یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

سناریوهای مختلف اصلاح طلبان


سناریوهای مختلف اصلاح طلبان
اتفاقی که انتظارش می رفت افتاد. اصلاح طلبان به صورت گسترده ردصلاحیت شدند و در پی آن موج اعتراض ها آغاز شد. در ادامه این روند انتظار می رود که جناح مخالف اصلاحات توجهی به این اعتراضات نکرده و کار خود را پیش ببرد. تا این جای کار هیچ اتفاق عجیبی نیفتاده است. شگفتی انتخابات اینجاست که تعداد قابل توجهی از کاندیداهای اصلاح طلب تایید صلاحیت شده و ائتلاف اصلاح طلبان این امکان را داشته باشد تا با قدرت کامل در انتخابات شرکت کند.
در واقع با قدرت گرفتن کامل محافظه کاران کسی توقع این را نداشت که آنها اجازه دهند رقبای تحول خواه شان وارد عرصه رقابت شده و به صورت آزادانه و با استفاده از تریبون های خود حضور در انتخابات را تجربه کنند.
با ردصلاحیت گسترده کاندیداهای اصلاح طلب و محدود کردن رسانه های مستقل، محافظه کاران تاکنون همان گونه عمل کرده اند که از آنها انتظار می رفت. در این شرایط باید منتظر ماند و دید اصلاح طلبان چه تمهیدی برای مواجهه با شرایط پیش آمده اندیشیده اند. به نظر می آید گذار از وضعیت فعلی یکی از مهم ترین چالش های طیف های مختلف اصلاح طلب باشد چرا که نسخه های تجویز شده و پیشنهادهای مطرح، شکل های مختلفی داشته و همین ماجرا می تواند به اختلاف نظر در جبهه اصلاحات منجر شود.
سوال اصلی افکار عمومی از اصلاح طلبان این است که با توجه به اینکه از قبل قابل پیش بینی بود کاندیداهایتان در انتخابت ردصلاحیت می شوند برای مقطع فعلی چه فکری کرده اید؟
اصلاح طلبان البته همان طور که طیف های مختلفی دارند به این سوال پاسخ های مختلفی هم می دهند. به نظر می رسد پس از آنکه روند اعتراض به بررسی صلاحیت ها خاموشی بگیرد و به روز برگزاری انتخابات نزدیک تر شویم، سناریوهای گوناگونی در دستور کار تحول خواهان قرار بگیرد.
گزینه نخست این است که اصلاح طلبان تحت هر شرایطی در انتخابات شرکت کرده و لیستی تلفیقی از افراد باقیمانده ارائه دهند. در این مرحله قابل پیش بینی است که افرادی از حزب اعتماد ملی، وزرای تایید صلاحیت شده دولت خاتمی و برخی افراد گمنام و مستقل در لیست قرار گرفته و احتمال می رود برخی احزاب شاخص جبهه اصلاحات از شرکت در انتخابات کناره گرفته و انتخابات با حضور بخشی از احزاب و گروه های اصلاح طلب برگزار شود.
احتمال دوم این است که با ردصلاحیت تمام کاندیداهای اصلاح طلب، اصلاح طلبان قادر به ارائه یک لیست ۳۰ نفره هم در تهران نباشند.
در این شرایط قطعاً بخش عمده اصلاح طلبان از حضور در انتخابات کناره می گیرند و پیش بینی می شود بخشی از اصلاح طلبان تصمیم بگیرند به حمایت از منتقدان احمدی نژاد روی بیاورند. در این شرایط قابل پیش بینی است که حمایت از لیست اصولگرایان مستقل و حامیان قالیباف در دستور کار قرار بگیرد. با این وجود تنها یک معجزه ممکن است دو گزینه بالا را از دستور کار خارج کند و اینکه تعداد قابل قبولی از اصلاح طلبان تاییدصلاحیت شده و فضا به گونه یی شود که رضایت نسبی همه گروه های اصلاح طلب برای حضور در انتخابات فراهم بیاید. در این شرایط قطعاً کاندیداهای تاییدصلاحیت شده ائتلاف اصلاح طلبان با کاندیداهای حزب اعتمادملی ائتلاف کرده و تحول خواهان می توانند به صورت منسجم و یکپارچه از یک لیست حمایت کنند. در این شرایط در واقع ردصلاحیت ها به کمک اصلاح طلبان می آید تا همه حول یک لیست جمع شوند.
با این حال معلوم نیست اصلاح طلبان برای اعتراض به ردصلاحیت ها چه تمهیدی اندیشیده اند و سوال افکار عمومی همچنان بی پاسخ مانده است.
به نظر می رسد بخشی از اصلاح طلبان در این دوره از انتخابات به این نتیجه رسیده اند که باید تحت هر شرایطی در انتخابات شرکت کرد و به منتقدان اقتدارگرایان رای داد. با این وجود از آنجا که افکار عمومی به مانند سال های نخست پس از دوم خرداد به صورت تمام و کمال از اصلاح طلبان فرمان نمی برد معلوم نیست که این تاکتیک اصلاح طلبان با اقبال شهروندان روبه رو شود. از سویی اصلاح طلبان زمان کافی هم ندارند که شهروندان را متقاعد کنند تا به لیستی غیرایده آل اما مناسب رای دهند. کمااینکه در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری هم اصلاح طلبان نتوانستند مردم را قانع کنند که به هاشمی رفسنجانی رای دهند.
دراین حال باید منتظر روزهای آینده بود و دید اصلاح طلبان اعتراض خود را به بررسی صلاحیت ها چگونه ابراز می کنند، شورای نگهبان به اعتراض های صورت گرفته چه واکنشی نشان می دهد و در نهایت برای شرکت در انتخابات چه تصمیمی گرفته می شود. هر چه که هست اصلاح طلبان نباید فراموش کنند تصمیم امروز آنها در آینده با پرسش های زیادی مواجه خواهد شد و آنها باید در مورد تصمیم گیری شان پاسخ قانع کننده یی داشته باشند.
محمود انصاری
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید