پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


بررسی صنعت ارتباط از راه دور در هنگ کنگ یک پایگاه قوی


هنگ كنگ منطقه ای كه نقش حیاتی در تجارت، منطقه آسیا و اقیانوسیه ایفا می كند، مدیون امكانات پیشرفته اش در زمینه ارتباطات از راه دور است، كه نقشی موثر به جهت برقراری راحت تر ارتباط خارجی و داخلی برای هنگ كنگ بازی می كند. هنگ كنگ اولین شهر در دنیا است كه خطوط تلفن ثابت دیجیتالایز شده دارد و رهبری منطقه را در زمینه ارتباط تلفنی بین المللی و نفوذ در خطوط تلفن، تلفن های همراه و دستگاه های نمابر به عهده دارد. هنگ كنگ اداره كننده بزرگترین ایستگاه ماهواره ای آسیا است كه آن را به فیبر های نوری بیش از سایر كشورهای آسیایی متصل می كند. هنگ كنگ اولین شهری است كه معرفی كننده سرویس «باند پهن» است كه همانند تلویزیون تاثیرگذار است.
این سرویس طرح كلیدی است كه مطالبات فراوانی نیز دارد. ۹۸ درصد اماكن مسكونی و ۱۰۰ درصد اماكن تجاری به خط باند پهن متصل هستند. هنگ كنگ یكی از مناطق اصلی در دنیا است كه قابلیت ترابری كامل شماره تلفن های ثابت را دارد. بیشتر كاربران خطوط ثابت تلفن می توانند شماره های خود را حفظ كرده و قابلیت جابه جایی در هر نقطه از منطقه كه بروند را داشته باشند. آنها می توانند شماره هایشان را از یك شركت به یك شركت دیگر انتقال داده و همان شماره را از یك شركت دیگر دریافت كنند. استفاده از تلفن همراه و سیستم WAP در ماه مارس سال ۱۹۹۹ در هنگ كنگ به جریان افتاد. تكنولوژی پیشرفته و كیفیت خوب سرویس راه دور هنگ كنگ باعث شد كه شركت های زیادی هنگ كنگ را به عنوان پایگاه خود برای سرویس دهی به دیگر مناطق آسیا قرار دهند. شركت های ارتباط از راه دور هنگ كنگ بیشتر خصوصی هستند و به همین علت بیشتر سرویس های ارتباطی از راه دور آن با یكدیگر در حال رقابت هستند. هنگ كنگ در آزادی ارتباط از راه دور مطرح است. با توجه به نگاه دیگر كشورهای جهان به صنعت ارتباط از راه دور هنگ كنگ مورد توجه آنها قرار گرفته و همكاری های خوبی را نیز آغاز كرده، به خصوص در صنعت موبایل و در نقاط جهان جای پای ثابت پیدا كرده است. بازتاب عمل متقابل بین دو اقتصاد هنگ كنگ و چین نصفی از ترافیك شبكه های هنگ كنگ و چین است. تعداد بسیاری از اپراتورهای هنگ كنگ نسبت به راه اندازی شبكه در چین اقدام كرده اند. بنا به گزارشITU ، هنگ كنگ در بالای شاخص جدول صنعت ارتباطات از راه دور قرار دارد.
• گسترش و تنوع خدمات
طبق آمارها در آخر ماه مارس ۲۰۰۳ حدود ۷/۴ میلیون تلفن توسط ۸/۳ میلیون خط در این كشور مورد بهره برداری قرار گرفته است. حجم تلفن ها ۵۶ یا ۶۸ خط برای ۱۰۰ نفر بود كه بالاترین در آسیا است. تا پایان مارس ۲۰۰۳ تعداد ۵۳۳۲۶۶ خط نمابر نیز در هنگ كنگ موجود بود. ۴/۶ میلیون تلفن همراه نیز مورد استفاده قرار گرفت كه ۹۰ درصد مردم تلفن همراه استفاده می كردند كه بالاترین رقم در آسیا است. سرویس شماره گیری مستقیم بین المللی (IDD) نیز برای بیش از ۲۳۲ كشور و ۲۲۰۰ استان چین وجود دارد. یك فرد هنگ كنگی به طور متوسط ۲۷۹ دقیقه تلفن بین المللی در سال ۲۰۰۲ داشت. همچنین هنگ كنگ مركزی برای Rerouting تماس های بین المللی نیز است. IDDها ۵/۱۷ میلیون دلار هنگ كنگ را به جهت استفاده از IDD اندوخته اند. هنگ كنگ بزرگترین «تلی پورت» دنیا محسوب می شود و ارتباط از راه دور آن نیز توسط ماهواره و صدا و سیمای هنگ كنگ نیز توسط ۴۱ ماهواره جهانی اقدام به سرویس دادن برنامه‌های خود كرده اند. همچنین این منطقه ارائه كننده سرویس اختصاصی بازپخش برای شركت‌های چند ملیتی است. شبكه های بین المللی از همین مسیر استفاده می‌كنند. هنگ كنگ به ۱۱ كابل زیردریایی زیر مجهز است.
▪ سیستم «اوكیناوا، لوزون، هنگ كنگ»: هنگ كنگ را به فیلیپین، ژاپن و آمریكای شمالی متصل می‌كند.
▪ سیستم «سنگاپور، هنگ كنگ، تایوان»: هنگ كنگ را به كشورهای آسه آن، استرالیا و اروپا متصل می‌كند.
▪ سیستم «هنگ كنگ، ژاپن، كره»: هنگ كنگ را به ژاپن، كره جنوبی و آمریكای شمالی متصل می‌كند.
▪ فیبر نوری «هنگ كنگ، تایوان»: هنگ كنگ را به تایوان متصل كرده است.
▪ كابل «آسیا، اقیانوسیه»: هنگ كنگ را به مالزی، سنگاپور، تایوان و ژاپن متصل می‌كند.
▪ سیستم «تایلند، ویتنام، هنگ كنگ»: هنگ كنگ را به تایلند و ویتنام متصل می‌كند.
▪ كابل دیگر «آسیا و اقیانوسیه»: هنگ كنگ را به تایوان، كره، ژاپن، تایلند، فیلیپین، مالزی، سنگاپور، اندونزی و استرالیا متصل می كند.
▪ فیبر نوری «دور كره زمین»: هنگ كنگ را به تایلند، شانگهای، كره جنوبی، ژاپن و كشورهای دیگر دنیا متصل می كند.
▪ كابل SEA _ME-۳ : هنگ كنگ را به دیگر كشورهای آسیای شرقی، خاورمیانه و اروپای غربی متصل می كند.
▪ كابل آسیا، اقیانوسیه (APCN۲): هنگ كنگ را به چین، تایوان و سنگاپور متصل می كند.
هفت سیستم زمینی نیز مورد بهره برداری قرار خواهند گرفت تا ترافیك بین هنگ كنگ و چین برطرف شود.
● ارائه دهندگان سرویس
دولت از اواسط سال ۱۹۸۰ بازار رقابتی در این زمینه ایجاد كرد. ابتدا در سال ۱۹۸۵سیستم تلفن «خانه به خانه» و به دنبال آن در سال ۱۹۹۵ شبكه ثابت را دایر كرد. بیشتر خدمات ارتباط از راه دور نیز در حال حاضر برای بازار رقابتی آماده است.همچنین در ماه مارس سال ۱۹۹۸ انحصار در بخش ها و حوزه های بین المللی و عملیاتی دروازه ها برای سرویس های صوتی خاتمه یافت. در ژانویه ۲۰۰۰ دولت گامی به جلو نهاد. در آزادكردن بازار ارتباط از راه دور هنگ كنگ با تخصیص ۵ شبكه بی سیم ثابت ارتباط از راه دور (FTNS) ۱۳شبكه داخلی ماهواره ای FTNS و یك Wire Line در فوریه ۲۰۰۰ با اعطای دولت این سیستم به ۱۴ اپراتور توسط دولت كه می بایست تشكیل هفت كابل زیردریایی جدید و ۴ كابل زمینی دهند كه این مسئله پهنای باند هنگ كنگ را برای اتصال خارجی بالا برد.در حال حاضر ۸ اپراتور FTNS با سیم و ۲ اپراتور FTNS بی سیم و ۴ ماهواره ای و ۱۹ كابلی و ۶ شبكه موبایل و ۲۰ شركت پیجر وجود دارند. اكنون ۸/۲ اپراتور سرویس دهنده ارتباط از راه دور وجود دارد كه در مورد خدماتی همانند ضبط و ارسال فاكس، پست الكترونیك، تبادل الكترونیك اطلاعات می دهند. در فوریه ۲۰۰۳ هنگ كنگ ۴/۲ میلیون مشترك اینترنت داشت. ترافیك اینترنت به ۳۷۲/۲۸ ترابیت در شبكه در ماه رسید. تجارت نیز از فروش اجناس توسط اینترنت ۱/۲۲ بیلیون دلار هنگ كنگ در سال ۲۰۰۱دریافت كرد كه رشد ۸۵ درصد از سال ۲۰۰۰ داشت. دولت مجوز ۴ نوع موبایل G۳ را در سپتامبر ۲۰۰۱ صادر كرد.
● صادرات
بسیاری از شركت های چندملیتی، شبكه اختصاصی ارتباطی خودشان را دارند كه از اپراتورهای شركت های ارتباط از راه دور اجاره كرده اند و این به صورت گردشی است كه در هنگ كنگ بسیار رواج دارد و سریع رشد كرده است. در سال های اخیر با توجه به حجم این روش كه از ۷۷۸/۱ مگابایت در ثانیه در سپتامبر ۲۰۰۰ به ۷۲۱/۷ مگابایت در ثانیه در سپتامبر ۲۰۰۲ رسید. بیشتر بازار آمریكای شمالی، اروپا و ژاپن را شركت های چند ملیتی تشكیل می دهند.
● مابقی صادرات
ارائه سرویس رومینگ به كاربران موبایل، فروش دستگاه گیرنده یا اداری كه به محض دریافت مخابره ای به طور خودكار آن را جواب می دهد، خدمات مشاوره ای به خارجیان، ارائه سرویس راه دور به مسافرانی كه به هنگ كنگ می آیند. با توجه به دایر شدن بازار ارتباط از راه دور در بیشتر كشورها، بسیاری از اپراتورهای هنگ كنگی جای پای خوبی در بازار خارجی به دست آوردند به خصوص در تلفن همراه. شركت های PCCW و هاچیسون و بسیاری از اپراتورهای دیگر نیز برنده مناقصات در كشورهای سنگاپور، تایوان، انگلستان، دانمارك، ایتالیا، سوئد، نیوزیلند، استرالیا، اتریش، هند، اندونزی و فیلیپین شدند. در حال حاضر بیشتر تلفن های بین المللی از هنگ كنگ به چین است.
● توسعه صنعت و نگاهی به بازار
در ژانویه ۲۰۰۳ مسئولین ارتباط از راه دور هنگ كنگ اعلام كردند كه پروانه (مجوزی) به جهت قانونمند كردن شبكه های بی سیم محلی عمومی هنگ كنگ تهیه خواهند كرد. چرا كه هنگ كنگ « هاب» HUB منطقه آسیا است. در ژوئن ۲۰۰۳ نیز شركت PCCW برنده مجوز ۱۳ شبكه بی سیم باند پهن در بریتانیا شد. در دسامبر ۲۰۰۱ استفاده كنندگان موبایل در هنگ كنگ توانستند پیام به صورت SMS به صورت مخفی ارسال و دریافت كنند و در سال ۲۰۰۲ سرویس MMS توسط اپراتورهای محلی به كار انداخته شد. شركت هایی همچون «چاینا لایت، هنگ كنگ و چاینا گاز، مای ویلاوی» توانستند به طرق گوناگون وارد بازار ارتباط از راه دور شوند. سرمایه گذاری بر روی سرویس باند پهن چه از طریق بی سیم یا از طریق با سیم و یا حتی با استفاده از تلویزیون و تلفن در دستور كار قرار گرفت.صنعت موبایل نیز با تغییر جهت دادن به سوی صدا، سرعت زیاد ارسال اطلاعات و گرفتن عكس تحولی نوین را عرضه كرد. با اتصال موبایل ها به اینترنت رشد اقتصادی موبایل ها كه ۱۰ درصد از تجارت الكترونیك را شامل می شود تسریع كرد. بنا بر آمار گروه اطلاعات بین المللی آسیا و اقیانوسیه بیشتر برنامه های اطلاعاتی بی سیم مثل پیام های كوتاه SMS، EMS و MMS به عنوان مهمترین كاربرد در موبایل ها بوده و نزدیك به ۴۰۰ بیلیون پیام SMS در سال ۲۰۰۲ در جهان ارسال شد.
● بازار چین
بنا بر اظهار وزارت صنعت اطلاعات، كل سرمایه گذاری در قسمت ارتباطات از راه دور ۲۱۰ میلیون RMB در سال ۲۰۰۲ بود. از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۲ رشدی از ۱/۱ درصد به ۷/۲ درصد GDP داشته است. به روز كردن این صنعت نیز ۵/۴۵۶ بیلیون در سال ۲۰۰۲ بود. برای وارد كردن رقابت در بازار محلی، دولت چین صنعت تلكوم را به دو بخش تقسیم كرد:
۱- بخش شمالی كه شركت چاینا نتكوم و جیتونگ در آن بوده
۲- بخش جنوبی شركت چاینا تلكوم
در ژانویه ۲۰۰۲ چاینا تلكوم، چاینا موبایل گروپ و چاینا یونیكوم با وسعت دادن به فعالیت خود به جهت حمایت از خطوط ثابت موبایل و بقیه سرویس های از راه دور «سرویس یكپارچه ای را تشكیل خواهند داد.» چین توسعه صنعت ارتباط از راه دورش را به جهت سرمایه گذاری خارجی باز كرده و طبق قانون CEPA شركت های هنگ كنگی می توانند با مشاركت شركت های چینی نسبت به تاسیس دفتر خود اقدام كند.

نوشته شده توسط:ایمان محسنی نیا
منبع : پورتال مديريت فناوري اطلاعات