پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


زندگی عمو شلبی


زندگی عمو شلبی
شلدون آلن سیلوراستاین، به كودكان عشق می ورزید تا حدی كه در اوج شهرت و زمانی كه آثارش به ۳۰ زبان زنده دنیا ترجمه شده بود، در پاسخ به كسانی كه دوست داشتند از گذشته و زندگی او بدانند، تنها به گفتن این جمله بسنده می كرد كه «من كودك هستم» .
او زندگی را تلاش، مبارزه و آزادی معنا می كرد و حتی زمانی كه دختر یازده ساله اش را از دست داد، از نوشتن باز نایستاد و «نوری در اتاق زیر شیروانی» را به روح دخترش هدیه كرد تا نشان دهد كه زندگی جاری است.
●درباره شل
شلدون آلن سیلوراستاین، ۲۵سپتامبر ۱۹۳۰ در شهر «ایلینوی» ایالت شیكاگوی آمریكا متولد شد. وی فرزند ناتان و هلن سیلوراستاین بود.
استاین از كودكی استعداد ویژه ای در نقاشی و طراحی و نوشتن داشت و همین استعداد، او را به پسری آرام و متفكر تبدیل كرده بود. استاین درباره خودش می گوید: «زمانی كه نوجوانی بیش نبودم(حدود ۱۲ سالگی) هرچند از بازی بیسبال لذت می بردم اما بجای آنكه به قهرمانی بیسبال بیاندیشم یا بتوانم با برقراری ارتباطی صمیمانه با دوستانم، در مهمانی های آنها شركت كنم، نوشتن و طراحی كردن را انتخاب كردم و این برای من شادی آفرین بود چرا كه رقیبی برای خود نمی یافتم و این ویژگی، احساس آزادی و آرامش را در من شكوفا می كرد. من به شیوه خودم طراحی می كردم، می نوشتم و زندگی می كردم» .
شل نخستین آثار كاریكاتور خود تحت عنوان «pacific stars and stripes» را زمانی (سال ۱۹۵۰ میلادی) خلق كرد كه از سوی ارتش آمریكا به عنوان سرباز به ژاپن و كره اعزام شده بود.
وی پس از انتشار این مجموعه، نواختن گیتار و آهنگسازی را فرا گرفت و این دو هنر باعث شد تا دو آلبوم «پسری به نام سو» و «پوسته رولینگ استون» به دوستداران موسیقی و آثار شل سیلوراستاین عرضه شود.
استاین درباره خلق آثارش می گوید: من خلق می كردم و طرح می زدم بی اینكه بدانم هنرمندانی چون «توربر» ، «بنچلی» ، «پرایس» و «استین برگ» وجود دارند. من هیچ گاه آثار آنها را ندیده بودم تا اینكه در ۳۰سالگی آثار بی نظیر این هنرمندان را دیده و با آثار و افكار آنها آشنا شدم.
وی عشق به كار را این طور توصیف می كند: «همواره به جای آنكه برای جلب توجه دیگران- به ویژه جنس مخالف- تلاش كنم، تنها به كار می اندیشیدم و موفقیت در كار، برایم از هر چیز دیگری ارزشمند تر بود و این نه برای آن بود كه عشق را نمی شناختم؛ برای آن بود كه به كارم عشق می ورزیدم و آن را نه یك عادت، كه فعالیتی فراتر از یك كار می دانستم. نقاشی و شعر، عشق من هستند؛ تا ابد» .
سیلور استاین از سال ۱۹۵۶ میلادی فعالیت اش را به طور جدی با كار در روزنامه «مگزین» آغاز كرد و در سال های نخستین دهه ۶۰میلادی تحولاتی دیگر در زندگی وی رخ داد.
شل در این باره می گوید: «در سال های آغازین دهه۶۰ میلادی،« تومی اونگرر» یكی از دوستانم كه در زمینه آثار كودك فعالیت می كرد، مرا به ناشرش «هارپر كولین » معرفی كرد و این آشنایی باعث شد كه در سال ۱۹۶۴ میلادی«درخت بخشنده» به عنوان اولین اثر من در عرصه ادبیات كودك به چاپ برسد» .
«درخت بخشنده» هر چند در ابتدا كودكان را شیفته خود كرد اما پس از مدتی، داستان زیبای كتاب و ارتباط صمیمانه قهرمان داستان با درخت بخشنده، باعث شد تا همه به خواندن كتاب علاقه مند شوند و یك دهه بعد، «درخت بخشنده» به فروش بی سابقه بیش از ۵ و نیم میلیون نسخه رسید و در لیست كتاب های پرفروش جهان قرار گرفت.
اولین مجموعه شعر شل سیلوراستاین با نام «پیاده رو كجا تمام می شود» در سال ۱۹۷۴ میلادی به چاپ رسید و اشعار و نقاشی های زیبای كتاب توانست با مخاطب به راحتی ارتباط برقرار كند چرا كه نوعی سادگی و ظرافت، طنز نو و آزادی و جسارت در كلام، در سطرسطر اشعار و نقاشی ها دیده می شد.
پس از مجموعه «پیاده رو كجا تمام می شود» دو مجموعه شعر دیگر به نام های «روشنایی در اتاق زیر شیروانی» در سال ۱۹۸۱ و «بالا افتادن» در سال ۱۹۹۶ به چاپ رسید كه هر دو اثر، ماه ها در صدر فهرست پرفروش ترین ها قرار گرفتند، به طوری كه «روشنایی در اتاق زیر شیروانی» به مدت ۱۸۲ هفته در فهرست پرفروش ترین آثار در مجله نیویورك تایمز دیده می شد.
«سیلور استاین» در سال ۱۹۹۱ میلادی موفق به دریافت جایزه آكادمی موسیقی آمریكا برای ترانه «خودم را می شناسم» در فیلم «كارت پستالی از طرف اد» شد و در سال ۱۹۸۴ نیز جایزه آكادمی آلمان را برای آلبوم «كجا پیاده رو تمام می شود» به عنوان آلبوم موسیقی برگزیده ویژه كودكان از آن خود كرد.
شل در سال ۱۹۹۸ با همكاری چند تن از دوستانش آلبوم «سگ های پیر» را روانه بازار موسیقی كرد و آخرین آلبوم او با عنوان «سرزمین زیر دریا» ویژه كودكان، پیش از مرگ او به كودكان جهان هدیه داده شد. این اثر از آن جهت باارزش است كه علاوه بر ترانه ها، صدا و موسیقی استاین نیز در آن جاودانه شده است.
«بگلر» و «مورتون» نویسندگان كتاب «دایرهٔ المعارف موسیقی مردمی» درباره استاین و آثارش معتقدند: «استاین با استفاده از آثار ویژه و بی نظیرش، انرژی، لذت و شادی و توازن را در انسان زنده می كند و یادآور نجواها و فریادهای نهفته در درون آدمی است» .
شل سیلور استاین زندگی را اینگونه توصیف می كند: «من برای حركت آزادم، به هر كجا دوست داشته باشم سفر می كنم، آنچه را بخواهم و اراده كنم انجام می دهم و باور دارم كه هر كس باید اینگونه زندگی كند. معتقدم نباید به كسی یا چیزی- چه زن، چه مرد، چه كودك یا حتی یك حیوان و گیاه- وابسته بود. دوست دارم و می خواهم به همه جا سفر كنم. ببینم و بشنوم و برای بعضی زیبایی ها و دیدنی ها، دیوانه شوم؛ این یعنی زندگی و این یعنی زندگی كردن» .
شل یك دختر به نام «شوشانا» (به زبان عبری یعنی گل رز) و یك پسر به نام «ماتیو» داشت. دخترش زمانی كه تنها یازده سال داشت، از دنیا رفت و پدر، كتاب «نوری در اتاق زیر شیروانی» را به او تقدیم كرد و پسرش «ماتیو» زمانی كه تنها ۱۲ سال داشت، پدر را از دست داد. هر چند پس از فوت پدر، «ماتیو» صاحب ۲۰میلیون دلار دارایی او شد، اما به گفته خودش، «ثروت بدون پدر معنا ندارد» .
شلدون آلن سیلوراستاین، دهم ماه مه ۱۹۹۹ میلادی در اثر حمله قلبی در اتاق خوابش درگذشت.
●شل موسیقی دان
هر چند بسیاری «استاین» را تنها به جهت آثار مكتوب و كاریكاتورهای او می شناسند، اما اگر به این هنرها، نواختن گیتار را نیز بیفزاییم، آن وقت درمی یابیم كه چرا بسیاری از ترانه های او چه توسط خود استاین و چه با همكاری او و دوستانش به صورت مجموعه هایی با ارزش در اختیار علاقه مندان به موسیقی قرار گرفته است.
آثاری چون «هیری جاز» ، «درون موسیقی مردمی» ، «من خیلی خوبم، لاف نمی زنم» (۱۹۶۵)، «پسری به نام سو و دیگر آوازهای سرزمین او» (۱۹۶۹)، «درون شل سیلور استاین» (۱۹۷۰)، «هری كلرمن كیست؟» (۱۹۷۱)، «آوازها و داستان ها» (۱۹۷۸)، «مربی بزرگ دزد را تربیت می كند» (۱۹۸۰ و۱۹۹۲)، «پیاده رو كجا تمام می شود» (۱۹۸۴)، «نوری (روشنایی) در اتاق زیر شیروانی» (۱۹۸۲) و «سرزمین زیر دریا» (۲۰۰۲) حاصل تلاش تك نفره استاین و آثاری چون «دكتر هوك و نمایش علم پزشكی» (۱۹۷۱)، «یك كمی بیشتر» (۱۹۷۶)، «دوباره دیدن» (۱۹۷۶)، «غم و شادی» (۱۹۷۸)، «گاهی تو برنده می شوی» (۱۹۸۱) و «زندگی دكتر هوك» (۱۹۸۱) ثمره تلاش استاین و دكتر هوك است.
●شل نویسنده
از آثار شل سیلوراستاین كه همگی مزین به طراحی های اوست می توان به «روشنایی (نوری) در اتاقك زیر شیروانی» ، «پیاده رو كجا تمام می شود» ، «بالا افتادن» ، «قطعه گم شده اُِ بزرگ را ملاقات می كند» ، «لافكادیو» ، «یك زرافه و نصفی» ، «درخت بخشنده» ، «چه كسی یك كرگدن ارزان می خواهد؟» ، «غول دریایی» ، «آخرین صبح» ، «عاشقانه ها» ، «از خیلی خوب به خیلی بد» ، «هملت به زبان مردم كوچه و بازار» ، «ملكه قلب ها» ، «الفبای عمو شلبی» ، «پاك كن جادویی» و... اشاره كرد.
اكنون آثار «شل» به عنوان كتاب شعر در مدارس آمریكا و اروپا تدریس شده و دانش آموزان دبستانی خواندن شعر و آشنایی با ادبیات منظوم را با آثار او آغاز كرده و فرا می گیرند.
سها دادمند
منبع ها:
http://www.under water land. Com
http://www. Nassio.com
http://www.shel Silverstein.com
منبع : خبرگزاری ایسنا