دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

خواب خوشی داشته باش


خواب خوشی داشته باش
شما ممکن است خوب بخورید و خوب ورزش کنید، اما اگر خوب نخوابید، مطمئنا سلامت خود را به خطر انداخته اید. مطالعات نشان داده است که کمبود خواب نه تنها تمرکز و هوشیاری انسان را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه خطر ابتلا به دیابت و چاقی بیش از حد را افزایش می دهد و کارکرد سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. مطابق با آمار منتشره موسسه ملی خواب آمریکا در سال ٢٠٠٥، دوسوم آمریکایی ها از مشکلات متعدد خواب شکایت دارند و این بدان معناست که سلامت اکثر آنان به خاطر این موضوع درمعرض خطر قرار دارد. دکتر ایوون کوتر (Eve van cauter) استاد دانشگاه پزشکی شیکاگو و متخصص غدد درباره تاثیرات مزمن کمبود خواب بر تندرستی و این که چطور می شود عادت های خوب خواب را افزایش و بهبود بخشید، توضیحات زیر را بیان کرده است:
● درباره این واژه چه فکر می کنید؟ خواب کافی...
محققان درباره معنی این واژه هنوز به توافق نرسیده اند. آن چه از واژه خواب کافی به ذهن انسان متبادر می شود، این است، خوابی که باعث می شود انسان از لحاظ عملکرد روحی و جسمی در بهترین وضعیت ممکن قرار گیرد. هر شخصی به چه میزان خواب در شبانه روز نیاز دارد مشخص نیست، اما مطالعات نشان داده است که جوانان و بزرگسالان به طور میانگین به ٨ ساعت و ١٥دقیقه خواب در شبانه روز نیازمندند.
● تعریف بی خوابی چیست؟
وجود واژه بی خوابی به وضوح بیان کننده نیاز انسان به خواب است. بی خوابی تاثیر بسیار زیادی روی هورمون های کنترل کننده غده تیروئید دارد، ضمن این که این هورمون ها کنترل کننده های اصلی سوخت وساز بدن هستند.
● آیا بی خوابی تاثیری روی سیستم ایمنی بدن دارد؟
بله، بی خوابی مشخصا روی سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارد. به طور مثال عملکرد واکسن آنفلوآنزا به خصوص در روزهای اولیه واکسیناسیون تحت تاثیر میزان خواب شخص است: به طوری که میزان پادتن های تولیدشده علیه آنفلوآنزا توسط بدن تا ٥٠درصد تحت تاثیر خواب شخص واکسینه شده است.
● پیامدهای بی خوابی مزمن برای نوجوانان چیست؟
بدون تردید نوجوانان، به خصوص در دوران دبیرستان در زمره افرادی قرار می گیرند که با مشکلات خواب دست وپنجه نرم می کنند، زیرا در مرحله بلوغ و رشد جنسی، تاخیر در زمان خواب طبیعی است. آن ها بیشتر ساعات شبانه روز بیدارند و هنگامی به رخت خواب می روند که شب از نیمه گذشته است و مجبورند صبح زود برای رفتن به مدرسه بیدار شوند. شکی نیست که کارآیی دانش آموزان در مدرسه، ارتباط مستقیمی با خواب آنان دارد.
● آیا بی خوابی بر عملکرد و فعالیت افراد بزرگسال هم تاثیر دارد؟
قطعا همین طور است. جالب است بدانید که تحقیقات صورت گرفته در کشور استرالیا روی رانندگان برون شهری نشان داد که تاثیر بی خوابی کمتر از استعمال مشروبات الکلی نیست.
● چه تدابیری برای رفع معضل ناشی از خواب اندیشیده شده است؟
مهم ترین راه کار این است که هر شخص بداند به چه میزان خواب نیاز دارد و تلاش کند هرشب به میزان مورداحتیاج بخوابد. برای افرادی که به سختی خوابشان می برد، توصیه های زیادی وجود دارد؛ مثلا این که در یک اتاق خنک و تاریک استراحت کنید و هرگز اتاق خواب خود را به اتاق کار یا اتاق تلویزیون تبدیل نکنید. از انجام کارهای هیجان انگیز درست قبل از رفتن به رخت خواب اجتناب کنید. همچنین از انجام ورزش های سنگین و خوردن غذای زیاد در آخرشب خودداری کنید. انجام تمرینات ورزشی منظم در طول روز بر خواب شبانه تاثیر به سزایی دارد. از دیگر پیشنهادها برای این افراد این است که آن ها می توانند به تهیه یک فهرست از کارهایی که فردا باید انجام دهند و همچنین خوابیدن در یک زمان معین در هر شب اقدام کنند.
● و بالاخره اهمیت و نقش خواب در تندرستی چیست؟
خواب برای عملکرد و فعالیت های روحی و جسمی بسیار مهم و ضروری است. به نظر می رسد خواب در سوخت وساز بدن تاثیرگذار است و کم خوابی باعث چاقی و افزایش وزن و دیابت خواهد شد.
منبع : روزنامه خراسان