یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به سبد غذایی خانواده


نگاهی به سبد غذایی خانواده
● تخم مرغ بخوریم یا لوتئین:
شاید ندانید كه ماده ای به نام «لوتئین» در لكه زرد چشم ما وجود دارد كه با خوردن روزانه یك عدد تخم مرغ، می توان آن را تقویت كرد، همان كاری كه هویج و ذرت انجام می دهند. لوتئین موجود در تخم مرغ حكم فیلتری را دارد كه پرتوهای مضر نور را تصفیه می كند.
● تخم مرغ بعد از شیر مادر:
تخم مرغ فراتر از یك غذا است و از نظر كیفیت غذایی تنها پس از شیر مادر در رتبه دوم قرار می گیرد. گذشته از تقویت لكه زرد چشم، زرده تخم مرغ در روند بهبود بیماری آلزایمر نیز موثر عمل كرده است. یافته های جدید محققان نشان می دهد، زنانی كه در طول دوران نوجوانی خود تخم مرغ بیشتری نسبت به همسالان خود مصرف كرده باشند در خطر كمتری از نظر ابتلا به سرطان سینه هستند.
● ماهی نوعی دارو:
ماهی را می توان نوعی دارو به حساب آورد. اكنون امگا ۳ دیگر یك ستاره در دور دست و یا سفینه نیست. امگا ۳ نامی است برای اسیدهای چرب اشباع نشده. مهم ترین وظیفه امگا ۳ متعادل كردن فشار خون است. شما به راحتی می توانید تا هفته ای ۳ بار ماهی بخورید به این ترتیب در برابر عفونت ها مصون خواهید شد.
شاید منطق وارونه این است كه از فردی كه به تازگی سكته مغزی كرده، بپرسیم هفته ای چند بار ماهی نخورده است! تحقیقات رابطه میان مصرف ماهی و پیشگیری از بروز سكته را ثابت كرده است و این رابطه بیشتر در گرو طبخ ماهی نیز هست.
محققان با بررسی رژیم غذایی تقریباً ۵ هزار فرد ۶۵ سال به بالا دریافتند كسانی كه ماهی پخته یا كباب شده و یا تن مصرف می كردند احتمال ابتلای شان به سكته مغزی كمتر بود. آن روی سكه نیز خواندنی است. ماهی سرخ كرده و ساندویچ ماهی احتمال سكته را افزایش می دهد. هر وعده از این نوع ماهی طبخ شده به میزان ۱۳ برابر احتمال سكته را تشدید می كند. تصور می رود كه پیام این تحقیق كاملاً روشن است: ماهی بخورید اگر می خواهید به ویژه در دهه های پایانی عمرتان، دچار سكته مغزی نشوید!
● سبد غذایی خانواده ها باید تغییر كند:
پروفسور منوچهر جعفریان می گوید فهرست غذاهای سنتی ایران در خانه ها و رستوران ها از ۴۰ سال پیش تفاوت چندانی نكرده و كمتر از ۲۰ نوع غذا در آشپزخانه ایرانی طبخ می شود این در حالی است كه در رستوران های خارج كشور، فهرست غذایی بیش از یكصد نوع غذا به مشتریان عرضه می شود.
او با تاكید اضافه می كند: چگونه طبخ غذاهای سنتی ایران به لحاظ زمان پخت بالا و سرخ شدن بیش از حد سبب از بین رفتن خواص بسیاری از مواد می شود. این متخصص علم تغذیه معتقد است برخی سبدهای غذایی در خانواده های ضعیف به مواد نشاسته ای مانند سیب زمینی، ماكارونی و برنج خلاصه شده و در برخی موارد استفاده بیش از اندازه از مواد پروتئینی دیده می شود كه در مقایسه هر دو این موارد بیماری هایی از قبیل قلب و عروق، پوكی استخوان، چاقی كاذب و ... به شدت در حال افزایش است. جعفریان فرهنگ سازی از طریق سیمای جمهوری اسلامی را عامل مهمی در ایجاد تنوع در سبد غذایی ایرانیان می داند.
● نمك فقط روزی ۶ گرم:
شش گرم نمك در روز برای هر فرد كافی است، یعنی همان مقداری كه به هنگام پخت به غذا زده می شود بنابریان دیگر جایی برای نمكدان بر سرسفره و یا میز غذا نیست!
پزشكان می گویند هرچه فشارخون در سطح پایین تری باشد، عمر انسان ها طولانی تر خواهد بود. دكتر محمدرضا عباسی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: متاسفانه فشارخون بالا هیچ علامتی ندارد، تنها شاید بتوان به سردرد صبحگاهی كه معمولاً پشت سر است اشاره كرد كه این نیز چندان قطعی نیست. عباسی تاكید كرد: در مساله درمان، در مرحله نخست به بهبود شیوه زندگی اشاره می شود، مثلاً كاهش مصرف نمك روزمره و یا كاهش مصرف غذاهای پرنمك نظیر كنسروها و یا غذاهای آماده (Fast Food).
به گفته این پزشك، نكته بعدی كاهش وزن در افراد چاق است و سومین مورد مهم انجام ورزش هایی مانند دویدن، شنا و پیاده روی است. چنانچه در جهت بهبود شیوه های زندگی، قطع سیگار و رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و میوه ها را لحاظ كنیم، افزایش فشارخون دلایل دیگری دارد و این موضوع درمان دارویی را طلب می كند
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید