یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

لبخند زیبا گران تمام می‌شود


لبخند زیبا گران تمام می‌شود
اگر قرار باشد دندان‌های پسر و یا دختر کوچولویتان را که خرگوشی است، ارتودنسی و ردیف کنید باید قبل از آن یک حساب و کتاب درست وحسابی بکنید و چند میلیون تومان کنار بگذارید تا بتوانید لبخند ردیف و زیبای او را بعد از چند ماه ببینید...
ارتودنسی چند سالی است که در جامعه ما مد شده است ولی هنوز تحت پوشش هیچ بیمه‌ای قرار نمی‌گیرد. گرچه این درمان یکی از گران‌ترین خدمات دندانپزشکی به شمار می‌آید. شرکت‌های بیمه‌ای اعتقاد دارند ارتودنسی دندان‌ها بیشتر جنبه زیبایی دارد و به همین دلیل آن را تحت پوشش بیمه‌های خود قرار نمی‌دهند ولی نایب رییس انجمن ارتودنتیست‌های ایران نظر دیگری دارد. او معتقد است این بخش از دندان‌پزشکی جنبه درمانی نیز دارد و باید تحت پوشش بیمه دندانپزشکی قرار گیرد.
● ارتودنسی جنبه زیبایی‌ دارد یا درمانی؟
نایب رییس انجمن ارتودنتیست‌های ایران با بیان اینکه ارتودنسی از نظر ارتودنتیست‌ها کاری درمانی است، گفت: «باید تکلیف این مساله که ارتودنسی کار زیبایی است یا درمانی، روشن شود و در صورت درمانی بودن، پوشش بیمه‌ای برای آن در نظر گرفته شود، در غیر این صورت مانند دیگر کارهای زیبایی نرخ ثابت برای ارتودنسی معنا ندارد.» دکتر علی محمد کلانتر معتمدی با اشاره به اینکه دولت تاکنون به ارتودنسی به عنوان کار زیبایی صرف نگاه کرده است، افزود: «اگر دولت برای ارتودنسی پوشش بیمه‌ای در نظر بگیرد و به آن به عنوان کار درمانی نگاه کند، بسیاری از درمانگاه‌های دولتی، دانشگاهی و همچنین برخی درمانگاه‌های خصوصی می‌توانند به مردم خدمات ارایه دهند.» وی، مشاوره‌های دندانپزشکی در سن سه تا شش سالگی و تا زمانی که دندان‌های شیری از دست نرفته است را توصیه کرد و سن مدرسه ( هفت تا ۱۲ سالگی) را بهترین زمان برای اولین مشاوره ارتودنسی و ۱۲ سالگی یا سنی که هیچ دندان شیری در دهان وجود ندارد را بهترین سن برای انجام درمان ارتودنسی در صورت نیاز، دانست.
کلانتر معتمدی، هدف بیشتر مراجعان برای انجام ارتودنسی را زیبایی عنوان کرد و ادامه داد: «هدف ارتودنسی ضمن تامین زیبایی، درمان است زیرا تامین زیبایی دندان‌ها سلامت روان را به دنبال دارد. در برخی موارد کودکانی که دندان‌های نامرتب دارند زیاد نمی‌خندند تا دندان‌های آنها دیده نشود. به همین دلیل ارتباط اجتماعی ضعیف دارند.»
نایب رییس انجمن ارتودنتیست‌های ایران در رابطه با فواید ارتودنسی اظهار کرد: «برقراری نظم دندان‌ها و تامین سلامت روان از فواید ارتودنسی است. همچنین با ایجاد هماهنگی‌ میان دندان‌های فک بالا و پایین دندان‌ها عملکرد بهتری در جویدن و آسیا کردن دارد. در نتیجه در پیشگیری از سوء‌هاضمه در درازمدت موثر است زیرا دندان‌هایی که نامرتب‌اند درگیری غذایی بیشتری دارند و زودتر پوسیده و فاسد می‌شوند.‌»
نایب رییس انجمن ارتودنتیست‌های ایران، متفاوت بودن نرخ‌های ارتودنسی را در متفاوت بودن کیفیت ارایه خدمات عنوان و ابراز عقیده کرد: «امروزه مواد مصرفی نامرغوب چینی در بازار وجود دارد که بیشتر پزشکانی که هزینه کمتری می‌گیرند از آن استفاده می‌کنند و دلایل دیگر نیز وجود دارد که سبب می‌شود نرخ ثابتی در ارتودنسی وجود نداشته باشد.»
● خدمتی گران قیمت‌
دندانپزشکی به دلیل گرانی مواد اولیه و وارداتی بودن بیشتر اقلام آن در ایران به یکی از گران‌ترین رشته‌های پزشکی هم برای دانش آموختگان آن و هم برای مردم تبدیل شده است. شرکت‌های بیمه نیز با لوکس تلقی کردن بیشتر خدمات پزشکی مربوط به دندانپزشکی، مردم را در بازار سلامت دهان و دندان و مقابله با بیماری‌های مرتبط با آن تنها گذاشته‌اند. روزانه بسیاری از دندان‌های قابل ترمیم در ایران به دلیل گرانی تعرفه‌ها، وضعیت بد اقتصادی خانواده‌ها، چند نرخی بودن هزینه‌های ترمیم و شاید قصور پزشکان! کشیده می‌شوند. در واقع هزینه‌های بالای دندانپزشکی موجب شده بسیاری از مردم به نگهداری دندان‌ها و ترمیم ریشه‌ای آن توجهی نکنند و با اوج گرفتن درد ناشی از پوسیدگی دندان با پاک کردن صورت درد، برای کشیدن دندان‌های خود اقدام کنند.
● بیمه و دندانپزشکی
خدمات دندانپزشکی همواره به دلیل هزینه‌های بالا مشمول خدمات بیمه‌ای نبوده است اما به مرور بحث بیمه در دندانپزشکی جایگاه خود را پیدا کرد. امروزه در بسیاری از کشورهای جهان کارهای معمولی دندانپزشکی مشمول بیمه است. در کشور ما هم به‌صورت موردی برخی خدمات دندانپزشکی مشمول بیمه است.
اما خدمات مهم و گران که بیشتر خدمات را شامل می‌شوند، مشمول بیمه نمی‌شود. همکاری نکردن مراکز بیمه‌ای برای رفع مشکلات بیماری‌های دهان و دندان مهم‌ترین مشکل ما در حوزه دندانپزشکی است و برای رفع این معضل باید یک عزم ملی در کشور ایجاد شود. در کشورهای پیشرفته ۳۰ درصد از هزینه‌های دندانپزشکی را دولت و ۷۰ درصد را بیمه‌های خصوصی پرداخت می‌کنند اما در کشور ما بیمه‌های دولتی و خصوصی در این زمینه فعال نیستند و این عدم فعالیت هزینه‌ها، تلفات زیادی را بر مردم تحمیل می‌کند. متاسفانه در ایران به خدمات دندانپزشکی به چشم کالایی لوکس نگاه می‌شود. شاید وقت آن رسیده باشد تا دیگر این‌گونه لوکس به خدمات دندانپزشکی نگاه نشود و این خدمات هم جزو سلامت افراد به شمار آید. زمان آن رسیده است که بیمه‌ها مجبور به تقبل خدمات دندانپزشکی شوند.
● از شهرداری تا شرکت نفت
در ایران در حال حاضر با دفترچه خدمات درمانی می‌توان خدمات کشیدن دندان، ترمیم سطحی دندان و جرم گیری دندان‌ها را تحت پوشش بیمه انجام داد .این خدمات در مراکز بهداشتی درمانی وابسته به وزارت بهداشت ارایه می‌شود.البته برخی از شرکت‌ها و سازمان‌ها خدمات بیمه‌ای دندانپزشکی بسیار خوبی را برای پرسنل خود تدارک دیده اند .مثلا شهرداری تهران و یا وزارت نیرو و یا شرکت نفت از جمله سازمان‌هایی هستند که در بیمه خدمات دندانپزشکی در ایران بسیار موفق عمل کرده‌اند.
شکوفه شجاعی
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید