شنبه, ۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 18 May, 2024
مجله ویستا

کامپیوترهای غول پیکر کاربردی می شوند/سوپرکامپیوترها در زندگی روزمره مردم


۴۰ سال قبل «گوردون مور» یكی از مؤسسان شركت اینتل پیش بینی كرد، عناصری كه باعث عمل كردن تراشه ها می شوند، با گذر زمان پیچیده تر خواهند شد.
درواقع پیش بینی گوردون مور طی ۴ دهه اخیر به یك قانون در عرصه تكنولوژی تبدیل شد و به عبارتی دیگر هر دو سال یك بار عملكرد تراشه ها بهبود یافت.
اما برای سوپر كامپیوترها كه عملكردشان وابسته به فعالیت دهها هزار پردازشگر به طور همزمان می باشد، دستیابی به یك تراشه سریع تر در اولویت قرار نداشته است.
در حال حاضر سریع ترین كامپیوتر جهان، كامپیوتر بلوجین ساخت شركت IBM است كه در هر ثانیه قادر به انجام ۵/۱۳۵ میلیون محاسبه می باشد.
پروفسور بیل پولی بلنك می گوید: در صنعت كامپیوترسازی همواره تلاش بر این بوده تا فركانس تراشه ها را افزایش داد چون هر چه فركانس سریع تر باشد به موازات آن سرعت چرخه و سرعت تراشه افزایش می یابد.
این پروفسور كه یكی از طراحان بلوجین می باشد در تكمیل اظهارات قبلی خود می گوید: اگر بخواهیم با افزایش فركانس، سرعت را افزایش بدهیم آنگاه بازدهی مفید كاهش می یابد و برای افزایش فركانس باید انرژی و نیروی زیادی را خرج كرد. به همین دلیل دانشمندان فورد كامپیوتر به دنبال راهكار مناسب تری بجز افزایش فركانس برای دستیابی به بازدهی بیشتر هستند.
كامپیوتر بلوجین نسبت به سایر سوپر كامپیوترها با فركانس پایین تری كار می كند و سرعت تراشه های آن از سرعت تراشه كامپیوترهای شخصی نیز كمتر می باشد.
تراشه های كامپیوترهای معمولی و رومیزی سه برابر تراشه های بلوجین سرعت دارند اما انرژی بیشتری را مصرف می كنند. سوپر كامپیوتر بلوجین به گونه ای طراحی می شود كه با مصرف انرژی كمتر از دهها هزار تراشه استفاده كند. به همین دلیل پیش بینی می شود تا دو سال آینده، كامپیوتر مورد نظر قادر باشد در هر ثانیه هزار تریلیون محاسبه انجام بدهد. با بهره گیری از این تكنولوژی، ساخت سوپر كامپیوترها سریع تر، ارزانتر و آسانتر شده است.
در حال حاضر صدها سوپر كامپیوتر در سراسر جهان وجود دارد كه هر یك مشغول حل پروژه های پیچیده علمی و اجتماعی هستند.
از جمله فعالیت هایی كه سوپر كامپیوترها در حال حاضر انجام می دهند می توان به پیش بینی وضعیت آب و هوا، پیش بینی سونامی، یافتن ساختار پروتئین ها و همچنین افزایش كیفیت داروها اشاره كرد.همچنین می توان امیدوار بود كه با بلوغ تدریجی سوپر كامپیوترها بتوان مشكلات پیچیده جوامع را حل كرد.
در حال حاضر پروفسور پولی بلنك و همكارانش قصد دارند، سوپر كامپیوترها را از محیط آزمایشگاهی خارج كنند و آنها را كاربردی تر نمایند. وی می گوید: ما در حال دستیابی به روش و الگوریتم هایی هستیم تا به وسیله آن بتوانیم قدرت سوپر كامپیوترها را افزایش بدهیم. تاكنون تصور می شد كه سوپر كامپیوترها نمی توانند وارد زندگی روزمره انسانها بشوند اما قصد داریم، سرنوشت زندگی مردم را با سوپر كامپیوترها گره بزنیم.
به عنوان مثال باید با استفاده از سوپر كامپیوتر به انجام خدمات دستی و افزایش ضریب امنیتی خودروها پرداخت و حتی اداره فرودگاه ها را به این دستگاه های غول پیكر سپرد.با این حال پروفسور معتقد است، سوپر كامپیوترها بیشترین تحول را در حوزه دارو و درمان به وجود خواهند آورد.
به عنوان نمونه، پزشكان قادر خواهند بود با استفاده از سوپر كامپیوترها در هر لحظه تصاویر مستقیم سه بعدی از قلب بیماران را مشاهده كنند تا اینكه با اتخاذ بهترین شیوه به جراحی بپردازند.
البته هنوز برای ورود بیشتر سوپر كامپیوترها به زندگی روزمره مردم یك مشكل اصلی وجود دارد كه آن مشخص نبودن تعداد ترانزیستورهایی است كه می توان روی یك تراشه نصب كرد.
در حال حاضر محققان با بهره گیری از تكنولوژی نانو قصد دارند جایگزین مناسبی برای تكنولوژی تهیه تراشه كه هم اكنون وابسته به سیلیكون است، بیابند. با آنكه دانشمندان مرتبط با كامپیوتر بلوجین از نزدیك تحولات تكنولوژی نانو را زیر نظر دارند اما در كوتاه مدت كماكان وابسته به سیلیكون خواهند بود. پروفسور پولی بلنك در این رابطه می گوید: ما تا اینجای كار با قرار دادن ۱۳۰هزار پردازشگر در سیستم ریسك بزرگی را متحمل شده ایم و نمی توانیم ریسك دیگری انجام بدهیم. همچنین در حوزه كامپیوتر همواره ایده هایی نو در محیط آزمایشگاهی بسیار امیدواركننده به نظر می رسد اما این ایده ها در سیستم های بزرگ مانند سوپر كامپیوترها جواب نمی دهد.
شاید ۱۰ سال دیگر، شركت IBM از تكنولوژی نانو در ساخت سوپر كامپیوترها بهره ببرد.
منبع : خبرگزاری فارس