پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

نقش زنان در جنبش های زنان و دانشگاه


نقش زنان در جنبش های زنان و دانشگاه
همه ما به عنوان ساکنان ایران زمین در جایی زیست می کنیم که امتیازات به حق و به جا هیچ گاه به آسانی فراهم نبوده به خصوص زنان که از آن به جنس دوم یاد می شود. در حالی که زنان همیشه برای پذیرش مسوولیت در رده های بالای مدیریتی - فعالیت های گوناگون سیاسی آماده بودند.
اجحاف در حق آنان به وسیله نگاه های امنیتی یا صلاحدیدهای جانبدارانه و... نگاه زنان را دچار مشکل می کند.
ولی خوشبختانه زنان ما با تلا ش و پویایی خاص از این موانع در حال گذرند که البته هزینه های بسیار سنگین و بالایی در این وادی می پردازند. ولی مشخصا سنجش فواید هر چیزی در برابر هزینه های آن منطقی است. علی رغم این که من خودم از جامعه نسوان هستم و شاهد این نابرابری ها، ولی می بینم که زنان با تلا ش های پی در پی چه در دانشگاه و چه در خارج از آن به دستاوردهای بالا یی رسیدند و تقریبا بر همگان ثابت شد که اکثر ایده ها و توانایی ها و سازماندهی ها از سوی زنان است.
آن ها با عضویت در گروه ها و انجمن های مختلف علا وه بر تسریع اهداف انجمن ها به دنبال کسب حقوق از دست رفته خود نیز هستند. چنان چه شاهد آنیم که نسل جدید و امروز جنبش زنان اکثرا دانشجو هستند و در عین حال در اغلب جنبش های دانشجویی و تشکل هایی از این دست دختران دانشجو خواستار فعالیت در آن هستند.
به هر حال هر دو جنبش «زنان و دانشجویی» در پی مطالبات مدنی و سیاسی کم و بیش مشترک هستند. ولی اغلب جنبش های دانشجویی موفق تر عمل کردند- اگر چه دستاوردهایشان اکثرا صنفی - که دلیل این پیروزی چیزی نیست جز اتحاد دانشجویان در مقاطع زمانی مختلف .
اما متاسفانه این حمایت از جنبش زنان بسیار کمتر است و علت اصلی آن نداشتن آگاهی مردم و به خصوص زنان جامعه از وجود چنین تشکل هایی است.
طبق یک قاعده غلط قدیمی در فرهنگ ما که اکثرا مردسالار است در جنبش های دانشجویی مردان در راس کارها قرار دارند و حضور زنان را با برخی محدودیت ها و فاکتورهای خاص می پذیرند و در بسیاری از تشکل ها مردان، زنان را به عنوان گروهی که صرفا باید برای کسب حقوق خود تلا ش کنند، می پذیرند و اگر دختری وارد حوزه فعالیت های صنفی - سیاسی شود از وی انتظار دارند هنجارهای گروه های مردسالا ر را رعایت کند.
علا وه بر این که زنان با مشکل پذیرش از جانب مردان در این انجمن ها مواجه اند آنها شاهد اعمال قانون های سخت و دست وپاگیر تبعیضی نیز هستند، همانند طرح هایی که از جانب دولت مطرح می شود، مثل بحث تفکیک جنسیتی و تبعیض در انتخاب رشته و درصد ورودی های دانشگاه و...
جلوگیری از حضور روز افزون زنان در دانشگاه ها، تفکیک جنسیتی در کلا س های درس و سرویس های دانشگاه، ایجاد مانع بر سر حضور اساتید زن در گروه های دانشگاهی یا مراتب بالا ی مدیریتی دانشگاه ها اتفاقی است که امروز در برخی دانشگاهی شاهد آن هستیم. امروزه برخی دانشگاه ها تلا ش بسیاری برای کم رنگ کردن حضور زنان در اجتماع برخی و برگرداندن آنها به خانه ها به روشی نرم دارند.
شناسایی این برخوردها ومقابله با آنان نقطه عمل فعالین دانشجویی در دانشگاه هاست. همچنین گروه های زنان اگر چند سال پیش تلا ش پویاتری برای جلوگیری از سهمیه بندی جنسیتی در دانشگاه ها انجام می دادند.

نویسنده : شبنم موسوی خصال
منبع : روزنامه مردم سالاری