جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


امروز سه شنبه بیست و سوم بهمن ماه سال۱۳۸۶ هجری شمسی در تاریخ


امروز سه شنبه بیست و سوم بهمن ماه سال۱۳۸۶ هجری شمسی در تاریخ
امروز سه شنبه بیست و سوم بهمن ماه سال۱۳۸۶ هجری شمسی ، مصادف است با چهارم صفر سال ۱۴۲۹هجری قمری و برابر است با دوازدهم فوریه سال ۲۰۰۸ میلادی.
● نخستین اعلامیه رسمی امام خمینی پس از پیروزی انقلاب اسلامی
امام خمینی رهبرکبیر انقلاب اسلامی در نخستین اعلامیه خود پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ملت ایران را به رعایت نظم و انضباط انقلابی فرا خواندند . متن پیام به این شرح است
ملت معظم ایران ! اهالی سلحشور تهران، در این موقع که پیروزی نهایی ملت عزیز نزدیک است ، لازم است به تذکرات زیر به طور تکلیف شرعی - الهی و تعهد ملی توجه نمایند! متخلف از آن مخالف خداوند تعالی و خائن به کشور و نهضت اسلامی است
۱) اکنون که دستگاه دیکتاتوری و ستمکاری بر چیده شد ، باید از هر نوع خرابکاری و چپاول و آتش سوزی و ظلم احتراز شود بر عموم است که از این گونه اعمال غیر اسلامی و غیر انسانی به شدت جلوگیری نمایند . آنان که دست به این اعمال و حشیانه می زنند خائن به مملکت و مخالف نهضت اسلامی هستند .
۲) باید تا برقراری نظم از طرف دولت موقت ، نظارت در حفظ مراکز عمومی از قبیل وزارتخانه ها و بانکها و دیگر مراکز دولتی و ملی بنمایند و اموال ملت را نگذارند هدر برود . ملت عزیز! نگذارد بدخواهان منعکس کنند که با به هم خوردن رژیم فاسد هرج و مرج و خرابکاری جای آن را گرفته است .
۳) به فرصت طلبان که می خواهند با ماسک انقلابی از رژیم منقرض پشتیبانی کنند و نهضت را بدنام نمایند مهلت فعالیت ندهید و ملت مسلمان باید ابتکار را به دست گیرند .
۴) مامورینی که از طرف آقای نخست وزیر اسلامی ماموریت دارند سربازان انقلاب اند و باید با آنها همکاری کنید و اگر مخالفین مردم مسلمان خواستتند کارشکنی کنند از آنها جلوگیری کنید .
۵) لازم است مردم هر چه زودتر از خیابانها به مساجد و مراکز اجتماع بروند و به عهده علمای اعلام و خطبای محترم گوش دهند و بر علمای اعلام و خطبای بلاد است که به مساجد و مراکز عمومی تشریف برده و مردم را دعوت به صلاح و سداد کنند و از اعمال خلاف مسیر نهضت به شدت جلوگیری نمایند و با بیانی رسا مردم را از هرج و مرج و خرابکاری بازدارند و حکم شارع مقدس را ابلاغ نمایند .
۶) اکنون که قوای انتظامی از قبیل ارتش و ژاندارمری و شهربانی به ملت پیوسته اند بر عموم ملت لازم است که به هیچ وجه تعرض به آنان نکنند و آنان را چون برادر نگهداری کنند و بر علمای اعلام است که مردم را ارشاد کنند که از قوای انتظامی که تحت لوای حکو مت اسلامی آمده اند حمایت نمایند.
والسلام علیکم ورحمه اله و برکاته
روح الله الموسوی الخمینی
درپی دستور امام خمینی مردم برای حفاظت از کاخ ها و مراکز مهم بسیج می شوند تا از چپاول و غارت جلوگیری کنند، چه عده ای فرصت طلب به زور اسلحه به اسم دولت فرش ها و اشیاء عتیقه و قیمتی را از کاخ ها سرقت می کردند.
● تشکیل کمیته انقلاب اسلامی
در چنین روزی در سال ۱۳۵۷ ه ش به فرمان امام خمینی کمیته انقلاب اسلامی تشکیل شد . کمیته را می توان اولین نهاد رسمی پس از انقلاب اسلامی دانست. در این نهاد نیروهای مردمی با توجه به پیام امام خمینی وظایف حفاظت و نگهداری از مال و جان و ناموس را عهده دار شدند . این نهادبعدها گسترش یافت و هم عرض نهادهایی چون شهربانی و ژاندارمری انجام وظیفه می کرد تا این که سرانجام با تصویب مجلس شورای اسلامی نیروهای مذکور در یک نهاد با نام نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران ادغام شدند .
● قتل گریبایدوف
در چنین روزی در سال ۱۸۲۹ میلادی گریبایدوف نویسنده وسردار روسی کشته شد . ماجرای قتل گریبایدوف به عنوان یکی از نقاط عطف در تاریخ استعمار ستیزی ملت ایران مشهور شده است . گریبایدوف خواهر زاده پاسکوویچ مدتی پس از انعقاد عهدنامه ترکمانچای وارد تهران شد تا پس از انجام ماموریت خود برای اجرای مفاد تعهد شده در قرارداد ننگین ترکمانچای غرامت جنگی در یافت دارد. در منزل آصف الدوله صدر اعظم دو زن گرجی که مسلمان شده بودند زندگی می کردند که جزء زنان حرم وی به شمار می رفتند . نماینده روسیه که مست غرور و نخوت بود و به ایرانیان به چشم تحقیر آمیز می نگریست ، اصرار داشت که چون آن زنان نیز جزء اتباع روسیه به شمار می آیند باید به موجب عهدنامه به روسیه عودت داده شوند . وی سرانجام با اصرار تمام آنان را از حرم آصف الدوله بیرون کشید و به سفارت روسیه برد و هیات حاکمه ایران نیز این خفت و خواری را پذیرفت و دم بر نیاورد . این بار نوبت روحانیان آگاه و استعمار ستیز بود که با در یافت خبر این حرکت ناجوانمردانه به مخالفت برخیزند به همین منظور با انتشار خبر واقعه و به خصوص این خبر که زنان در سفارت با خواندن آیات قرآن از ستم استعمار و سکوت استبداد فریاد دادخواهی به نزد علما برده اند، آیت الله حاج میرزا مسیح مجتهد تبریزی فتوای آزادی آنان را صادر کرد . پس از آن بود که مردم بازار ها را بستند و به سفارت روسیه حمله ور شدند . با وجود این که مردان مسلح به سوی مردم بی دفاع آتش گشودند اما مردم سفارت روسیه را در نوردیدند و با کشتن آلکسی گریبایدوف و بسیاری از همراهان وی خشم خود را علیه استعمار و استبداد به منصه ظهور رساندند. در این میان شاه و ولیعهد که وحشت زده شده بودند با دیدن جنین وضعیتی دم بر نیاوردند و تنها هیاتی را به منظور عذر خواهی به دربار تزار فرستادند . روس ها هم که در گیر با عثمانی بودند عذرخواهی ایران را پذیرفتند و یک کرور تومان از دولت ایران غرامت در یافت داشتند .
● بمباران فلسطینیان
در چنین روزی در سال ۱۹۷۰ میلادی ، جنگنده های رژیم صهیونیستی یک کارخانه را در نزدیکی منطقه “ابو زعبل” مصر بمباران کردند که در نتیجه ۷۰ کارگر شهید و ۹۸ تن دیگر مجروح شدند .
● اتحادیه سوسیال دموکرات در هلند
در چنین روزی در سال ۱۸۸۲ میلادی اتحادیه سوسیال دمکرات هلند در آمستردام تشکیل شد.
● اشغال یونان
در چنین روزی در سال ۴۶ قبل از میلادی رومیان کشور یونان را به اشغال خود در آوردند. این تسلط تا سال ۱۴۵۳ ادامه یافت و پس از آن عثمانی بر این کشور چنگ انداخت .
● شهادت حسن البنا
در چنین روزی در سال ۱۹۴۸ میلادی حسن البنا موسس اخوان المسلمین به شهادت رسید . حسن البنا در سال ۱۹۰۶ میلادی به دنیا آمد. وی سازمان اخوان المسلمین را در سال ۱۹۲۹ میلادی رسما تشکیل داد . این سازمان به صورت قدرتمندترین سازمان زمان خود در آمد و به سرعت در تمام شهر های مصر، سودان ، سوریه ، لبنان ، اردن ، فلسطین و شمال آفریقا نفوذ کرد. حسن البنا بعدها به عنوان مرشد العام مشهور شد. پس از فعالیت های گسترده سازمان از جمله ترور دو نخست وزیر، بسیاری از اعضای اخوان المسلیمن دستگیر شدند . وی نیز در چنین روزی در سال ۱۹۴۹ به شهادت رسید . اخوان المسلمین یکی از بزرگترین سازمانهای مصری است که در برابر نهاد های استعماری قیام کرد . شمار اعضاء این جمعیت در پایان جنگ جهانی دوم حدود دو میلیون نفر بوده است. دولتهای عربی بویژه دولت مصر تحت تاثیر و نفوذ این جریان سیاسی قرار گرفتند.این جمعیت ابتدا از تحولات سیاسی سال ۱۹۵۲ مصربعد از کودتای جمال عبدالناصر و یارانش پشتیبانی نمود ولی بعدها با تصمیمات دولت مصر در زمینه ایجاد روابط بهتر با غرب سربه مخالفت برداشت و خواستار انطباق سیاست مصر با هدف های اخوان المسلمین شد. پس از انحلال جمعیت اخوان المسلمین و مصادره اموال آن توسط دولت مصر در سال ۱۹۵۴ دفتر جمعیت، مرکز خود را از قاهره به دمشق آورد .
● تولد آبراهام لینکلن
در چنین روزی در سال ۱۸۰۹میلاتدی آبراهام لینکلن به دنیا آمد. آبراهام لینکلن شانزدهمین رییس جمهور آمریکا است . وی در خانواده فقیری به دنیا آمد و از نزدیک با فقر آشنا بود. او به همین دلیل بعدها مدافع حقوق بردگان و آزادی آنان شد. وی در سال ۱۸۶۱ به ریاست جمهور آمریکا برگزیده شد و در سال ۱۸۶۳ اعلامیه آزادی برده ها را منتشر ساخت . لینکلن چند روز بعد از پایان جنگهای داخلی آمریکا در واشنگتن به دست یک هنرپیشه متعصب به نام جان ویلکس بوث هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد .
● تولد چارلز داروین
در چنین روزی در سال ۱۸۰۹ میلادی چارلز داروین متولد شد . داروین زیست شناس برجسته انگلیسی در دوازده سالگی برای فراگیری علوم پزشکی به ادینبورگ رفت اما به دلیل اینکه به پزشکی علاقه ای نداشت به سمت علوم مذهبی روی آورد . او در این زمینه نیز موفقیتی به دست نیاورد و سرانجام به سوی اکتشاف کشیده شد و به همراه یک هیات طبیعی دان به جزایر اقیانوس آرام رفت. او در این حوزه به تحقیق پرداخت و رساله خود را با نام اصل انواع مطرح ساخت. در اصل انواع او با انجام یک بحث مفصل ریشه های انسانی را برگرفته از نسل میمون ذکر می کند . فلسفه او تاحدود زیادی پیچیده است و حتی در سالهای اخیر اندیشه او به چالش کشیده شده است . بنیاد انواع، انسان و پیدایش انسان از دیگر آثار اویند .
● تاسیس سانتیاگو
در چنین روزی در سال ۱۵۴۱ میلادی شهر سانتیاگو که در حال حاضر پایتخت شیلی است ساخته شد .
● آخرین امپراطور
در چنین روزی در سال ۱۹۱۲ میلادی هوسان تونگ آخرین امپراطورچین که پسر بچه ای بیش نبود اعلام کرد که قدرت را واگذار خواهد کرد. به این ترتیب سلسله مانچجو چینگ در چین به سرانجام خود رسید . متعاقبا در چین نظام جمهوری پدید آمد .
● محاکمه میلوسوویچ
در چنین روزی در سال ۲۰۰۲ میلادی محاکمه رییس جمهور سابق یوگسلاوی ، اسلوبودان میلوسوویچ در دادگاه جنایی سازمان ملل در هلند شروع شد . میلوسوویچ به خاطر جنگ هایی که در بالکان به راه انداخته بود و همچنین به دلیل جنایات جنگی در این جنگ ها محاکمه می شد .
● تولد توماس کمپیون
در چنین روزی در سال ۱۵۶۷ میلادی توماس کمپیون آهنگساز ، شاعر و فیزیکدان انگلیسی به دنیا آمد .
● تولد تتمایر
در چنین روزی در سال ۱۸۶۵ میلادی کازیمیرز پی تتمایر نویسنده و شاعر برجسته لهستانی به دنیا آمد ."لهستان جوان" عنوان مهترین اثر اوست .
● تولد فرانکو زفیره لی
در چنین روزی در سال ۱۹۲۳ میلادی فرانکو زفیره لی فیلسماز برجسته ایتالیایی به دنیا آمد ."رومئو و ژولیت " عنوان مهمترین اثر اوست. او از جمله فیلمسازان نوگرای ایتالیایی است .
● درگذشت شلایرماخر
در چنین روزی در سال ۱۸۳۴ میلادی فردریش شلایرماخر فیلسوف آلمانی در سن ۶۵ سالگی دیده از جهان فروبست . شلایر ماخر متاله و فیسوف آلمانی را می توان یکی از بنیانگذاران هرمنوتیک جدید دینی خواند . وی با رومانتیک های آلمانی نزدیکی داشت و مفاهیم جدید در حوزه نقد ادبی را می شناخت . ماخر تحت تاثیر هرمنوتیک گئورک فردریش مه یر بود و در باب هنر تاویل تحقیقات فراوانی کرد. نظریه‏ او در باب هرمنو تیک عمدتا حول دو محور می گردد؛ نخست شرایط حاکم بر مؤلف به هنگام نگارش و دوم آگاهی از ذهنیت‏خاص مؤلف. شلایر ماخرمحورهای اندیشه خود را بر مبنای متفکران رمانتیک قرار می دهد چرا که آنها استدلال می‏کردند « شیوه تعبیر هر فرد، هر چند که یگانه و بی همتا باشد ضرورتا روحیه یا احساس فرهنگی وسیعتری را منعکس می‏سازد، یک تفسیر صحیح نه تنها محتاج فهم بافت فرهنگی و تاریخی خاص مؤلف است‏بلکه به دریافت ذهنیت ویژه‏ او نیز نیاز دارد» . وی در این باب از عقاید یوهان مارتین کلادینوس استفاده کرده است . دیلتای تعبیر دقیقی درباره او دارد که‏می‏گوید شلایر ماخر "کانت هرمنوتیک" است. او پرسش خود را درباره درک متن عنوان می کند و تصریح می کند موقعیت فهم، موقعیت نسبی است. مفهوم کلام او را این گونه می توان بیان داشت که برای هر گوینده ‏ای ، شنونده ای وجود دارد . شنونده ناگهان‏ با عملی اسرارآمیز می‏تواند معنای جملات گوینده را به طور حدسی‏ کشف کند. این عمل اسرارآمیز و حتی حدسی، عمل‏ هرمنوتیکی است و جایگاه حقیقی علم هرمنوتیک همین‏جاست. پس علم هرمنوتیک، فن شنیدن است. از نظرشلایر ماخر فهم عبارت است از دوباره تجربه کردن‏ اعمال ذهنی مؤلف متن. عمل فهم، عکس تصنیف است زیرا فهم از بیان پایان یافته وثابت آغاز می‏شود و به آن حیات ذهنی باز می‏گردد که آن‏بیان از آن برخاسته است. گوینده یا مؤلف جمله‏ای‏می‏سازد و شنونده در ساختارهای آن جمله و آن تفکر رسوخ می‏کند یعنی زبان، واسطه رسوخ در ذهنیت ونیت مؤلف می‏شود. بنابراین، تفسیر عبارت از دوسویه درهم کنش است نحوی و روان شناختی. جنبه ‏نحوی با زبان سرو کار دارد و جنبه روان شناختی با تفکر گوینده.
● درگذشت امانوئل کانت
در چنین روزی در سال ۱۸۰۴ میلادی امانوئل کانت فیلسوف بر جسته آلمانی دیده از جهان فروبست . وی در سن هفتاد و نه سالگی در پروس درگذشت .امانوئل در کوینسبرگ زاده شد و در همان جا به تحصیل علم پرداخت و بسیار نیز تالیف کرد . آثار قلمی او را بیش از هشتاد رساله و کتاب کوچک و بزرگ برشمرده اند که مهمترین آنها در نقادی عقل و فلسفه است. او در بیشتر حوزه های علمی دست به نگارش زده است . مفاهیمی که اوارایه می دهد بسیار پیچیده و حتی در میان فیلسوفان نیز از غموض برخوردار است . وی در حوزه های فلسفه اخلاق ، فلسفه علم و شناخت شناسی صاحب نظریات متقنی است . اندیشه امانوئل کانت را در چندین حوزه می توان مورد بررسی قرار داد ؛ فلسفه اولی ، ریاضیات و طبیعیات در حوزه اندیشه ورزی کانت قابل بررسی اند . وی براهین ریاضیات را یقینی می‏داند و منشا پیدایش مفاهیم ریاضی را فطرت بر می شمرد .او معتقد است در امور طبیعی ذهن انسان تنها قادر است عوارض و ظواهر فنومن‏ها را که به حس درمی‏آیند ادراک کند و از ادراک ذوات فنومن‏ها که مظهر عوارض و ظواهرند عاجز است . این فیلسوف ایده آلیست آلمانی با انتشار کتاب " نقد عقل محض " در سال ۱۷۸۱ به نقد توانایی عقل انسان برای رسیدن به نتایج منطبق با واقعیت پرداخت. وی در این کتاب حوزه عمل ذهن را برمی شمرد و به این نتیجه دست می یابد که عقل در تحلیل امور جهان ناتوان است . او همچنین بنای اساسی اخلاق را قضایای اخلاقی پیشینی می‏داند که زائیده عقل انسانی است و به هیچ وجه از تجربه و آزمایش نشات نگرفته است‏ .
● استقلال شیلی
در چنین روزی در سال ۱۸۱۸ میلادی شیلی استقلال خود را از اسپانیا اعلام کرد . شیلی کشوری است طویل و کم عرض در آمریکای جنوبی در ساحل شرقی اقیانوس کبیر. نژاد مردم این کشور سفید و سرخ و زبان رسمی آنان اسپانیولی است . عموم اهالی این کشور از مذهب کاتولیک پیروی می کنند . نوع حکومت این کشور جمهوری است و در سال ۱۸۱۸ از اسپانیا مستقل شد . این کشور در بیست و چهارم اکتبر سال ۱۹۴۵ به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .
● چین و تقویم گریگوری
در چنین روزی در سال ۱۹۱۲ میلادی چین تقویم گریگوری را پذیرفت .
● اعتصاب گسترده در هلند
در چنین روزی در سال ۱۹۲۰ میلادی بیش از چهارده هزار نفر از کارگران لنگرگاه روتردام آمستردام دست به اعتصاب گسترده ای زدند .
● قیام وانده
در چنین روزی در سال ۱۷۹۳ میلادی قیام گسترده وانده علیه حکم اعدام لویی شانزدهم در فرانسه به راه افتاد. در این قیام مردم ایالت وانده فرانسه برخلاف خواست سایر انقلابیون خواستار عدم اعدام لویی شازندهم شدند .
● تولد آرتور شینتسلر
در چنین روزی در سال ۱۸۶۲ میلادی آرتور شینتسلر نویسنده مشهور آلمانی دیده به جهان گشود . ."انتقام گربه" ، "فرار در تاریکی"، "در راه آزادی" و "بئاتریس" عناوین مهمترین آثار اویند .
● اشغال گرجستان
در چنین روزی در سال ۱۹۲۱ میلادی شوروی سابق منطقه گرجستان را به اشغال خود در آورد .
● چرچیل وزیر مستعمرات
در چنین روزی در سال ۱۹۲۱ میلادی وینستون چرچیل وزیر مستعمرات انگلستان شد .
● حزب کمونیست
در چنین روزی در سال ۱۹۲۵ میلادی استونی فعالیت حزب کمونیست را در این کشور ممنوع اعلام کرد . همچنین در چنین روزی در سال ۱۹۳۲ میلادی حزب کمونیست هلند به عنوان یک حزب مبارز آغاز به کار کرد .
● نازی ها در اطریش
در چنین روزی در سال ۱۹۳۸ میلادی نیروهای هیتلر منطقه اطریش را به اشغال خود در آوردند .
● مقر ابتدایی سازمان ملل
در چنین روزی در سال ۱۹۴۵ میلادی سان فرانسیسکو برای کنفرانس بین المللی انتخاب شد .
● خطر بمب اتمی
در چنین روزی در سال ۱۹۵۰ میلادی آلبرت انیشتین همگان را در مورد خطرات بمب اتمی آگاه ساخت .
● قطع ارتباط شوروی و اسرائیل
در چنین روزی در سال ۱۹۵۳ میلادی اتحاد جماهیرشوروی ارتباط سیاسی و اقتصادی خود را با اسرائیل قطع کرد .
● رایزنی در ویتنام
در چنین روزی در سال ۱۹۵۵ میلادی رییس جمهور وقت آمریکا آیزنهاور نخستین مشاور خود را به ویتنام جنوبی گسیل کرد . این مامورآمریکایی در سایگون پایتخت ویتنام جنوبی مستقر شد. این امر را می توان تاریخ و نقطه آغازین جنگ ویتنام بر شمرد چراکه آمریکا با این کار مداخله سیاسی خود را در ویتنام آغاز کرد .
● درگذشت تیمور گورکانی
امیر تیمور گورکانی در چنین روزی در سال ۱۴۰۵ میلادی (۸۰۷ ه ق ) دیده از جهان فرو بست . تیمور موسس سلسله تیموریان و از خاندان برلاس مشهور به گورکان است . او در سال ۷۳۶ ه ق در ماوراءالنهر به دنیا آمد . پدرش ترغای نویان و جدش ابغای بود. وی در بیست و چهار سالگی بر تخت سلطنت نشست. تیمور در دوره پادشاهی خود دائم در جنگ به سر می برد و در این جنگ علاوه بر فتوحات ویرانه های بسیاری به جای نهاد .
وی بار اول گرجستان ، شیروان ، دیار بکر ، فارس و اصفهان را فتح کرد. او دریورش دوم خود عراق عرب و بغداد و لرستان و بخشی از روسیه را فتح نمود . تیمور لنگ در یورش سوم عازم آسیای صغیر شد و پس از جنگ های مشهور به سیواس ، قیصریه و انگوریه بسیار ویرانی از خود به جای نهاد . این حمله هفت سال به طول انجامید و گفته می شود آخرین حمله او بوده است . پس از او شاهرخ پسر او به سلطنت نشست. ویرانه هایی که در ایران ایجاد کرد و جنایت هایی که در این سرزمین متمدن آفرید، تیمور لنگ را جون چنگیز برای همیشه در تاریخ ایران بزرگ منفور کرده است.
منبع : سایت خبری ایران