پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

کم خوابی شدید منجر به افزایش وزن می‌شود


کم خوابی شدید منجر به افزایش وزن می‌شود
کم خوابی میتواند منجر به افزایش وزن در افراد شود. کم خوابی می‌تواند میزان هورمون‌های مرتبط با اشتها و رفتارهای تغذیه‌ای را تغییر دهد.
کسانی که به مدت دو شب و در هر شب کمتر از چهار ساعت خوابیده‌اند، هورمون لپتین در بدن آنها ۱۸ درصد کاهش و هورمون گرلین ۲۸ درصد افزایش یافته است.
هورمون لپتین (leptin) که توسط سلول‌های چربی آزاد می شود، باعث احساس سیری شده و به مغز اعلام می‌کند که بدن دیگر نیاز به دریافت غذا ندارد.
هورمون گرلین (ghrelin) که توسط معده تولید می‌شود، باعث تحریک اشتها و احساس گرسنگی می‌شود.
از آنجا که گلوکز (قند خون) انرژی مورد نیاز مغز را فراهم می‌نماید، هنگام خستگی ناشی از کم خوابی مغز به کربوهیدرات‌های ساده نیاز پیدا می‌کند.
خواب میزان این دو هورمون را در بدن تنظیم می‌کند. افراد با مصرف کالری بیشتر، سعی می‌کنند کمبود خواب را جبران کنند. میزان هورمون لپتین و گرلین را در ۱۲ مرد جوان سالم، قبل و بعد از دو شب کم خوابی و دو شب پرخوابی اندازه گیری کردند و دریافتند میزان هورمون گرلین بعد از چهار ساعت خواب شبانه در مقایسه با ۹ ساعت خواب شبانه ۷۱ درصد افزایش یافته است‌. کمبود خواب باعث شده بود، این افراد خوردن بستنی، آب نبات‌، شیرینی و کیک را بر میوه ،سبزیجات و لبنیات ترجیح دهند.
هرچه افراد کمتر بخوابند، وزن بیشتری اضافه می‌کنند. میزان هورمون لپتین در کسانی که کمبود خواب داشتند کاهش و هورمون گرلین افزایش یافته بود.
کسانی که کمتر از ۵ ساعت در شب می‌خوابند ،در مقایسه با کسانی که هشت ساعت می‌خوابند میزان هورمون گرلین در بدن آنها ۹/۱۴ درصد افزایش و هورمون لپتین ۵/۱۵ درصد کاهش می‌یابد. ‌
منبع : تبیان