پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شباهت داوری با تجارت


شباهت داوری با تجارت
به ندرت این امکان به وجود می آید که افراد مشهور دنیای فوتبال بعد از بازنشستگی باز هم مورد توجه عموم قرار بگیرند. با این همه دو سال بعد از خداحافظی پی یر لوئیجی کولینا از دنیای داوری او تجربیات و دانشش را در اختیار افراد مشتاق زیادی قرار می دهد. معروفیت کولینا تنها به دلیل قضاوت های موفق او در تورنمنت های مختلف نیست. چهره فتوژنیک و فیزیک او کولینا را تبدیل به چهره ای کرده که فوری شناسایی می شود. ممکن است خیلی ها اسم او را ندانند اما همین که متوجه شوند کولینا در چند سال اخیر بدون شک موفق ترین داور دنیای فوتبال بوده، برای احترام گذاشتن به او کافی است. هر کسی که فوتبال را طی ۱۵ سال اخیر دنبال کرده باشد، مطمئناً کولینا را می شناسد. او خیلی دوست داشت در جام ملت های اروپا هم داوری کند اما قانون تاکیدی فیفا مبنی بر اینکه داوران باید در ۴۵ سالگی بازنشسته شوند، این فرصت را از او گرفت. به هر حال اگر فیفا از وجود او استفاده نکند، شرکت های زیادی هستند که دوست دارند از تجربیات او استفاده کنند به این امید که دانش کولینا بتواند آنها را برای مقابله با بحران های مختلف و شرایط اضطراری در کارشان آماده کند.
کولینا می گوید: «موارد زیادی وجود دارد که می تواند وجه تشابه داوری و دنیای تجارت باشد. یک تاجر ممکن است تحت فشار خیلی سریع تصمیم گیری کند؛ تصمیمات مهمی که می تواند نتایج بزرگی به همراه داشته باشد.» کولینا معتقد است تصمیم گیری در شرایطی که چشم های زیادی فرد را کنترل می کند، خود به خود استرس درست می کند. او سال ها قبل کتابی نوشت که در آن به تعدادی از شرایط خاصی که تجربه کرده بود اشاره می کرد. در سال ۱۹۹۷ و در بازی تیم های اینترمیلان و یوونتوس او بعد از آنکه کمک داورش بازیکن اینتر را در منطقه آفساید نمی بیند، گل اینتر را صحیح می داند اما وقتی متوجه اشتباه کمک داور می شود فوری نظرش را عوض می کند و گل را مردود اعلام می کند. کولینا از قضاوت در سری B ایتالیا هم تجربیات جالبی دارد. در جریان یکی از بازی های این لیگ هواداران یکی از تیم ها هر چه به دست شان می رسید به سمت دروازه بان حریف پرتاب می کردند. کولینا که وضعیت را می بیند، قانون را نقض کرده و جای دو تیم را عوض می کند تا امنیت دروازه بانان دو تیم و البته برگزاری بازی حفظ شود. کولینا معتقد است ایجاد رابطه مناسب زیربنای انجام دادن هر کاری است: «در داخل زمین شما باید با بازیکن رابطه برقرار کنی و در شرکت با همکارانت. بعضی مواقع تصمیماتی که شما می گیرید توسط بقیه پذیرفته می شود. این موضوع نه تنها به خاطر درست بودن تصمیم شما بلکه به خاطر رابطه مثبت شما با بقیه است.» مورد بعدی تشابه رهبر یک گروه بودن با داوری است که شاید برای عده ای چندان روشن نباشد: «من همیشه می گویم هدف نهایی برای داور پذیرفته شدن تصمیماتش توسط بقیه است حتی اگر این تصمیم اشتباه باشد اما پذیرش این تصمیم به این دلیل است که بازیکنان به داور اعتماد دارند. اگر کسی به شما اعتماد دارد بدان معنی است که آنها تمام حرف های شما را قبول خواهند کرد حتی اگر اشتباه کرده باشید.
شما به خاطر ویژگی های شخصیتی تان پذیرفته شدید نه به خاطر نقشی که دارید.
تمام این موارد در مورد یک مدیر هم صدق می کند. شما نمی توانید فقط به خاطر اینکه مدیر یک شرکت هستید، توسط سایرین پذیرفته شوید. بقیه به این دلیل شما را قبول دارند که به آنها نشان داده اید روش مدیریت شما به نفع شرکت است. مدیران تجاری که می خواهند مدیریت تحت فشار را یاد بگیرند، در مسابقات ۲۰۰۸ به جای دنبال کردن توپ، داوران را دنبال کنند.» اگر کتاب قانون کولینا پذیرفته شده آنهایی که به عصبانیت قبل از بازی اعتقاد ندارند بهتر است اصلاً به ورزشگاه نروند. کولینا ادامه می دهد: «من همیشه احتیاج داشتم قبل از بازی های بزرگ کمی عصبانی شوم. این گونه قدرت و نیروی بیشتری احساس می کردم اما یک محدودیت وجود دارد. اگر شما بیش از حد عصبانی شوید ممکن است این موضوع عملکرد شما را تحت تاثیر قرار دهد.» کولینا این روزها بیشتر وقتش را در دنیایی سپری می کند که پیش از ورود به داوری ساکن آنجا بود. او که قبل از قضاوت مشاور اقتصادی بود اکثراً به عنوان نماینده شرکت مسترکارت که اسپانسر لیگ قهرمانان اروپا و جام ملت ها بود، فعالیت می کرد. در مواقع دیگر او به شرکت های مختلف می رود تا به آنها نشان دهد چرا فوتبال و تجارت شبیه هم هستند: «هر چیزی که هنگام قضاوت یک بازی رخ دهد، می تواند هنگام یک مذاکره تجاری هم اتفاق بیفتد.» جدا از این، کولینا به عنوان رئیس اتحادیه داوران فوتبال ایتالیا داوران بازی های سری A و سری B را تعیین می کند. دو سال بعد از داستان تبانی در فوتبال ایتالیا کولینا فقط به این نکته اشاره می کند: «ما مشکلاتی داشتیم و هروقت اتفاقی رخ می دهد شما باید یک سری تغییرات ایجاد و به آینده نگاه کنید؛ کاری که فوتبال ایتالیا انجام داد.» کولینا می گوید داوران هیچ وقت به او گزارش هایی در مورد پیشنهادات وسوسه انگیز ارائه ندادند اما موضوعی که او بیشتر علاقه به صحبت درباره آن دارد، بحث احترام است هرچند در فهرست مورد نظر کولینا برای افرادی که شایسته احترام گذاشتن هستند، داوران در صدر جدول قرار ندارند: «در فوتبال اول باید به بازی احترام گذاشت، به حریف، تماشاچی و داوران. این نکته بسیار کلیدی است.» موضوعی که در تجارت هم مورد تاکید قرار می گیرد: «احترام مهم است. شما نمی توانید بدون احترام به رقیبان یا مشتریان تان موفق شوید. احترام به قوانین یعنی همان احترام گذاشتن.»
● سرمایه در ورزش
▪ تاثیر اندک میزبانی یورو ۲۰۰۸ بر اقتصاد سوئیس
ـ RTE :برگزاری مسابقات جام ملت های اروپا برای کشورهای سوئیس و اتریش حداقل از لحاظ فوتبالی بسیار مفید بوده است چراکه تیم های این دو کشور توانسته اند با بهترین تیم های فوتبال جهان روبه رو شوند اما شاید از لحاظ اقتصادی این میزبانی ها خیلی روی اقتصاد کلی کشورها تاثیر نداشته باشد که این مساله به خصوص در مورد سوئیس صادق است. براساس آمار اعلام شده توسط متخصصان در سوئیس، برگزاری این مسابقات حداکثر روی تولید ناخالص ملی سوئیس تاثیری در حد ۱/۰ تا ۲/۰ درصد خواهد داشت.
با توجه به اینکه درآمد ناخالص ملی سوئیس در سال ۲۰۰۷ حدود ۴۸۰ میلیارد فرانک سوئیس بوده است، این میزبانی تاثیر چندانی روی میزان کلی درآمد ناخالص ملی این کشور در سال ۲۰۰۸ نخواهد داشت.
البته برخی بخش ها در حیطه های مختلف از جمله فعالان در زمینه هتلداری، رستوران ها، خرده فروشی ها، فروش محصولات ورزشی، تبلیغات و حتی صرافی ها در این مقطع از برگزاری مسابقات، دارای رونق کاری و افزایش سود شده اند.
پیش از شروع مسابقات پیش بینی ها حاکی از این بود که میزبانی حدود ۵/۱ میلیارد فرانک سوئیس برای کشور میزبان درآمد به ارمغان خواهد آورد که این معادل ۱۴/۰ درصد درآمد ناخالص ملی سوئیس است. البته برگزاری این مسابقات برای بیکاران سوئیس خبر خوبی بود چراکه این مسابقات برای ۷۳۰۰ نفر شغل ایجاد کرد.
فایننشال تایمز
ترجمه: رامین طبرسی
منبع : روزنامه سرمایه