شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

خاطرات هاشمی و جنجالی پس از ۵ سال


خاطرات هاشمی و جنجالی پس از ۵ سال
انتشار کتاب <به سوی سرنوشت> که حاوی خاطرات سال ۱۳۶۳ هاشمی‌رفسنجانی است به علت درج یک روزنوشت مربوط به موافقت امام‌خمینی بنیانگذار انقلا‌ب ایران با حذف شعار <مرگ بر آمریکا> این روزها مورد مناقشه قرار گرفته و بعضا مخالفان هاشمی آن را دستاویز انتقادات بسیار علیه او کرده‌اند.
هاشمی‌رفسنجانی در روزنوشت ۱۴ تیر ۶۳ خود آورده است: ...< آقای امام‌موسوی نماینده شوشتر هم آمد و پیشنهاد قطع شعار مرگ بر آمریکا و شوروی را می‌داد. گفتم به طور اصولی تصمیم گرفته‌ایم، امام هم موافقت کرده‌اند ولی منتظر فرصت هستیم.>
این فراز از خاطرات باعث شد تا هجمه جدیدی علیه هاشمی آغاز شود و از پس آن، ناگهان شایع شود که کتاب خاطرات هاشمی‌رفسنجانی توقیف و بعضا جمع‌آوری شده است، حتی ذکر شد که چاپ مجدد آن نیز مورد بازبینی قرار می‌‌گیرد. موضوع علی‌رغم آنکه به نظر ساده و بی‌اهمیت می‌رسید ناگهان به یکی از مطرح‌ترین موضوعات کشور تبدیل شد. در پس این موضوع البته دوستان هاشمی سکوت پیشه کردند و کسانی که از ابتدای انقلا‌ب می‌توانستند بر صحت این ماجرا بیفزایند، سکوت کرده‌اند.ط با این حال، از آنجا که هاشمی، رئیس وقت مجلس شورای اسلا‌می بود و از جمله نزدیکان امام‌خمینی(ره) به شمار می‌رفت و نیز تاکید وی مبنی بر اینکه <تصمیم گرفته‌ایم> نشان می‌داد که این موضوع مربوط به این روز و سال (۱۴ تیر ۶۳) نیست و پیش از این امام و دیگر مسوولا‌ن نظام در خصوص حذف شعار مرگ بر آمریکا صحبت‌هایی داشته‌اند. ‌ البته کسانی که سلسله خاطرات‌ هاشمی را دنبال می‌کنند، نیک می‌دانند که این موضوع، برای اولین‌بار در این کتاب مطرح نشده است و پیش از این نیز در یک کتاب دیگر که در سال ۸۱ منتشر شد، هاشمی به این موضوع پرداخته بود، اما اینکه چرا آن موقع به هاشمی ایراد گرفته نشد و امروز در آستانه تعیین ریاست خبرگان بانگ <وا اسفا> بلند شده، موضوعی است که باید به آن دقت کرد. ‌ هاشمی‌رفسنجانی در کتاب آرامش و چالش که در سال ۸۱ منتشر شد و حاوی خاطرات سال ۶۲ است، می‌آورد: <احمدآقا تلفن کرد و اطلا‌ع داد امام با پیشنهاد قطع شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر شوروی از رسانه‌های دولتی موافقت کرده‌اند و پذیرفته‌اند که بگویند به امر قطع شده است. همچنین محدود کردن راهپیمایی‌ها که کم‌کم جاذبه خود را از دست داده و مردم با آن شور اولی شرکت نمی‌کنند [پذیرفته‌اند( >]ص ۲۴.) ‌
در جایی دیگر از این کتاب، او تاکید می‌کند: <ظهر احمدآقا آمد. اعترافات توده‌ای‌ها را به ایشان دادم که بخوانند و به اطلا‌ع امام برسانند. قرار شد از طرف امام رسما به صدا و سیما ابلا‌غ کنند که شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر شوروی را که در شعارهای مردم می‌آید، حذف کنند و دوستان دیگر هم موافقند(>ص۲۹)
بدین ترتیب روشن است که موضوع برای اولین بار امسال مطرح نشده و پنج سال پیش اصل ماجرا منتشر شده است، اما اینکه چرا اکنون ناگهان خاطرات هاشمی و این فراز از آن مورد توجه قرار می‌گیرد، بی‌ارتباط با مجلس خبرگان و نقش ویژه هاشمی که این روزها در انتقاد از عملکرد بخشی از دولت بیان می‌کند، نیست.
بر کسی پوشیده نیست که نسل اول انقلا‌ب، نگران روند جاری کشور است و افرادی مانند هاشمی و مهدی کروبی و خاتمی در اظهارات گاه و بیگاه خود به این وضعیت اشاره می‌کنند، لذا این عصبانیت و هجمه که علیه هاشمی برخاسته، نشأت‌گرفته از این ماجرا است. مخالفین هاشمی که پیروزی او را در انتخابات مجلس خبرگان شاهد بودند اکنون در آستانه تعیین رئیس جدید خبرگان، بر‌نمی‌تابند که او رئیس جدید این مجلس شود، پس با هر وسیله تلا‌ش می‌کنند در سایت‌های خود علیه او بتازند و انتقادات را افزایش دهند. گرچه به عقیده نگارنده، انتخاب هاشمی به عنوان رئیس جدید خبرگان، اتفاق ویژه‌ای نخواهد بود و امور این مجلس به مانند گذشته پیش خواهد رفت، اما آنان که امروز تخریب هاشمی را آغاز کرده‌اند، فردا نیز به بهانه هاشمی، تخریب و نقد مجلس خبرگان را آغاز می‌کنند.
اکبر منتجبی
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید