جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۱۷ آوریل سال ۱۹۶۱ ـ شکست حمله به کوبا موسوم به نبرد خلیج خوکها


۱۷ آوریل سال ۱۹۶۱ ـ شکست حمله به کوبا موسوم به نبرد خلیج خوکها
جان جان اف کندی رئیس جمهوری وقت آمریکا ۱۷ آوریل سال ۱۹۶۱، کمتر از سه ماه از آغاز زمامداری اش با شکست یک تعرض نظامی به کوبا رو به رو شد. نقشه این تعرض در دوران حکومت آیزنهاور که ۲۰ ژانویه پایان یافته بود طرح شده و در نیمه آوریل با حمایت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به اجرا در آمده بود.
طبق این طرح، صدها تن از فراریان کوبایی که توسط آمریکا مسلح شده بودند و شماری دیگر، در منطقه خلیج خوکها به خاک کوبا حمله کردند که این تعرض شکست خورد و ۷۴۳ تن از حمله کنندگان اسیر شدند که بعدا کاسترو هرکدام از آنان را با یک تراکتور معاوضه و آزاد کرد.
دشمنی دولت آیزنهاور با دولت کاسترو در کوبا از زمانی آغاز شد که کاسترو اعلام کرد یک سوسیالیست است و نظام کوبا سوسیالیستی خواهد بود و سپس دست به ملی کردن شرکتها و کسب و کار آمریکائیان در کوبا زد. قدمت فعالیت بازرگانی بعضی از موسسات آمریکائی در کوبا به اوایل قرن ۲۰ و اندکی پس از پیروزی آمریکا در جنگ با اسپانیا در سال ۱۸۹۸ می رسید.
حزب سوسیالیست کوبا ( پیرو مارکسیسم ــ لنینیسم ) در سال ۱۹۲۵ تاسیس شده بود. این حزب پس از پیروزی انقلاب کاسترو در ۱۹۵۹ به تدریج زمام امور این کشور را به دست گرفته بود. کاسترو که مبارزه اساسی خود را از ۱۹۵۳ آغاز کرده بود پس از یک شکست، در سال ۱۹۵۹ از تبعید به کوبا بازگشت و با ۹ هزار انقلابی مسلح به دیکتاتوری باتیستا پایان داد. آمریکاییان در آغاز کار گمان نمی کردند که کاسترو کمونیست باشد، و چپگرایی را خصلت هر انقلابی می دانستند.
می دانیم که کریستف کلمب در نخستین سفر دریایی خود به سوی غرب، در ۱۴۹۲ به کوبا رسید و این جزیره را از مستملکات اسپانیا اعلام داشت که این سلطه تا پایان قرن ۱۹ ادامه داشت و پدر کاسترو از مهاجران اسپانیایی بود.
۲۴ آوریل ۱۹۶۱ کندی مسئولیت شکست حمله به خلیج خوکها را که طرح آن در زمان او به اجرا در آمده بود پذیرفت و از آن زمان بود که روابط آمریکا با کوبا تیره تر و دولت کوبا هم به کشورهای سوسیالیستی نزدیکتر شد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز