جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آبراهام لینکلن یا جرالد فورد


آبراهام لینکلن یا جرالد فورد
امروزه علم روانشناسی و شخصیت با انجام تحقیقات و استفاده از ابزارهای نوین، نقشی شگرف در شناسایی ناشناخته های درون انسان به ویژه در ارتباط با انسان های دیگر ایفا کرده است. بهره گیری از نتایج این تحقیقات، ضمن ایجاد بستر لازم جهت شناسایی انسان ها، درک مورد نیاز از رفتار و عملکرد ایشان را امکان پذیر ساخته است. از جمله ابزارهای موجود آزمون های سنجش شخصیت بوده که طی چند دهه اخیر رواج فراوانی در شناسایی ویژگی های افراد یافته است. یکی از معتبرترین این آزمون ها، آزمون MBTI است که در نوع خود معروف ترین در سطح جهان است. اخیراً سایت مشهور typelogic که معتبرترین آزمون های شخصیتی را ارائه می دهد، در گزارشی تیپ شخصیتی دو نامزد معروف امریکا یعنی جان مک کین و باراک اوباما را با توجه به مدل های ۱۶گانه شخصیتی این آزمون تعیین کرده است. براساس آزمون MBTI، شخصیت کلیه انسان ها ترکیبی از ابعاد چهارگانه درونگرایی- برونگرایی، شهودی- حسی، فطری- احساسی و ملاحظه کننده- داوری کننده است که بر اساس نوع ترکیب و برجستگی هر یک از این ابعاد، شخصیت انسان ها به گونه یی متفاوت شکل می گیرد. طبق نتایج بررسی صورت گرفته وضعیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری امریکا به شرح زیر است؛
۱) باراک اوباما «ENFJ» یا برونگرا، شهودی، احساسی، داوری کننده.
۲) جان مک کین «INTP» یا درونگرا، شهودی، فکری، ملاحظه کننده.
مقاله حاضر به تحلیل نوع تیپ شخصیتی هر یک از افراد فوق می پردازد. صرف نظر از نوع تیپ شخصیتی هر یک و امکان برنده شدن در انتخابات، نتایج گزارش می تواند در نحوه برخورد با هر یک از آنان به ویژه از سوی دولتمردان جمهوری اسلامی ایران مورد بهره برداری قرار گیرد. قابل ذکر است برخی از ویژگی ها ممکن است در نگاه اول در رفتارهای ایشان به سادگی قابل رویت نباشد، اما با بررسی دقیق مصاحبه ها و فیلم های تلویزیونی، نوع ویژگی های ذکرشده تا حد بسیار قابل قبولی قابل رویت و تعمق است.
● ENFJ یا برونگرا، شهودی، احساسی، داوری کننده (تیپ شخصیتی باراک اوباما)
افراد با این تیپ شخصیتی دوستدار مردم بوده و برای مردم و رابطه با آنها بیشترین اهمیت را قائل می شوند. به مردم توجه و علاقه نشان می دهند و با زندگی برخورد گرم و صمیمانه دارند.
این اشخاص از آن جهت که بر اساس ارزش های خود زندگی می کنند نسبت به مردم وفادار و صمیمی بوده و به نهادهایی که به آن وابسته اند احترام می گذارند. پرانرژی و پرشور و پراشتیاق و دارای احساس مسوولیت، آگاهی و ملاحظه کاری فراوان هستند. گرایش طبیعی برای انتقاد کردن از خود دارند اما از آنجا که نسبت به احساسات دیگران احساس مسوولیت می کنند، به ندرت در ملاء عام کسی را مورد انتقاد قرار می دهند. آنها دقیقاً می دانند کدام رفتار مناسب و کدام رفتار نامناسب است.
این تیپ شخصیتی، چهره یی باز و گشاده دارد، دوست داشتنی و به لحاظ اجتماعی از مقبولیت برخوردار است. دارای خلق و خویی ملایم و صبور هستند، رفتاری سیاستمدارانه دارند و به خوبی می توانند آنچه در پیرامون شان می گذرد را هماهنگ سازند. آنها رهبران ذاتی هستند و از شهرت و کاریزمای فراوان بهره مندند. این اشخاص به خوبی ارتباط برقرار می کنند و اغلب در صحبت، موفق ظاهر می شوند. این گونه افراد با توجه به احساسی که نسبت به یک موقعیت دارند، و نه اینکه آن موقعیت چگونه به نظر می رسد، تصمیم گیری می کنند. آنها به امکانات و احتمالاتی، فراتر از آنچه در ظاهر حالت مسلم دارد فکر می کنند. برایشان مهم است امکانات و احتمالات روی دیگران چه تاثیری بر جای می گذارد. آنها اشخاصی منظم هستند و دنیای سازمان یافته را ترجیح می دهند و از دیگران هم انتظار دارند همین گونه باشند. دوست دارند موضوعات حل شوند، حتی اگر قرار باشد اشخاص دیگری تصمیم گیری کنند. بسیار همدل و فهیم بوده و به دیگران توجه دارند و به خوبی مردم را می شناسند. رفتاری مسوولانه و از روی علاقه داشته و از آنجا که آنها ایده آلیست هستند به دنبال نقاط مثبت دیگران می گردند.
▪ کاستی های احتمالی
این گونه اشخاص به اندازه یی با دیگران ابراز همدردی می کنند و به آنها توجه دارند که ممکن است بیش از اندازه خودشان را درگیر مسائل دیگران کنند. گاه به مسائل و مشکلاتی توجه می کنند که ابداً درخور صرف وقت و انرژی نیست. وقتی شرایط به شکل دلخواه عمل نمی کنند ممکن است کلافه و نومید و دچار نوعی ابهام و سردرگمی شوند. این امر چه بسا سبب شود عقب نشینی کرده و احساس کنند به اندازه کافی از آنها قدردانی نشده است. آنها تحت تاثیر میل شدیدی که به هماهنگی با دیگران دارند، ممکن است نیازهای خود را فراموش کنند و مسائل حقیقی خود را نادیده بگیرند. از آنجا که از تعارض و اختلاف اجتناب می کنند، گاه تن به حفظ روابطی می دهند که صادقانه و برابر نیستند.
این افراد به قدری به احساسات دیگران توجه دارند که شاید اگر پای انتقاد از دیگران به میان آید، واقعیات مهم را نبینند چون از شور و اشتیاق فراوان بهره مند ند و می خواهند به سرعت به سراغ چالش بعدی بروند. گاه در فرضیه سازی اشتباه می کنند یا عجولانه تصمیم می گیرند و تمام واقعیات را در نظر نمی گیرند. افراد با این تیپ شخصیتی به تحسین و تمجید بهای فراوان می دهند اما از اینکه کسی از آنها انتقاد کند ناراحت می شوند زیرا کوچک ترین انتقاد را به دل گرفته و رنجش پیدا می کنند یا عصبانی می شوند. واکنش آنها ممکن است به حدی غیرمنطقی باشد که در نظر دیگران اشخاص به دور از منطق ارزیابی شوند. آنها به قدری ایده آلیست هستند که امور را به آن شکلی که دوست دارند ببینند، می بینند. آنها روابط را آرمان سازی می کنند و در این میان بسیاری از واقعیت ها را نمی بینند. فردی از این تیپ شخصیتی که واقعیت را نمی بیند نمی تواند راه حلی برای مسائل و مشکلات خود پیدا کند.
نقاط قوت کاری این افراد می تواند موارد زیر را دربر بگیرد.
- مهارت عالی در برقراری ارتباط و ارائه
- رهبری جذاب و توانایی در رسیدن به رضایت خاطر
- شور و اشتیاق و علاقه در جلب دیگران
- مهارت های سازمانی و ابراز وجود
- علاقه به در نظر گرفتن چیزهای جدید
- برخورد همدلانه و توانایی شناسایی نیازهای دیگران
- توانایی دیدن تصویر کلان
- میل رسیدن به هدف های خود
- دارای علایق متنوع و بررسی کننده سریع
- دارای تعهد عمیق به کاری که به واقع به آن معتقد هستند.
نقاط ضعف کاری این افراد می تواند از موارد زیر تشکیل شود.
- اکراه در کار کردن روی پروژه هایی که با ارزش های آنها همخوانی ندارد.
- تمایل به آرمان سازی اشخاص و روابط آنها
- دشواری در کار کردن در شرایط رقابت آمیز
- بی صبری و ناشکیبایی با ساختارها و اشخاصی که ناکارآمد یا غیرمولد هستند.
- اجتناب از اختلاف و تعارض و تمایل به نادیده انگاشتن ناخوشایندی ها
- تمایل به تصمیم گیری های زودهنگام
- بی میلی به نظم آموزی به زیردستان
- تمایل به اشتباه کردن به علت کمی وقت.
به طور خلاصه اینها اشخاصی باپشتکار و پرنشاط هستند و معمولاً رابطه خوبی با دیگران دارند. دوست دارند به دیگران کمک کنند تا در بهترین شرایط خود قرار بگیرند. این تیپ شخصیتی بسیار فعال، پرانرژی و سازمان یافته است و خود را درگیر انواع فعالیت ها می کند.
● INTPیا درونگرا، شهودی، فکری، ملاحظه کننده (تیپ شخصیتی جان مک کین)
افراد با این تیپ شخصیتی در زمینه حل مساله از توانمندی فراوان برخوردار بوده، کاملاً روشنفکر و منطقی هستند و گاه از خود خلاقیت فراوان نشان می دهند. آنها ظاهری آرام، در خود فرورفته و منفعل داشته و دقیق و انتقادگر هستند. سعی می کنند مسائل را بیابند و آنها را تحلیل کنند. ترجیح می دهند صحبت هایشان هدفمند و منطقی باشد و تنها تحت تاثیر استدلال منطقی متقاعد می شوند. این اشخاص اندیشمندانی بکر و بی ریا هستند و برای هوش و ذکاوت خود ارزش فراوان قائلند، انگیزه فراوانی دارند که به صلاحیت و شایستگی برسند و به شدت علاقه مند هستند دیگران را هم به صلاحیت برسانند. آنها دوست دارند الگوهایی برای بهبود جریان امور و حل مسائل دشوار بیابند. به روش های پیچیده می اندیشند و در سازماندهی به مفاهیم، قوی تر از سازمان دادن به اشخاص عمل می کنند. در مواقعی ایده های آنها به قدری پیچیده است که در القای آن به دیگران با دشواری روبه رو می شوند. آنها به شدت مستقل بوده و از فعالیت های فکری و تصوری لذت می برند. انعطاف پذیر و دارای ذهنی باز هستند. این تیپ شخصیتی از حل کردن مسائل به روش های خلاق لذت فراوان می برد.
▪ کاستی های احتمالی
از آن جهت که این گونه اشخاص روی تحلیل های منطقی خود تاکید فراوان دارند، ممکن است فراموش کنند که دیگران به چه چیزهایی اهمیت می دهند. اگر چیزی منطقی نباشد، آن را حتی اگر برایشان مهم باشد، کنار می گذارند. آنها به خوبی می توانند اشکالات یک نظر را پیدا کنند اما در بیان نظر خود با دشواری هایی روبه رو هستند. ممکن است به یک اشکال جزیی در یک پروژه برخورد کنند و به خاطر همین موضوع جلوی اجرای پروژه را بگیرند زیرا معتقدند در برنامه ها جایی برای یک اندیشه غیرمنطقی وجود ندارد. وقتی از دیگران و از اطرافیان خود انتقاد می کنند، صداقت آنها چه بسا اشخاص را جریحه دار کند. از آنجا که به شدت علاقه مند به حل مساله هستند، از جزئیات روزمره بی قرار می شوند. در این شرایط احتمال دارد علاقه شان را نسبت به پروژه از دست بدهند و هرگز در مقام تکمیل کردن آن برنیایند. این اشخاص گاه تحت تاثیر کمال طلبی های خود، احساس نابسندگی می کنند.
نقاط قوت کاری این افراد می تواند شامل موارد زیر باشد
- علاقه مندی به در نظر گرفتن امکانات جدید
- توانایی در فهم ایده های پیچیده و بسیار انتزاعی
- مهارت فراوان در حل کردن خلاق مسائل
- استقلال رای و شجاعت در قبول خطر، امتحان کردن چیزهای جدید و غلبه بر موانع
- توانایی بهره برداری از انبوه اطلاعات
- کنجکاوی روشنفکرانه و داشتن مهارت برای دریافت اطلاعات مورد نیاز
- توانایی تحلیل منطقی حتی در شرایط استرس
- اعتماد به نفس فراوان و میل افزودن بر علم و اطلاعات خود
- خلاقیت و برخورد غیرشخصی با مسائل
- اعتماد داشتن به نظرها و پنداره های خود
- توانایی دیدن تصویر بزرگ و جامع
- داشتن سازگاری فراوان و تغییر مسیر دادن سریع در صورت نیاز.
نقاط ضعف کاری این افراد ممکن است شامل موارد زیر باشد
- گرایش به بی سازمانی و بی علاقگی به تشکیلات
- اعتماد به نفس بیش از اندازه
- ناشکیبایی با اشخاص فاقد تخیل و بی صلاحیت
- دوست نداشتن انجام کارها به شکل سنتی
- از دست دادن علاقه به کاری که مساله اش حل شده است.
- دشواری در منتقل ساختن ایده های دشوار به شکل ساده
- تمایل به موضوعات نظری تا آن حد که به واقعیت ها توجه نکنند.
- بی توجهی به جزئیات مهم
- بی علاقگی به انجام دادن کارهای تکراری
- ناشکیبایی با ساختارها و اشخاص بی انعطاف.
به طور خلاصه اینها اشخاصی پیچیده، مستقل و خلاق هستند. به استقبال چالش های مختلف می روند و می توانند با بحث های منطقی و با رعایت انصاف به خواسته های خود برسند.
● جمع بندی و نتیجه گیری
همان گونه که از تفاسیر تیپ های شخصیتی پیدا است، برخورد با هر یک از افراد فوق، نیازمند دقت، تحلیـل هوشمندانه مولفه های رفتاری و پیش بینی رفتارهای آتی در برخورد با مسائل گوناگون است. همچنین یکی دیگر از نتایج قابل ملاحظه از این بررسی، امکان سنجش هر نوع تیپ شخصیتی حتی بالاترین مقامات دولت امریکا با آزمون های پیشرفته موجود است. نکته شایان توجه این است که تیپ شخصیتی روسای جمهور سابق امریکا هم به وسیله آزمون MBTI مورد سنجش قرار گرفته است. از این بین آبراهام لینکلن و رونالد ریگان تیپ شخصیتی مشابه باراک و جیمز مدیسون و جان کوینسی آدامز، جان تیلور، دوایت آیزنهاور و جرالد فورد تیپ شخصیتی مشابه جان مک کین داشتند.
با توجه به نتایج ارائه شده، تصور می کنید برنده انتخابات ۲۰۰۸ ایالات متحده امریکا چه کسی باشد و نحوه برخورد با وی را چگونه ارزیابی می کنید؟ با توجه به اوضاع کنونی جهان تا چه حد رئیس جمهور آتی همانند روسای جمهور اسبق که تیپ شخصیتی مشابه داشته اند، عمل خواهد کرد؟
کامبیز باغبان، سکینه هژبریان
منابع و مآخذ
۱- پاول تایگر و باربارا تایگر، تکنیک های شخصیت خوانی، ترجمه مهدی قراچه داغی و دکتر حسین رحیم منفرد، انتشارات پیک بهار، چاپ اول (۱۳۸۳)
۲- پاول تایگر و باربارا تایگر، شغل مناسب شما، ترجمه مهدی قراچه داغی و دکتر حسین رحیم منفرد، انتشارات نقش و نگار، چاپ اول (۱۳۸۴)
اینترنت؛
http://www.typelogic.com
http://www.mbti.com
منبع : روزنامه اعتماد