پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ایدز درمان ندارد، تنها باید پیشگیری کرد


ایدز درمان ندارد، تنها باید پیشگیری کرد
خویشتنداری، وفاداری و پیشگیری ۳ ركن اصلی در پیشگیری از بیماری HIV محسوب می‌شوند.در چه مواردی لازم است افراد برای مشاوره و انجام آزمایش اچ.آی.وی(HIV) یا همان ویروس ایدز مراجعه كنند؟ مصرف‌كنندگان مواد مخدر به‌خصوص افرادی كه سابقه تزریق مواد مخدر حتی برای یك بار با استفاده از سوزن و سرنگ مشترك دارند.
▪ زنان خیابانی
▪ همسران معتادان تزریقی
▪ همسران و كودكان افراد آلوده به ویروس اچ.آی.وی
▪ دریافت‌كنندگان خون و فرآورده‌های خونی نظیر بیماران تالاسمی و هموفیلی
▪ افراد دارای سابقه ازدواج موقت؛ به‌خصوص اگر طرف مقابل هم سابقه ازدواج‌های دائم یا موقت متعدد داشته باشد
▪ در تماس‌های اتفاقی با سرنگ و سوزن و ترشحات افراد مظنون یا آلوده به ویروس اچ.آی.وی، مصرف الكل، قرص‌های محرك و روانگردان نظیر قرص اكس و مواد مخدر،‌قوای ذهنی و قدرت تصمیم‌گیری را مختل می‌كند و فرد در معرض رفتارهای پرخطر قرار می‌گیرد كه در این صورت افراد فوق باید جهت مشاوره و انجام آزمایش اچ‌آی‌وی، مراجعه نمایند.
● در جهان و ایران چند نفرآلوده به ویروس اچ‌آی‌وی هستند؟
▪ تا پایان سال ۲۰۰۶ میلادی ۵/۳۹ میلیون نفر مبتلا به اچ‌آی‌وی / ایدز در جهان گزارش شده است كه از این تعداد ۳/۲میلیون نفر را كودكان زیر ۱۵ سال و ۷/۱۷ میلیون نفر را زنان تشكیل می‌دهند. فقط در سال ۲۰۰۶ میلادی ۳/۴ میلیون مورد جدید آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی در جهان گزارش شده و این در حالی است كه در همین سال در جهان ۹/۲ میلیون نفر به علت بیماری ایدز فوت كرده‌اند. در ایران تا ابتدای سال ۱۳۸۶ تعداد ۱۴۵۴۴ نفر فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی/ ایدز ثبت شده كه حدود ۶۱درصد آنان در گروه سنی ۴۴ ـ ۲۵ سال بوده‌اند.
مهم این است كه تخمین زده می‌شود حداقل تعداد ۱۰۰ ـ ۶۰ هزارنفرآلوده به ویروس اچ‌آی‌وی در ایران وجود دارد. بسیاری از این افراد از آلودگی خود بی‌خبرند و در صورت تداوم رفتارهای پرخطر، با احتمال زیادی می‌توانند آلودگی را به دیگران منتقل كنند.
● ویروس اچ‌آی‌وی (عامل بیماری ایدز) از چه طریقی منتقل می‌شود؟
▪ روابط جنسی:
زمانی می‌تواند باعث انتقال ویروس اچ‌آی‌وی شود كه یكی از طرفین، آلوده به این ویروس باشد و تماس با ویروس فردآلوده صورت پذیرد و این ویروس به بدن فرد سالم منتقل شود. البته در بعضی موارد حتی فرد آلوده هم ممكن است از آلودگی خود بی‌خبر باشد.
رابطه جنسی شایع‌ترین راه انتقال ویروس اچ‌آی‌وی در جهان و دومین راه شایع انتقال در ایران است. ولی به نظر می‌رسد در سال‌های آینده میزان موارد آلودگی از این طریق، در كشور افزایش خواهدیافت.
رابطه های جنسی كه منجر به صدمه می‌شوند، با خطر بالاتری همراه است و حتی یك بار با فرد آلوده می‌تواند منجر به انتقال ویروس اچ‌آی‌وی شود. تذكر جدی این‌كه ابتلا به بیماری‌های آمیزشی باعث افزایش احتمال انتقال اچ‌آی‌وی می‌شود.
▪ استفاده از وسایل تزریقی و مشترك آلوده در معتادان تزریقی:
در حال حاضر اعتیاد تزریقی دومین راه شایع انتقال اچ‌آی‌وی در جهان و اصلی‌ترین راه انتقال در ایران است. سرنگ، سوزن، پمپ (وسایل دست‌ساز برای تزریق) مشترك و حتی استفاده از قاشق و فیلتر مشترك برای تهیه مواد مخدر تزریقی نیز می‌تواند باعث انتقال ویروس اچ‌آی‌وی شود. متأسفانه این گونه وسایل نه تنها باعث انتقال می‌شود بلكه می‌تواند عفونت‌هایی مثل هپاتیت B و C را نیز منتقل كند.
▪ خون و فرآورده‌های خونی آلوده:
با انجام غربالگری در تمام خونهای اهدایی،‌انتقال ویروس اچ‌آی‌وی از این طریق تحت كنترل است. ولی به علت وجود مرحله‌ای به اسم پنجره در آلودگی (كه در این مرحله فرد آلوده به ویروس هست ولی سطح پادتن خون در حد قابل تشخیص نیست) توصیه می‌شود افراد دارای سابقه رفتارهای پرخطر مثل معتادان تزریقی،از اهدای خون اجتناب كنند.
▪ انتقال از مادر آلوده به كودك:
ویروس اچ‌آی‌وی می‌تواند در سه ماهه‌های اول، دوم و سوم بارداری، موقع زایمان و در دوران شیردهی، از مادر آلوده به فرزندش انتقال پیدا كند. ولی بیشترین انتقال، در ۲ ماهه آخر بارداری و موقع زایمان است.
▪ پیوند اعضا:
در جهان مواردی از انتقال ویروس اچ‌آی‌وی از طریق پیوند اعضا گزارش شده است. به همین منظور انجام آزمایش‌های تشخیصی در تمام اهداكنندگان اعضا الزامی است.
احتمال انتقال ویروس اچ‌آی‌وی در اثر پاشیدن ترشحات آلوده فرد به چشم و بافت‌های مخاطی طرف مقابل وجود دارد. تماس‌های اتفاقی و زیرپوستی با وسایل تیز و نافذ و فرورفتن سوزن آلوده به بدن دیگران نیز می‌تواند باعث انتقال ویروس شود.
● راه‌های پیشگیری از انتقال بیماری ایدز چیست؟
▪ خویشتنداری، وفاداری و پیشگیری، ۳ ركن اصلی در پیشگیری از این بیماری محسوب می‌شوند. با رعایت موارد زیر، افراد می‌توانند خود را در برابر آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی محافظت كنند.
▪ وفاداری به همسر و پایبندی به اصول اخلاقی
▪ اجتناب از هرگونه اعتیاد به مواد مخدر به‌خصوص نوع تزریقی آن
▪ پرهیز از مصرف سرنگ و سوزن مشترك برای تزریق مواد مخدر
▪ اجتناب از مصرف تیغ و همین‌طور سوزن مشترك در خالكوبی
▪ دقت در استفاده یا تماس با سوزن یا هر وسیله تیز آلوده به خون
▪ مشاوره برای افزایش آگاهی در صورت داشتن رفتار پرخطر
منبع : روزنامه تهران امروز