چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مواد سفیدکننده دندان؛ مفید یا مضر؟


مواد سفیدکننده دندان؛ مفید یا مضر؟
برای سفیدکردن دندان ها از دو ماده پراکسید هیدروژن و کارباماید پراکساید استفاده می شود، این دو ماده سال هاست در دهان شویه هایی که روزانه مصرف می شود، وجود دارند.
این مواد مورد تایید جوامع دندان پزشکی هستند. اما توجه کنید گاهی برخی افراد به این مواد حساسیت دارند که در این صورت اصلا نباید با این مواد دندان ها را سفید کنند. برای اینکه مطمئن شوید شما به این مواد حساسیت ندارید، از دندان پزشکتان بخواهید قبل از مصرف، این مواد را روی شما آزمایش کند.
نکته دیگر اینکه ممکن است پس از سفیدکردن دندان هایتان «دچار حساسیت دندانی» شوید که با نوشیدن چای داغ یا آب یخ و خوردن بستنی و مواد غذایی ترش، دندان هایتان به صورت گذرا درد خواهند گرفت. معمولا این حساسیت گذراست و می توان با فاصله انداختن بین جلسات درمانی، آن را بهبود بخشید.
پس از اتمام دوره درمانی، اگر همچنان حساسیت دندان های شما به جا مانده بود، می توانید از خمیردندان ضد حساسیت استفاده کرده و آن را جایگزین خمیر دندان معمولی تان کنید. به هر حال حساسیت دندانی یکی از عوارض سفیدکردن دندان هاست که شاید به آن گرفتار شوید.در تبلیغات بسیاری از محصولات سفیدکننده دندان می بینیم که ادعا می کنند، با یک بار استفاده از آن محصول، دندان های شما تا ۹ درجه روشن تر می شوند، ولی این بیشتر یک فریب تبلیغاتی است تا واقعیت. معمولا این محصولات، پس از هر بار استفاده، فقط ۲ تا ۳ درجه دندان ها را سفیدتر می کنند.
برای اینکه بفهمید رنگ دندان هایتان، چقدر سفیدتر شده است، باید رنگ آنها را قبل و بعد از درمان، ثبت کنید. متاسفانه هنوز سیستم استانداردی در دندان پزشکی برای مشخص کردن رنگ دندان ها وجود ندارد و رایج ترین وسیله ای که در مطب های دندان پزشکی استفاده می شود، نمونه رنگ وایتا (Vita) است. در این نمونه رنگ، رنگ دندان ها به ۴ گروه تقسیم می شود؛A (قهوه ای مایل به سرخی)، B (زرد مایل به سرخی)، C (خاکستری) و D (خاکستری مایل به سرخی).
در هر یک از این ۴ گروه، ۴ یا ۵ نوع تیرگی و روشنی وجود دارد. دندان پزشک به شما کمک خواهد کرد، رنگ دندانتان را قبل و بعد از درمان، با مقایسه با نمونه رنگ تعیین کنید و متوجه شوید، سفیدکردن دندان ها، چند درجه دندان هایتان را روشن تر کرده است.
جالب است بدانید، همه دندان های شما یک رنگ نیستند، معمولا دندان های جلویی روشن تر و دندان های آسیا تیره ترند. هدف اصلی از سفیدکردن دندان ها این نیست که به روشن ترین درجه برسیم، بلکه دندان هایتان را باید تا درجه ای روشن کنید که با رنگ چهره شما هماهنگی داشته باشد اما نباید تصور کنید یک بار که دندان هایتان را سفید کردید، تا مدت ها دیگر به سفیدکردن آنها احتیاج نخواهید داشت.
سفیدکردن دندان ها اثرات همیشگی ندارد. دندان ها معمولا یک سال یا بیشتر سفید باقی خواهند ماند و حفظ نتایج درمانی به این بستگی دارد که شما پس از سفیدکردن دندان هایتان، چقدر توصیه های ایمنی را رعایت کنید. نوشیدن زیاد قهوه و چای، کشیدن سیگار، استفاده از نوشابه های رنگی و عدم توجه به بهداشت دهان، از عواملی هستند که تمام زحمت های شما را بر باد می دهند و دندان هایتان را در مدت زمان کوتاهی پس از سفیدکردن، به رنگ اولیه خود باز می گردانند.
توجه به این نکته ضروری است که سفیدکردن دندان ها برای بعضی افراد جواب نمی دهد و یا حتی خطرناک و مضر است. اگر مینا و یا عاج دندان های شما به صورت مادرزادی دارای نواقصی بوده و بد ساخته شده باشند، بعید است بتوانید با این تکنیک به رنگ دلخواهتان برسید، شما باید دندان هایتان را لامینیت کنید.
بعضی افراد دندان های حساسی دارند و با خوردن غذاهای گرم و ترش و یا یخ و بستنی دندان هایشان «تیر» می کشد. اگر شما هم دندان های حساسی دارید، بهتر است به فکر سفیدکردن دندان هایتان نباشید، چون این امر، حساسیت شما را تشدید خواهد کرد.
خانم های باردار یا شیرده نیز بهتر است سفیدکردن دندان ها را به بعد از دوران بارداری یا شیردهی موکول کنند.به طور کلی دندان هایی که رنگشان زرد، نارنجی و قهوه ای است به درمان پاسخ بهتری می دهند، ولی دندان هایی که رنگ زمینه ای آنها خاکستری یا آبی است، چندان سفید نمی شوند.
اگر دندان های شما شدیدا تغییر رنگ پیدا کرده است، معمولا فقط با سفیدکردن دندان ها، به رنگ دلخواهتان نخواهید رسید.
● هشت توصیه مفید؛
۱) ژل سفید کننده را فقط به مقدار تجویز شده، درون قاشقک بریزید. تصور نکنید با مصرف بیشتر، دندان ها زودتر و بیشتر سفید می شوند.
۲) در مواقعی که قاشقک حاوی ژل سفیدکننده در دهانتان است، از مصرف مایعات و غذاها خودداری کنید.
۳) زمان تجویز شده را دقیقا رعایت کنید.
۴) از فشردن قاشقک حاوی ژل با فشار دندان های فک مقابل یا با دست اجتناب کنید.
۵) در طول درمان، از خوردن آشامیدنی ها و موادغذایی رنگی مانند قهوه ، چای، انواع کولاها، سبزی و انواع سس های رنگی دوری کنید.
۶) سیگار نکشید و از خوردن میوه های ترش و اسیدی مثل مرکبات و تنقلات مثل لواشک، تمبرهندی و قره قورت خودداری کنید.
۷) از همه مهمتر اینکه قبل از استفاده از مواد سفیدکننده و در روزهای بعد از آن، دندان هایتان را به خوبی مسواک بزنید و نخ بکشید.
۸) اگر قاشقکی که دندان پزشک برای سفیدکردن دندان هایتان در خانه به شما داده است، دقیقا متناسب با فک های شما نیست با او تماس بگیرید تا آن را برایتان تنظیم کند. چون در غیر این صورت، مواد سفیدکننده از لبه های آن به لثه ها، لب و زبان شما رسیده و آنها را زخم خواهند کرد.
منبع : روزنامه کارگزاران


همچنین مشاهده کنید