جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

یک ژنرال و دهها دغدغه


یک ژنرال و دهها دغدغه
مشرف در حالی پیروزی تازه خود را به دست آورده است که مخالفان اوپذیرای حضور مجدد وی در پست ریاست جمهوری و حتی ریاست ارتش نخواهند بود
پس از وقوع حادثه مسجد لعل اسلا‌م آباد، کارشناسان مسائل بین‌المللی وقوع بحران در نقاط شمالی و مرزی پاکستان را پیش‌بینی کرده بودند
کاخ سفید در میان کشمکش مسلم لیگ و دیگر احزاب پاکستان فعلا استراتژی سکوت را در پیش گرفته است. واشنگتن در صدد باز تعریف مثلث «اسلام آباد، واشنگتن، القاعده» است و دراین راستا از هیچ گونه اقدام و دخالتی در شبه قاره هند فروگذار نمی‌کند
اشاره:سرانجام پس از کشمکشهای فراوان میان افراد و احزاب مختلف پاکستان پرویز مشرف توانست باردیگر به عنوان رئیس جمهور این کشور برگزیده شود.بسیاری از تحلیلگران مسائل پاکستان این پیروزی را سرفصل آغاز بحرانهایی تازه در اسلام آباد می دانند.از سوی دیگر حضور بی نظیر بوتو در قدرت نیز شبهات تازه ای را در سرزمین پشتوها ایجاد نموده است....
پیروزی مشرف همانند آنچه پیش بینی می شد با حداکثر آرای نمایندگان پارلمان صورت گرفت.این پیروزی سبب برهم ریختن مجدد معادلات اسلام آباد شده است.طرفداران نواز شریف انتخابات اخیرا را به عنوان فرصتی جهت تخریب وجهه سیاسی مشرف تفسیر می کردند اما عکس این مسئله به وقوع پیوست.البته با توجه به عملکرد منفی دولتهای بوتو و نواز شریف انتظار حضور رئیس جمهوری غیر از مشرف نیز در راس معادلات سیاسی اسلام آباد وجود نداشت. البته این انتخابات از سوی طرفداران نواز شریف به طور رسمی و علنی محکوم شده است.دبیرکل حزب “مسلم لیگ شاخه نواز” انتخابات ریاست جمهوری پاکستان را ناعادلانه توصیف کرده است.
“اقبال ظفر جاگرا” دبیرکل حزب “مسلم لیگ شاخه نواز” اعلام نموده که این حزب براین عقیده است که انتخابات ریاست جمهوری پاکستان تحت نظارت “پرویز مشرف” نمی تواند عادلانه باشد.
در انتخابات ۶ اکتبر ریاست جمهوری پاکستان “پرویز مشرف” با اکثریت آرای نمایندگان مجلس ملی، سنا و چهار مجلس ایالتی “سند”، “پنجاب” و “بلوچستان” و “سرحد” در سمت ریاست جمهوری پاکستان ابقا شد.
از سوی دیگرمرکز نظرسنجی عمومی بین‌المللی در گزارشی اعلام کرده است که پرویز مشرف یک انتخاب ایده‌آل برای رهبری پاکستان در مقایسه با بی‌نظیر بوتو و نواز شریف است.
این مرکز نظرسنجی در گزارشی با تمرکز بر رهبری که می‌تواند پاکستان را به سوی پیشرفت سوق دهد، اعلام کرد، مردم پاکستان از خطرات و بحران‌های سیاسی عمیقی رنج می‌برند که این امر منافع کشورشان را به خطر می‌اندازد.
در بخشی از این گزارش آمده است،‌ پرویز مشرف،‌ رئیس جمهور پاکستان نسبت به بی‌نظیر بوتو و نواز شریف، دو نخست وزیر اسبق در تبعید پاکستان برای رهبری کشور مناسب‌تر است.
این مرکز نظرسنجی گزارشش را پس از گفتگو با ۱۵۷۲ تن از قشر تحصیلکرده‌ پاکستان ارائه کرده است. هدف از این نظرسنجی تعیین رهبری مناسب از نقطه نظر جوانان پاکستانی بود. این نظرسنجی در ۶۲ شهر پاکستان به انجام رسید.
اما پیروزی مشرف چه عواقب و تبعاتی برای وی و پاکستان به همراه خواهد داشت؟آیا از این به بعد رئیس جمهور پاکستان(در صورت تائید دادگاه عالی این کشور) با کشوری آرام رو برو خواهد بود یا اینکه ناآرامیهای تازه ای در اسلام آباد به وقوع خواهد پیوست؟اگر دیوان عالی پاکستان نتیجه اخیر انتخابات پاکستان را تائید کند،در آن صورت دور تازه ای از ناآرامیها آغاز خواهد شد.هنوز بسیاری از مخالفان مشرف به امید ابطال انتخابات پاکستان تحرکی علیه وی را سازماندهی ننموده اند.اما در صورتی که این انتخابات تائید شود شاهد مرزبندیهایی پررنگ میان طرفداران و مخالفان دولت مشرف خواهیم بود.اما در صورت عدم اعلام این پیروزی توسط دادگاه عالی،بحرانهای فراگیرتری درا نتظار اسلام آباد خواهند بود.
تحلیلگران پاکستانی معتقدند که پایان مراسم شادی هواداران “پرویز مشرف” به خاطر پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری، آغاز رویارویی با دردسرها و چالش‌هایی است که وی را احاطه کرده است.
تا زمانی که دیوان عالی پاکستان در اواسط ماه میلادی جاری رای خود را درباره چالش‌های مخالفان اعلام نکند، این حاکم نظامی که از حامیان “مبارزه با تروریسم” آمریکاست، به‌طور رسمی پیروز انتخابات محسوب نمی‌شود.
اگر دیوان عالی علیه مشرف رای دهد، وی احتمالا در پاکستان حکومت نظامی اعلام خواهد کرد و هرج و مرج کشور را فراخواهد گرفت که این امر برای سایر کشورها نیز دردسرساز خواهد بود.
هرج و مرج سیاسی، اذهان را از تلاش‌های نظامی پاکستان در مناطق قبیله‌ای در مرز با افغانستان که مقامات آمریکایی آنها را پایگاه جدید القاعده برای اجرای حملات تروریستی در سطح جهان می‌دانند، منحرف می‌سازد.
با این حال و با توجه به اینکه تاریخ برگزاری انتخابات عمومی پاکستان تعیین شده است و با در نظر داشتن این امر که اختلافات سیاسی در این کشور عمدتا با استفاده از سلاح حل و فصل می‌شود، اگر نام مشرف به عنوان پیروز انتخابات اعلام شود، سرنوشت آتی کشور همچنان بر لبه تیغ باقی می‌ماند.
تحلیلگران معتقدند که با توجه به این مولفه‌ها و ناآرامی موجود، بعید است که دیوان عالی علیه وی (مشرف) رای دهد.
در حالی که هنوز مخالفان رئیس جمهور پاکستان پیروزی وی در انتخابات پارلمان را به رسمیت نشناخته‌اند و دادگاه عالی پاکستان نیز رای قطعی خود را در خصوص مشرف اعلام نکرده است، سیل بحران‌های داخلی و بین‌المللی اسلام آباد را به محاصره خود در آورده‌است.
طرفداران‌ نواز شریف و افتخار چودهری از وضع به‌وجود آمده رضایت ندارند و خواهان برکناری ژنرال مشرف از قدرت هستند.
کاخ سفید نیز در میان کشمکش مسلم لیگ و دیگر احزاب پاکستان فعلا استراتژی سکوت را در پیش گرفته است. واشنگتن در صدد باز تعریف مثلث «اسلام آباد، واشنگتن، القاعده» است و دراین راستا از هیچ گونه اقدام و دخالتی در شبه قاره هند فروگذار نمی‌کند. برخی جمهوریخواهان و دموکراتها معتقدند که این باز تعریف تنها با حضور مشرف در قدرت امکان‌پذیر است.
اما در مقابل، عده‌ای دیگر از بازهای آمریکا نسبت به برکناری مشرف از معادلات سیاسی و نظامی اصرار دارند. این در حالی‌است که کلیت دخالت واشنگتن در اوضاع سیاسی پاکستان به لحاظ عرف بین‌المللی و حقوقی قابل توجیه نیست.
مشرف در حالی پیروزی تازه خود را به دست آورده است که مخالفان اوپذیرای حضور مجدد وی در پست ریاست جمهوری و حتی ریاست ارتش نخواهند بود. مسئله دیگری که در این مجال نمی‌توان به راحتی از کنار آن گذشت، تشدید درگیری‌های ایالت وزیرستان است. در این درگیری‌ها تاکنون بیش از یکصد نفر از افراطیون و ارتش اسلام آباد کشته و تعداد بسیاری مجروح شده‌اند. پس از وقوع حادثه مسجد لعل اسلا‌م آباد کارشناسان مسائل بین‌المللی وقوع بحران در نقاط شمالی و مرزی پاکستان را پیش‌بینی کرده بودند. برخی از افراد باقیمانده از حکومت طالبان نیز به جرگه افراد مسلح مخالف دولت مشرف پیوسته‌اند تا به قول اسامه بن لادن، با رئیس جمهور پاکستان تسویه حساب نمایند! در نهایت اینکه تثبیت قدرت مشرف در اسلام آباد برای او و همراهانش دردسرهای زیادی به همراه خواهد داشت. دردسرهایی که توسط افراطیون، دانشجویان مدارسی مانند حفصه، سکولارهای مخالف ارتش و برخی افراد حاضر در دستگاه قضائی پاکستان ایجاد خواهند شد و بر دغدغه‌های ژنرال اسلام آباد خواهند افزود.
نتیجه گیری
پیروزی مشرف در انتخابات ریاست جمهوری پاکستان سبب شده است تا معادلات سیاسی اسلام آباد به سوی بحرانی پایدار گرایش پیدا کند.نقطه آغاز این بحران حادثه مسجد لعل اسلام آباد بود.در جریان این بحران شاهد همگرایی احزاب سکولار پاکستان علیه مشرف بودیم.اما هم اکنون با پیروزی مشرف در انتخابات دامنه این بحرانها گسترده تر شده است.به نظر رسد رای دادگاه عالی پاکستان در این خصوص تاثیر گذار باشد.
سحاب فاطمی
منبع : روزنامه رسالت