جمعه, ۱۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 7 June, 2024
مجله ویستا

چگونه رای دهیم؟!


چگونه رای دهیم؟!
چگونه رای دهیم؟! شاید در مرحله اول این سوال كمی عجیب به نظر بیاید زیرا معلوم است كه هر فرد ایرانی در روز انتخابات به طور طبیعی به پای صندوق‌ رای می‌رود و به یكی از نامزدها براساس تشخیص خود رای‌ می‌دهد و مناسب‌ترین نامزد از نظر خودش را انتخاب می‌كند، اما ما در این نوشته می‌خواهیم اندكی در ذهنیت شما تردید ایجاد كنیم و استدلال نماییم كه «رای دادن» ‌هم دارای قواعد و ضوابطی است كه باید به آن توجه كرد و این قاعده‌ كلی كه هر فرد به مناسب‌ترین نامزد از نظر خود رای دهد همواره صحیح نیست بلكه باید جوانب دیگر را نیز در نظر گرفت.
برای توضیح بیشتر، اجازه بفرمایید كه كمی موضوع را باز نماییم.
از نظر شما خواننده محترم، نامزدهای ریاست جمهوری به سه گروه تقسیم می‌شوند:
الف: «مناسب‌ترین نامزد» از نظر شما
ب: نامزدهای «مناسب» از نظر شما
ج: نامزدهای «نامناسب» از نظر شما
«مناسب‌ترین كاندیدا» از نظر شما كسی است كه تمایل دارید او رئیس جمهور شود.
كاندیدای «مناسب» كسی است كه اگر هم رئیس جمهوری شد، اشكالی ندارد، اما «كاندیدای نامناسب» كسی است كه از نظر شما حتماً نباید رئیس جمهور شود.
به طور طبیعی هر فرد تمایل دارد كه به‌ «مناسب‌ترین كاندیدا» رای دهد و او هم رئیس جمهور شود، اما داستان به اینجا ختم نمی‌شود و عوامل دیگری هم در موضوع دخیل هستند كه معمولاً توجه چندانی به آن نمی‌شود. آن عوامل چنین است كه نباید فقط به تمایل خودمان برای رای دادن به مناسب‌ترین نامزد توجه كنیم زیرا یك تقسیم‌بندی دیگر هم وجود دارد.
تقسیم‌بندی براساس احتمال رای‌آوری نامزدها، بدین ترتیب‌ كه ملاحظه‌ می‌فرمایید:
الف: كاندیداهایی كه احتمال رای آوری آنها بسیار بالاست.
ب: كاندیداهایی كه احتمال رای‌آوری آنها وجود دارد.
ج: كاندیداهایی كه احتمال رای آوری آنها ضعیف یا بسیار ضعیف است.
حالا یك سوال مهم را برای شما خواننده محترم مطرح می‌كنیم. اگر نامزدی كه به نظر شما «مناسب‌ترین نامزد»‌ برای ریاست جمهوری است، در گروه كاندیداهایی باشد كه احتمال رای آوری او ضعیف باشد و از سوی دیگر برخی نامزدها كه از نظر شما در گروه «نامزدهای مناسب» قرار دارند، احتمال رای آوری او بسیار بالا بوده و یا احتمال رای‌آوری داشته باشد، در این صورت شما چه تصمیمی می‌گیرد؟
حالا می‌خواهیم یك سوال سخت‌تر مطرح كنیم: اگر نامزد مورد نظر شما از احتمال رای‌آوری ضعیفی برخوردار باشد اما نامزدی كه او را اصلاً مناسب نمی‌دانید، در گروه نامزدهایی باشد كه احتمال رای‌آوری او وجود دارد در این صورت چه تصمیمی می‌گیرد؟
ملاحظه می‌فرمایید كه تصمیم‌گیری آسان نیست! اگر به «مناسب‌ترین نامزد» مورد نظر خود رای دهید در حالیكه او احتمال رای‌آوری ندارد، در واقع امكان رئیس جمهور شدن نامزدی را كه از نظر شما «مناسب» است اما امكان رای آوری دارد، از او گرفته‌اید! و در این حالت امكان دارد فردی رئیس جمهور شود كه از نظر شما «نامناسب‌ترین» است اما به علت رای‌آوری او، رئیس جمهور خواهد شد!
اجازه می‌خواهیم كه مطالب فوق را به شكل زیر دسته‌بندی كنیم:
۱- اگر رقابت اصلی بین گروه «كاندیداهای مناسب» باشد، به مناسب‌ترین آنها از نظر خودتان رای دهید.
۲- اگر احتمال رای آوری و رقابت بین یكی از كاندیداهای مناسب با یكی از كاندیداهای نامناسب باشد، به كاندیدای مناسب رای دهید.
۳- اگر رقابت اصلی بین «كاندیداهای نامناسب»‌باشد، عقلایی آن است كه به نامزدی رای دهیم كه كمتر نامناسب باشد.
جمع بندی اینكه همواره دنبال رای‌ دادن به «مناسب‌ترین كاندیدا» نباشید زیرا اگر احتمال رای‌آوری او كم باشد، در واقع «نامزد مناسب»‌نیز رای نمی‌آورد و احتمال دارد كه «نامناسب‌ترین كاندیدا» از نظر شما، رای بیاورد.
منبع : خبرگزاری فارس