یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

از لباس‌های دسته دوم تا حساسیت پوستی


از لباس‌های دسته دوم تا حساسیت پوستی
تقریبا همه ما با فروشگاه‌های لباس‌های دسته دوم یا به اصطلاح تاناکورا آشنا هستیم.
فروشگاه‌هایی که حتی اگر هرگز به عنوان خریدار پا به آنجا نگذاشته باشیم، حداقل از سر کنجکاوی هم که شده نیم‌نگاهی به درون آنها انداخته‌ایم. لباس‌هایی که از دیوارها و جالباسی‌ها آویخته شده‌اند و بوی خاص نامطلوبی از آنها به مشام می‌رسد.
اگرچه از عمر این فروشگاه‌ها سال‌های زیادی نمی‌گذرد، اما خیلی سریع جای خود را در بازار ایران بازکردند و این روزها شاهد افزایش این فروشگاه‌ها در سطح شهرهای مختلف از جمله تهران هستیم که از محله‌های فقیرنشین تا محله‌های متمول را در بر می‌گیرند.
لبا‌س‌ها در این فروشگاه‌ها با قیمت‌های بسیار نازل و البته متنوع براساس کیفیت و نو بودن آنها طبقه‌بندی شده‌اند. در لابه‌لای این لباس‌ها گاهی می‌توان لباس‌های نو هم پیدا کرد که به دلیل نقص در محل تولید تحت عنوان لباس استوک به همراه لباس‌های دسته دوم به سایر کشورها فرستاده ‌شده‌اند. این لباس‌ها پس از ورود به کشورهای مقصد بعد از رفع عیب‌های احتمالی و آراسته شدن و حتی استفاده از مارک‌های معروف روانه فروشگاه‌ها می شوند.
در بین طیف وسیع خریداران لباس‌های تاناکورا افراد مختلفی از قشرهای متفاوت جامعه مشاهده می‌شود و لزوما همه طرفداران این لباس‌ها را افراد فقیر و نیازمند جامعه تشکیل نمی‌دهند و هر کدام برای انتخاب خود دلیل و منطق خاصی دارند.
محمد که برای خرید لباس زمستانی به یکی از فروشگاه‌های بزرگ تاناکورا در مرکز شهر مراجعه کرده‌ است، در این مورد می‌گوید: «این لباس‌ها نه تنها بسیار ارزان‌تر ازسایر لباس‌ها هستند بلکه از نظر جنس و کیفیت هم خوب هستند و اگر بتوانم لباس نو یا در حد نویی در بین آنها پیدا کنم حتما می‌خرم.»
او در ادامه می‌گوید: «من این لباس‌ها را بعد از خرید با مواد ضدعفونی‌کننده می‌شویم و اتو می‌کنم تا تمام میکروب‌های آن از بین برود.»
این در حالی است که به اعتقاد پزشکان، جوشاندن، شست‌و‌شو و اتو کردن باعث از بین رفتن تمام میکروب‌های پوستی نمی‌شود و بسیاری از این میکروب‌های بادوام می‌توانند موجب ایجاد بیماری در افراد شوند.
دکتر حمید عمادی، متخصص بیماری‌های عفونی در این باره معتقد است؛ بسیاری از میکروب‌ها حتی بعد از شستن هم از بین نمی‌روند و تا زمان زیادی دوام خواهند داشت، به طور مثال قارچ‌ها می‌توانند عامل خطرزایی برای استفاده‌کنندگان از این لباس‌ها باشند و اگر به بدن افراد منتقل شوند ابتدا با خارش و مشکلات پوستی و بعد با خطرات جدی عفونتی همراه خواهد بود.
دکتر امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست در این مورد می‌گوید: «خطرات این لباس‌ها را از دو بعد می‌توان بررسی کرد؛ اول انتقال بیماری‌های عفونی و دوم خطر حساسیت‌زایی موادی که در پروسه عرضه برای ضدعفونی این لباس‌ها استفاده می‌شود.»
وی در ادامه می‌گوید: «خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی همیشه در کمین مصرف کنندگان این لباس‌هاست و حتی ممکن است با شست‌وشو و ضدعفونی هم به طور کامل از بین نرود. قارچ‌های پوستی باعث ایجاد ضایعه‌های پوستی و قرمزی و خارش می‌شوند.
این قارچ‌ها حتی ممکن است تا مدت‌ها در لباس بمانند. انتقال ویروس‌ها هم از جمله ویروس تبخال ‌خطر دیگری است که این افراد را تهدید می‌کند، با این حال خطر جدی‌تر واکنش‌های پوستی است که گاه در اثر مواد ضدعفونی کننده به وجود می‌آید.»در واقع هرگز نمی‌توان به مصرف‌کنندگان تاناکورا اطمینان داد که پوشیدن این لباس‌ها اگر تا به حال برایشان مشکلی ایجاد نکرده، همیشه نیز همین طور خواهد بود، چون خیلی از ویروس‌های این بیماری بعد از مدتی طولانی خود را نشان می‌دهند.
لباس‌های زیر که در تماس مستقیم با بدن هستند بیشتر موجب انتقال بیماری شده و لباس‌هایی مانند کت، کاپشن و شلوار کمتر بیماری با خود به همراه دارند، بنابراین توصیه می‌شود اگر به هر دلیلی قصد خرید لباس‌های دسته دوم را دارید، از خرید لباس‌هایی که در تماس مستقیم با بدن شما هستند پیشگیری کنید.در هر صورت خوب یا بد، پاکیزه یا آلوده تعداد نه چندان کمی از مردم این لباس‌ها را می‌خرند و می‌پوشند. اما به جز جنبه‌های بهداشت جسمی استفاده از لباس‌ها، باید به مسائل روانی آن هم توجه کرد.
یک روانشناس اجتماعی به خانواده‌ها درخصوص خرید لباس‌های دست دوم برای فرزندانشان به خصوص در سنین بین ۵ تا ۱۶ سال هشدار می‌دهد. کامران فیض‌زاده معتقد است: خرید لباس‌های کهنه در این سنین کودکان یا نوجوانان را به این نگرش می‌رساند که هم سن و سالان آنها با پوشیدن لباس‌های نو از آنها سرترند، به همین دلیل اختلالات روانی نظیر پرخاشگری و بد بینی به پدر ومادر درآنها ایجاد می‌شود.
وی در ادامه می‌افزاید: خرید لباس‌های کهنه و دست‌دوم با اتلاف وقت زیاد در محیط نامناسب بازار تاناکورا، سبب افسردگی، بی‌حوصلگی و بی‌تابی کودکان می‌شود.
این روانشناس اجتماعی به خانواده‌ها توصیه می‌کند تا از خرید لباس‌های تاناکورا برای کودکان و نوجوانان خود خودداری کنند.
شهرزاد عبدیه
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید