یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


تشکیل تعاونی ایرانیان مقیم خارج از کشور


تشکیل تعاونی ایرانیان مقیم خارج از کشور
همایش بزرگ ایرانیان مقیم خارج از کشور به مدت سه روز در سال اجلاس سران برگزار شد. این همایش که از تاریخ ۲۵ الی ۲۸ فروردین صورت گرفت با هدف ایجاد ارتباط نزدیک با ایرانیانی بود که سالهاست در دیار فرنگ سکنی گزیده و در خارج از مرزهای ایران اسلامی به کار و فعالیت اشتغال دارند. حدود ۸۴۰ ایرانی نخبه با تخصصها و علایق گوناگون همچون دکتری، استادی در بسیاری از دانشگاههای خارجی، سرمایه‌گذاری، تاجر، کارخانه‌دار و بسیاری از مشاغل مهم که در پنج قاره این زمین پهناور ساکن هستند در این همایش حضور داشتند. بنا به گفته مجریان و دست اندرکاران، بیش از بیست همایش گوناگون در مدت کمتر از چهار سال در اقصی نقاط دنیا برگزار شده است تا ماحصل آن برگزاری این همایش برزگ در داخل کشور باشد.
الف) در حین برگزاری این نمایش نکات بارز و مشهود قابل لمس بود که قابل اشاره است:
- آنچه کاملاً مشهود بود عشق و علاقه وافر هموطنان ایرانی مقیم خارج از کشور به نام میهن و ایران عزیز بود به صورتی که در گناه، گفتار و حرکات آنها کاملاً هویدا بود.
- همگی مشتاق حضور در ایران و مشارکت در طرحهای پزشکی، عمرانی، تخصصی، مهندسی بودند قسمتی مسایل گوناگون اداری و مرورکرایی طولانی موجود در وزارتخانه‌ها و نهادها مشکلات زیادی را برای سرمایه‌گذاری ایشان فراهم کرده و می‌کند.
- توانمندیهای ایرانیان خارج از کشور در داخل شناخته شده نیست و به همین دلیل اقبال چندانی برای حضور ایشان وجود ندارد و یا لااقل احساس نمی‌شود.
- زمینه‌های همکاری و مشارکت به‌صورت واضح و روشن برای هموطنان مقیم خارج از کشور تبیین نشده است.
- گروه کثیری از هموطنان خارج از کشور و خواهان پرهیز از عملکرد شعاری و به جای آن رویکردی عملکرد در اجرای تعهدات و حل مشکلات خود بودند.
ب) در روز دوم همایش ایرانیان مقیم خارج از کشور کار گروههای گوناگونی مانند علمی و آموزشی، اقتصادی و بازرگانی، فرهنگ و رسانه، حقوقی و قضایی، بانک و تجارت خارجی و ... برگزار شد.
یکی از مهمترین کار گروههای برگزار شده کار گوره اقتصادی و بازرگانی بود که با حضور تعدادی از مدیران اقتصادی دولتی و خصوصی و جمع بسیار زیادی از هموطنان مقیم خارج از کشور برگزار شد. اهداف این کار گروه عبارت بود از تسهیل و تقویت حضور مؤثر ایرانیان در صحنه‌های مختلف اقتصادی و سازندگی کشور، تقویت پیوند ایشان با داخل کشور، ایجاد شرایط مطلوب و مناسب برای هموطنان مقیم خارج برای سرمایه‌گذاری و کسب کار در کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و شرایط مطلوب و مناسب برای هموطنان مقیم خارج برای سرمایه‌گذاری و کسب کار در کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های ایرانیان مقیم خارج برای کمک به توسعه همه جانبه ایران عزیز، جذب سرمایه هموطنان مقیم خارج برای توسعه و شکوفایی کشور.
برای نیل به اهداف مذکور وظایفی برای اعضای کارگروه تدوین شده بود مانند: مطالعه زمینه‌های همکاری، تشویق ایشان به سرمایه‌گذاری در داخل کشور، شناسایی بخش‌های مورد نیاز جهت سرمایه‌گذاری، استفاده از توانمندی‌های ایشان در پیشبرد برنامه‌های اقتصادی کشور و ...
پ) بدون تردید اهداف فوق و مسائل گوناگونی که در کارگروه مذکور بحث و بررسی شد مسائل بسیار مهم و کلانی بود که شاید با برگزاری یک یا دو جلسه نمی‌توان به همه آنها اشراف پیدا کرد. آنچه واضح بود این است که هموطنان عزیز مقیم خارج از کشور، در هر کشور اروپایی و یا آمریکایی که به فعالیت و تجارت اشتغال دارند با بسیاری از مشکلات اداری و بدروکراسی داخلی کشور سر و کار ندارند و بایستی اگر واقعاً تصمیم به جذب ایشان و سرمایه‌های در اختیارشان در کشور می‌باشد اقدامات سریع و ضربتی برای حذف مشکلات اداری و قضایی ایشان برداشت. همچنین جمع‌آوری اطلاعات دقیق شرح کار و توانمندیهای آنها مثلاً در یک سایت و ارائه آن به مجموعه شرکتهای خصوصی و دولتی و مدیران و دست‌اندرکاران در جهت آشنایی با زمینه‌های قابل انجام بسیار مفید به‌نظر می‌رسد.
ت) به‌نظر می‌رسد برای جذب هموطنان مقیم خارج از کشور و جذب سرمایه‌های ایشان و مشارکت دادن آنها در طرحهای توسعه‌ای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی داخل کشور راه‌حل‌های گوناگونی وجود دارد که هم‌اکنون نیز در سطح بالایی از مدیران و مجریان دولتی در حال پیگیری و برنامه‌ریزی است. در این خصوص موارد ذیل نیز قابل ذکر است:
۱) تشکیل تعاونی ایرانیان مقیم خارج از کشور در جهت ایجاد پتانسیل قوی مالی و جذب سرمایه‌های آنها برای مشارکت در طرحهای عظیم صنعتی و اقتصادی کشور یک ضرورت و هدف مهم می‌تواند تلقی شود.
۲) ایجاد سایت ویژه ایرانیان خارج از کشور و معرفی آنه به همه ایرانیان و دست‌اندرکاران با هدف جمع‌آوری اطلاعات علمی، اقتصادی و پژوهشی نیز یک راهکار عملی برای آشنایی بیشتر علاقمندان و دست‌اندرکاران در داخل و خارج کشور با یکدیگر می‌باشد.
۳) رفع مشکلات موجودی که در سالهای گوناگون بوجود آمده و هم‌اکنون نیز وجود دارد در تسریع مشارکت هموطنان مقیم خارج بسیار مؤثر خواهد بود.
۴) ایجاد محیطی امن برای حضور ایشان و ارائه طرح و سرمایه‌گذاری آنها در طرحهای گوناگون، راه‌حل مهم دیگری در جهت جذب هموطنان مقیم خارج از کشور است.
۵) معرفی طرحهای عظیم و زمینه‌های بکر قابل سرمایه‌گذاری در کشور به ایرانیان مقیم خارج از کشور همچون طرحهای عظیم توسعه میدان گازی پارس جنوبی، میدان گازی پارس شمالی، میدان آزادگان، می‌تواند در تشویق و ایجاد انگیزه لازم برای هموطنان مقیم خارج از کشور مؤثر باشد.
۶) ایجاد ارتباط نزدیکتر با ایشان از طریق مذاکره و سهولت ملاقات با مدیران و دست‌اندرکاران در رفع سریعتر مشکلات موجود مؤثر خواهد بود.
۷) برگزاری سمینارهای فرهنگی در جهت تقویت فرهنگ ایرانی و اسلامی در ایشان و خانواده‌هایشان یک نیاز و ضرورت است.
۸) تدوین ساز و کارهای تشویقی در جهت ایجاد انگیزه برای سرمایه‌گذاری و مشارکت در طرحها و پروژه‌های اقتصادی در حل مشکلات و جذب ایشان بسیار مؤثر می‌باشد.
۹) بازدید از طرحهای صنعتی عظیم و مذاکره حضوری و بدون واسطه با مدیران و دست‌اندرکاران طرحهای مذکور نیز راهکار دیگری برای آشنایی بیش از پیش ایشان با طرحهای بزرگ در حال اجرا در کشور و تشویق ایشان به مشارکت است.
۱۰) هر ایرانی در هر جای این کره خاکی که باشد مطمئناً قلبش برای ایران می‌تپد و خواهان توسعه ایران عزیز است، استفاده از توان و قدرت ایرانیان مقیم خارج از کشور و علاقمند به توسعه این مرز و بوم امروز یک ضرورت است.
مجید بوجارزاده
کارشناس ارشد ارتباطات


همچنین مشاهده کنید