از نظر شکل ظاهری و تعداد پایه و سوراخ می باشند. درگاه ها نیز مانند کانکتورها از دو نوع کلی نری و مادگی ( مانند همان تعریفی که برای کانکتورها وجود دارد ) می باشند و براساس شکل ظاهری و تعداد پایه یا سوراخ همانند کانکتورها تقسیم بندی می شوند.
درگاه ها به کانکتورها وصل می شوند وارتباط را برقرار می کنند. هنگام وصل کانکتور و درگاه به یکدیگر به این نکته باید توجه کرد که از نظر نری و مادگی باید برعکس یکدیگر باشند. یعنی اگر کانکتور از نوع نری است باید درگاه از نوع مادگی باشد و برعکس.
● انواع درگاه
در گاه ها از نظر شکل ظاهری و نوع ارسال اطلاعات انواع مختلفی دارند ؛ بصورت زیر :
۱) درگاه صفحه کلید و ماوس
این درگاه ها معمولاً با استفاده از کانکتورهای نوع DIN به سیستم کامپیوتری متصل می شوند.
۲) درگاه صفحه نمایشی
این درگاه معمولاً با استفاده از کانکتورهای D-Link به سیستم کامپیوتری وصل می شود . برای ایجاد ارتباط ابتدا درگاه به کارت گرافیکی متصل می شود ، سپس کارت گرافیکی به برد اصلی ارتباط برقرار می کند . یعنی درگاه صفحه نمایش با واسطه کارت گرافیکی به سیستم کامپیوتری وصل می شود . معمولاً از کانکتورهای ۹ تا ۲۵ پایه استفاده می شود .
● درگاه دیسک گردان
دو دسته درگاه متفاوت برای اتصال دستگاه های جانبی همانند دیسک گردان سخت یا CD. استفاده می شود .
الف) درگاه ( Integrated Drive Electronics) IDE : از سال ۱۹۹۰ بعنوان استاندارد کامپیوتر های شخصی برای دیسکهای سخت ارائه شده گاهی بعنوان ( AT Attachment )ATA شناخته می شود.
ب) این درگاه ها را به نام درگاه اسکازی ( SCSI ) می شناسند . کمی سریعتر از IDE اما بسیار گرانتر است و پهنای باند کمتری نسبت به IDE ها دارند . این درگاه ها انتقال اطلاعات به گذرگاه اطلاعاتی و در جهت عکس را بطور منظم دردوره های زمانی مشخص انجام می دهد.
● درگاه سریال
این درگاه ها معمولاً از کانکتورهای D-Link بصورت نری یا مادگی استفاده می کنند معمولاً ۱ تا ۴ درگاه سریال در پشت کامپیوترها تعبیه می شود . این نوع درگاه ها معمولاً بصورت مادگی بوده و کانکتور متصل به آنها برای ایجاد ارتباط باید بصورت نری باشند .
در ارتباط سریال در هر لحظه فقط یک بیت اطلاع ( داده یا کنترل ) ارسال می شود . معمولاً در ارسال اطلاعات سری به همراه اطلاعات ، بیت های دیگری ( کنترلی) نیز ارسال می شود . بصورت :
▪ بیت شروع
▪ ۸ بیت اطلاعات
▪ بیت توقف
● درگاه موازی
درگاه های موازی برای ارسال اطلاعات موازی بکار می روند . در ارسال اطلاعات موازی مجموعه هشت بیت ( یک بایت ) در هر لحظه منتقل می شود .
این درگاه ها معمولاً از کابلهای سنتور نیکس استفاده می کنند . این کابل از یک طرف به یک کانکتور سنترونیکس ( شکل ۶-۷-۷ ) وصل می شود ، که این کانکتور به دستگاه جانبی مانند چاپگرها وصل می شود و از طرف دیگر به یک کانکتور D-Link ( b-۷-۷ ) وصل می شود که به درگاه موازی روی کامپیوتر وصل خواهد شد .
● درگاه USB( Universal Serial Socket)
درگاه USB از درگاههای سریال سریع هستند. معمولا سرعت این درگاهها ۱۲ مگا بیت بر ثانیه می باشد. این درگاه ها برای اتصال دستگاه های جانبی مانند چاپگر ، صفحه نمایش و صفحه کلید ، مودم و ... بکار می رود . این درگاه ها ایجاد ارتباط با سیستم کامپیوتری را بسیار ساده کرده اند . به این خاطر امروزه دستگاه های جانبی دیگر مانند ماوس ، اسکنر ، ...... را هم طوری طراحی می کنند که بتواند برای اتصال به سیستم کامپیوتری از درگاه USB استفاده کند .
اگر دستگاه جدیدی را از طریق USB به کامپیوتر وصل شود سیستم عامل بطور خودکار وجود یک وسیله USB را تشخیص می دهدو از کاربر درایور سخت افزار جدید را می خواهد . اگر دستگاه قبلا نصب شده باشد کامپیوتر بطور خودکار آنرا فعال می کندو با آن ارتباط برقرار می کند.
بسیاری از دستگاه های USB کابل USB مخصوص به خود دارند. یعنی کابل از یک سمت به دستگاه وصل است و قابل جدا کردن نیست و از سمت دیگر دارای یک نگهدارنده نوع A" " (Socket A ) است که از این سمت به کامپیوتر وصل می شود. ولی اگر کابل بصورت مجزا باشد در سمت دستگاه یک نگهدارنده نوع B" " (Socket B ) وجود خواهد داشت بنابراین کابل از یک سمت دارای نگهدارنده نوع B" "( سمت دستگاه ) و از سمت دیگر دارای نگهدارنده نوع A" " ( سمت کامپیوتر) می باشد. استاندارد USB از دو نوع نگهدارنده A" " و B" " برای جلوگیری از اشتباه استفاده می کند.( نگهدارنده نوع A" " بالا دست یا " Up Stream " (سمت کامپیوتر) است و نگهدارنده نوع B" " پایین دست یا " Down Stream " به ثجهیزات دارای درگاه USB وصل می شود که همان سمت دستگاه می باشد.)
از انواع USB می توان USB ۲.۰ را نام برد. این استاندارد در حقیقت ارتقاء یافته استاندارد USB ۱.۱ بود.
USB ۲.۰ یا (USB پر سرعت) پهنای باند کافی برای انتقال صوت و ثصویر و اطلاعات ذخیره شده دارد و سرعت انتقالی ۴۰ برابرسریعتر از USB ۱.۱ است تا انتقال اطلاعات به راحتی انجام گیرد.
USB ۲.۰ دارای قابلیت انتقال در جهت مستقیم و بر عکس می باشد.
USB ۲.۰ سه سرعت را پشتیبانی می کند( ۱۵و۱۲ و۴۸۰ مگا بایت بر ثانیه) و با وسایلی که به پهنای باند( میزان انتقال اطلاعات) کمتری احتیاج دارند مانند صفحه کلید و ماوس به همان خوبی وسایلی که به پهنای باند بیشتری دارند مانند دوربین های اینترنتی ، اسکنرها ، چاپگرها و وسایل ذخیره سازی پر حجم اطلاعات بخوبی کار می کند. همچنان که صنعت کامپیوتر پیشرفت می کند استفاده از USB ۲.۰ متداول تر می شود.
سجاد جهانی
http://novinpro.blogfa.com/