چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اکستاسی(XTC)


اکستاسی(XTC)
اکستاسی چیست ؟(ecstasy)
تركیب MDMA یا ۳ و ۴ متیلن دی اكسی مت امفتامین كه به نامهای اكستاسی، اكستازی، XTC ، E (ای) ،X (اکس) هم معروف است. در ایران به نام قرص شادی هم شناخته می‌شود. این ماده در ۱۹۱۴ در آلمان به عنوان كم كننده اشتها مورد استفاده قرار گرفت كه به علت اثرات آن از رده مصرف خارج شد. در دهه ۷۰ میلادی این دارو كاربرد مجدد یافت و در روان درمانی برای كمك به بیان احساسات بیماران استفاده شد كه در ۱۹۸۴ با اثبات اثرات آن روی مغز حیوانات آزمایشگاهی، از رده خارج شد.

اشکال رایج:
بصورت قرصهای خوراكی و جویدنی، كپسول و مواد تدخینی و تزریقی موجود است به علت قابلیت ساخت آن كه براحتی انجام می‌شود در لابراتورهای داخلی هم ساخته می‌شود كه خطر وجود مواد اضافی در آن و عوارض آن است. هر قرص خوراكی حاوی ۸۰ تا ۱۶۰ میلیگرم MDMA است. پس از بلعیدن اثرات قرص پس از ۲۰ تا ۹۰ دقیقه بعد ظاهر شده و حدود ۲ تا ۳ ساعت اثرات آن در یك حد حفظ شده و بعد افت می کند و از ۳ تا ۲۴ ساعت اثرات آن باقیست.

نحوۀ اثر در مغز:
آمین‌های مغز – بویژه نوراپی نفرین و سرتونین نوروترانسیمترهای( ) مسیرهایی هستند كه كارشان بروز خلق است. با توجه به فرضیه آمینی، كاهش عملكرد این آمین‌ها باعث افسردگی خواهد شد و افزایش فعالیت‌ آنها باعث بالا رفتن خلق می‌شود.
MDMA از طرقی كه ذكر خواهد شد باعث افزایش خلق و احساس نشاط می‌شود.

فرضیه تاثیر MDMA (اکستاسی) بر مغز:
۱ - افزایش آزادسازی سروتونین در سیناپس‌های مغزی
۲ - بلوك بازجذب سروتونین
۳ - افت میزان سروتونین مغز
۴ - اثرات غیرمستقیم بر میزان دوپاین( ) مغز

در یك بررسی انجام شده یا كمك اسكن (PET (Positron Emission Tomography كه روی ۲ گروه ۱۴ نفری از مصرف كنندگان اكستاسی (حداقل ۳ هفته مصرف) كه هیچ داروی روان‌گردان دیگری مصرف نكرده‌اند و ۱۵ نفر كه هیچ دارویی مصرف نمی‌كنند نشان داده شد كه میزان سروتونین در مغز بشدت كاهش یافته است و سلولهای عصبی حاوی سروتونین آسیب دیده‌اند. لازم به ذكر است كه افراد مورد مطالعه از لحاظ سن و تعداد زن و مرد مشابه بوده‌اند.

اثرات:
اعتیاد جسمانی نداشته بلکه تنها وابستگی روانی ایجاد می کند و سازندگان از مواد مخدر برای تداوم مصرف استفاده می کنند.
اثرات مثبت:۱-احساس سرخوشی۲-تمایل به فعالیت شدید۳-احساس عشق و سر مستی۴-احساس هوشیاری و درک موسیقی۵-حس اعتماد به نفس.(هول نشید اثرات منفیش رو هم بخونید)
اثرات منفی:۱-توهم بینایی۲-گشادی مردمک چشم۳-افزایش ضربان قلب و فشار خون۴-در صورت عدم فعالیت فک دهان قفل می شود۵-لرزش اندام تا ۶ ساعت بعد از مصرف.
اثرات مصرف بیش از حد:۱-تشنج۲-احساس غوطه وری۳-افسردگی۴-اشکال در تمرکز۵-خطر مرگ برای افراد دارای مشکل قلبی و روانی۶-خطر ایست قلبی
توجه:در موارد مصرف فرد از خود بی خود شده وممکن است دست به کارهای خطر ناکی مانند خود کشی و... یا تماس جنسی میزند که خود منجر به بیماریهای ایدز و هپاتیت و ...میشود.

درمان:
ما که گفتیم مصرف نکنید ولی اگه خواستید به کسی که مصرف کرده کمک کنید به موارد زیر دقت کنید:
کاستن فعالیت بدنی-قرار گرفتن در جای خنک-مصرف کم مایعات-کم کردن لباس-برسی فشار خون و نبض.

امیر حسین الهی


همچنین مشاهده کنید