جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

دلایا اصرار آمریکا بر امضای توافقنامه امنیتی با عراق


دلایا اصرار آمریکا بر امضای توافقنامه امنیتی با عراق
آمریکا در تلاش است که با بحرانی نمودن اوضاع در پاکستان شرایط وخیمی را بر منطقه حاکم کند تا به نوعی جریانات اسلام گرا، ایران وحتی روسیه وچین تحت فشار این شرایط در هرج ومرج و ناامنی قرار گیرند. بنابراین بدیهی است که به سادگی سلطه خود در عراق را جهت مدیریت ناامنی ها از دست‌ نخواهد داد.
توافقنامه امنیتی عراق وآمریکا که از چندی قبل در صحنه رسانه ها مطرح شد و یا به عبارتی آشکار شد با انتقادات جدی علما و مراجع تقلید عراق به خصوص آیت الله سیستانی، نخبگان و دولتمردان عراقی و مردم این کشور مواجه است که این مساله نشان دهنده مخالفت تمامی سطوح جامعه عراقی با موافقتنامه مذکور می باشد.
مراجع عراق و در راس آنها آیت الله سیستانی طی هفته های گذشته همانند دفعات قبل به شدت علیه توافقنامه امنیتی موضع گرفتند. در مهمترین این موضع گیریها طی دیدار نوری مالکی با آیت الله سیستانی مرزبندی‌های مورد قبول مرجعیت و ملت عراق ملاک امضای توافقنامه قرار گرفت. در این دیدار سه شرط اساسی به عنوان خط قرمز عراق در امضای توافقنامه امنیتی تعیین شد:
۱) آیت الله سید علی سیستانی در این دیدار تأکید کردند که نیروهای آمریکایی اعم از نظامیان و یا شرکت‌های امنیتی و اقتصادی آنها در صورتی که مرتکب جرمی شوند، باید در دادگاه‌های عراق و طبق قانون عراق محاکمه شوند.
۲) در این دیدار آیت الله سیستانی و نوری المالکی تأکید کرده‌اند که تاریخ تعیین‌شده برای خروج نیروهای آمریکایی، تاریخ نهایی و قابل تمدید نیست و سال ۲۰۱۱ میلادی آخرین سرباز آمریکا باید عراق را ترک کند.
۳) مردم و مرجعیت عراق تأکید دارند که آمریکا به هیچ عنوان نباید در امور داخلی عراق و انتخابات این کشور دخالت کند و آمریکایی‌ها باید در این توافقنامه تضمین بدهند که فقط مسأله امنیت عراق را برعهده بگیرند.
از سوی دیگر مردم عراق طی راهپیمایی های متعددی مخالفت شدید خود را با امضای توافقنامه مذکور اعلام کرده که در روزهای گذشته یکی دیگر از این راهپیمائیها برگزار شد.در همین راستا کابینه دولت عراق نیز سه‌شنبه گذشته تصمیم گرفت که تغییرات اساسی در پیش‌نویس توافقنامه امنیتی پیشنهاد کند. و سخنگوی دولت عراق هشدار داد که بغداد برای امضای این توافقنامه زیر بار زورگویی آمریکایی‌ها نمی‌رود.
در واقع این اصلاحاتی که دولت عراق آن را مطرح می کند از سوی ائتلاف یکپارچه عراق مطرح شده است؛ ائتلافی که با درخواست خود برای اضافه کردن بندهای جدید به پیش نویس توافقنامه، شرکای خود را در دولت این کشور غافلگیر کرد. درخواست ائتلاف یکپارچه از سوی آمریکا ایجاد مانع در برابر تلاش ها برای امضای توافقنامه که مراحل نهایی خود را سپری می کند، توصیف شد.از دیگر سو به گزارش العربیه گروه ها و احزاب سیاسی عراق به ویژه ائتلاف کردها و ائتلاف یکپارچه عراق که اکثریت پارلمان عراق را تشکیل می دهند درباره امضای توافقنامه امنیتی با آمریکا اختلاف دارند.
اعلام این مخالفت همگانی و گسترده حاکی از آن است که موافقتنامه مذکور به هیچ وجه منافع ملی عراق را تامین نکرده و اقدامی کاملا سلطه گرانه محسوب می شود. در واقع مسئله مصونیت حقوقی برای نظامیان و پیمانکاران آمریکایی (کاپیتولاسیون)،مبهم بودن زمان خروج آمریکا از عراق، موضوع دستگیری وبازداشت عراقی ها به صورت خودسرانه توسط آمریکائیها، ورود و خروج دلار به عراق توسط آمریکا و بدون نظارت عراق و... از جمله مهمترین بندهای مورد اعتراض عراقی ها است که کاخ سفید سعی دارد بدون فوت وقت و به صورت یکجانبه آنها را به تصویت دولت عراق برساند.
جدیت آمریکا در این مسئله تا جایی است که"رابرت گیتس " وزیر دفاع آمریکا تهدید کرد که در صورت ادامه مخالفت عراق با امضای توافقنامه امنیتی مورد نظر واشنگتن، عواقب و پیامدهای بسیار وخیمی به همراه خواهد داشت. همچنین مایکل مولن رئیس ستاد ارتش آمریکا به مقامات عراقی هشدار داد که اگر آنها با توافقنامه امنیتی موافقت نکنند، این کشور با مشکلاتی مواجه خواهد شد.از سوی دیگر کاخ سفید امضای موافقتنامه را تا پایان ۲۰۰۸ محتمل دانست.دراین میان روزنامه الصباح ارگان رسمی دولت عراق به نقل از منابع آگاه نوشت: مقامات آمریکایی مستقر در عراق، تبلیغات گسترده‌ خود را علیه نیروهای سیاسی مخالف با برخی از بندهای این توافقنامه که خواستار ایجاد تغییراتی در آن هستند و برای متقاعد کردن آنها با پیش‌نویس کنونی، آغاز کرده‌اند.
چنین جدیتی از سوی واشنگتن در شرایطی که موج مخالفت عراقی ها گسترده تر می شود به چه خاطر است؟
۱) اولین مسئله که دراظهارات مقامات آمریکایی هم وجود دارد اینکه مهلت قانونی آمریکا که از سوی سازمان ملل متحد برای حضور نظامی در عراق تعیین شده است در ماه دسامبر سال جاری به پایان می رسد و کاخ سفید سعی می کند تا قبل از این مهلت جا پای محکمی در عراق فراهم نماید و از لحاظ قانونی مشروعیت سلطه آمریکا بر عراق را تضمین نمایید.
۲) با پایان مهلت قانونی حضور آمریکا درعراق مسلما اعتراضات جهانی و داخلی و حملات علیه آمریکائیها افزایش خواهد یافت و عراقیها استناد قانونی مهمی جهت مقابله با آمریکا خواهند داشت.
۳) نزدیک شدن جمهوریخواهان آمریکایی به انتخابات ریاست جمهوری عامل مهم دیگری است که آنها را وا می دارد تا نتیجه عینی خوبی جهت پاسخ به انتقادات نخبگان آمریکایی و شکست حریف حزبی خود ارائه دهند.واقعیت اینکه در حال حاضر وبلکه از چندی پیش سوالات زیادی در جامعه آمریکا پیرامون نتایج جنگ آمریکا با عراق مطرح شده است در حالیکه جمهوری خواهان هیچ پاسخی برای این مسئله نداشته اند. پل ولفوویتز معاون سابق وزیر دفاع آمریکا در گفتگو با یک روزنامه آلمانی اظهار داشت: پیش از حملات آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی، ما دشمن را نمی شناختیم.ما می خواستیم آزاد کننده باشیم، اما پس از پنج یا شش ماه به یک اشغالگر بزرگ تبدیل شدیم.این مقام آمریکایی گفت: ما بهایی گرانبها برای انجام جنگی پرداختیم که بخوبی آن را هدایت نکردیم. گسترش چنین دیدگاههایی در میان سایر سیاستمداران آمریکایی به شدت موقعیت جمهوری خواهان را زیر سوال برده و راه سختی را جهت پیروزی در انتخابات فراروی آنها قرار می دهد.
۴) یکی از موارد مهم توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا این است که بر اساس این توافقنامه آمریکا قادر خواهد بود با کشور ثالثی وارد همکاری نظامی شده و یا در عراق به ایجاد سپر موشکی اقدام کند. مسلم است که این مساله می تواند همکاری آمریکا و رژیم صهیونیستی را علیه جمهوری اسلامی ایران به همراه داشته و یا حداقل ابزار فشار قوی در همسایگی ایران و علیه کشورمان تولید کند. در چنین شرایطی خواسته آمریکا و صهیونیستها به شکل مطلوبی برآورده خواهد شد. بنابراین آمریکا ولابی صهیونیست به سادگی حاضر نیستند که این فرصت را از دست دهند.
در حال حاضر آمریکا در تلاش است که با بحرانی نمودن اوضاع در پاکستان شرایط وخیمی را بر منطقه حاکم کند تا به نوعی جریانات اسلام گرا، ایران وحتی روسیه وچین تحت فشار این شرایط در هرج ومرج و ناامنی قرار گیرند. بنابراین بدیهی است که به سادگی سلطه خود در عراق را جهت مدیریت ناامنی ها از دست‌ نخواهد داد.
نویسنده:حمزه عالمی
منبع : خبرگزاری فارس