جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خروج «مرد دیوانه» از مخفیگاه


خروج «مرد دیوانه» از مخفیگاه
● پیرامون انتصاب «مارچلوبی یلسا» به عنوان مربی جدید تیم ملی شیلی
۳ سال پس از ترك كردن تیم ملی فوتبال آرژانتین و استعفا از پست مربیگری این تیم، مارچلو بی یلسا از مخفیگاه خود خارج شده و پست مربیگری تیم ملی شیلی را به دلایلی تقریباً ناشناخته پذیرفته است. برخی تردید ندارند «بی یلسا»ی آرژانتینی با شخصیت عجیبش و با كارهایی كه در درجه اول بر خود او رنج و سختی را هموار می كند و با حالت دائماً در عذابش دیوانه ای بیش نیست و هیچ گاه «روان»اش راحت و آزاد نبوده و همان ها در توصیف پایان یافتن عزلت نشینی ۳ ساله بی یلسا فقط می گویند كه دیوانه از مخفیگاه خود خارج شده است.
از سپتامبر ۲۰۰۴ كه بی یلسا از پست رهبری تیم ملی آرژانتین استعفا داد تا ابتدای هفته جاری كه اعلام شد وی پست هدایت تیم ملی شیلی را پذیرفته است، بی یلسا كمتر در مجامع دیده شده بود و گفته می شود كه وی طی این مدت در مزرعه خود واقع در حومه شهر روزاریو (در شمال بوئنوس آیرس) زندگی می كرده و در كتابخانه و بایگانی بزرگی كه از آثار و محصولات ادبی و تصویری دلخواه خود در آن جا دارد، به مطالعه و تحقیق مشغول بوده است.
با این وجود تفاوت چندانی در این كاراكتر «همیشه در عذاب» به وجود نیامده است و هنوز در چهره او می توان این حالت را تشخیص داد. وی همچنان مشغول بحث درباره مسائل علمی و فنی و مباحثه درخصوص كشف های جدید علمی است ولی در صورتش چندان به دنبال احساسات نباشید و خلاصه هرچه كه این مرد ۵۲ ساله ناآرام انجام می دهد، او را از همتاهایش سوا و متمایز می كند.
در تمامی این سال ها وی را «ال لوكو» (مرد دیوانه) لقب نهاده اند و او در خانواده ای متوسط كه تعداد قابل توجهی از افراد آن حقوقدان هستند و دست دركارهای سیاسی داشته اند، به دنیا آمد و برادرش رافائل تا همین سال های اخیر وزیرخارجه آرژانتین بود. او در خفا و گاه زمانی كه بارسانه ها طرف نیست بسیار خوب و مستدل حرف می زند و كلمات مرتبط با تعقل و روش های مختلف زندگی دائماً از صحبت های او می بارد و اگر گاه در برابر نمایندگان رسانه ها همین قدر راحت نیست، به این سبب است كه مسئولیت محوله به وی، آرامش را از او می گیرد.
● خودم نیز نمی فهمم
در همه حال حرف های فلسفی او مناسبت و ارتباط چندانی با فوتبال كه قرار است ساده و شیرین و جذاب باشد، ندارد. پس از شكست نه چندان خوش اقبالانه آرژانتین در برابر برزیل در بازی فینال جام ملت های آمریكای جنوبی (كوپا آمه ریكا) ۲۰۰۴ درخاك پرو، بی یلسا دركنفرانس مطبوعاتی مربوطه حرف های عجیبی را برای خبرنگاران ردیف و بیان كرد. «طبیعی است كه هدف از این مسابقه این نكته بوده باشد كه تعیین كنیم كدام یك از تیم ها برتر هستند، اما آن چه به دست آمد، در تعارض با چیزی بود كه دو تیم در زمین ارائه دادند. با این حال هدف از این اظهارات تخفیف صلاحیت های تیم رقیب نیست!»
چند روز قبل از این كه آرژانتین فینال را با ضربات پنالتی به برزیل ببازد و بی یلسا آن توضیحات عجیب را ارائه بدهد، او در یك جلسه دیگر با خبرنگاران و پس از كلی زحمت و تلاش كردن به این نتیجه رسیده بود كه از عهده كار برنمی آید و بهتر است كلاً از خیر قضیه بگذرد. او درنهایت گفته بود: «به نظرم می رسد كه خودم نیز نمی فهمم چه می گویم!»
چنین آدمی قبل از این كه پیشنهاد شیلی برای مربیگری این تیم را بپذیرد، حدود یك هفته به تحقیق كامل در سانتیاگو مشغول بود تا جوابی دقیق به این مسأله بدهد، او درهمین ارتباط به محل كمپ تمرینی تیم های ملی شیلی نیز رفت و آنجا را به طور دقیق مورد ارزیابی قرار داد تا اگر انتظارات و درخواست های فنی متعددی از تیمش و شاگردان جدید خود دارد وسایل اجرا و تأمین آن را هم در اختیارشان بگذارد و برنامه های تاكتیكی و چیزی را از آنها بخواهد كه واقعاً قابل اجرا باشد.
تا ابتدای این هفته كه بی یلسا سرانجام پیشنهاد شیلیایی ها را پذیرفت و دوباره پای در صحنه كار مربیگری نهاد، انواع پیشنهادات و شایعات و شرایط شغلی برای او پدید آمده بود و به واقع هر پست و شغلی در فوتبال آمریكای جنوبی كه خالی و فرد دارنده آن حاشیه نشین می شد، اسم بی یلسا هم به عنوان كاندیدای بالقوه احراز آن مطرح می گشت و بلافاصله شایعه درمی افتاد كه او برای تصدی آن انتخاب و كاندیدا گشته است. با این حال قسمتی از آن احتمالات اصلاً صحت نداشت و برخی هم كه صحیح بودند، مورد توجه و تأیید بی یلسا قرار نمی گرفتند. در همه حال او ترجیح می داد كه در مركز توجه نباشد و از انعكاس وسیع كارهایش توسط رسانه ها ابا داشت و از دست آنها گریزان بود و در خفا به سر می برد.
● رودررو با بی انضباط ها
هنوز و در سال ۲۰۰۷ نیز تاكتیك ها و روش های بازی و كار گروهی دلمشغولی و دغدغه اول و البته تخصصی و نقطه قوت نخست بی یلسا است، ولی او نه در گذشته مهارتی در كنترل احساسات بازیگران دردسرساز و كار كردن با آنها داشت و نه اینك تمایلی به حل این مشكل و كسب این مهارت دارد و این خصلت و رویكرد بدون شك برای او دردسرهای زیادی را در شیلی كه برخی بازیگرانش پرتوقع اند و برای خود حكومتی را به راه انداخته اند، ایجاد خواهد كرد.
به عنوان مثال ۶ بازیكن كلیدی فوتبال شیلی شامل خورگه والدی ویا كاپیتان تیم ملی این كشور به خاطر بی انضباطی ها اخیراً به مدت ۲۰ جلسه از حضور در مسابقات ملی منع و محروم شده اند و با این حساب نمی توانند در دور مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ كه رقابت های آن در آمریكای جنوبی از مهرماه به حركت درمی آید، یاور شیلی باشند و حتی اگر این فرض را بپذیریم كه نظر به نیاز زیاد فوتبال شیلی به آنها، مجازات مربوطه كاهش خواهد یافت و آنها زودتر به میادین ملی بازمی گردند، باید بیفزاییم كه بی یلسا برای جلب رضایت آنها و همكاری با آنان مشكلات عدیده ای خواهد داشت.
سال پیش نیز مارك گوانزالز و رینالدو ناویا به رغم تأثیر زیادشان در تكوین بازی شیلی، به دلیل ایجاد بی نظمی در اردوی ملی این كشور در اروپا (دابلین، پایتخت ایرلند جنوبی)، دیپورت شده و به سانتیاگو عودت داده شدند. از طرف دیگر اگر جوانان شیلی با كسب رتبه سوم در مسابقات اخیر جام جهانی این رده سنی در خاك كانادا آینده بهتری را برای خود رقم زدند، اما فوتبال بزرگسالان شیلی در تمام سال های اخیر درگیر مشكلات بزرگ و حاشیه و نكاتی از آن دست بوده است كه گفتیم و این همان چیزی است كه «مرد دیوانه» باید آن را درست كند و در نتیجه در توانایی او برای حل آن، تردیدهایی اساسی وجود دارد. به لحاظ فنی هم كافی است به یاد بیاوریم كه شیلی در ۴ مسابقه آخرش با برزیل طی ۲ سال اخیر با نتایج ۰-۵ ، ۰-۴ ، ۰-۳ و ۱-۶ شكست خورده است.

منبع: S.I.com
منبع : روزنامه ایران ورزشی