دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


توسعه صنایع پتروشیمی نیازمند حمایت مجلس


توسعه صنایع پتروشیمی نیازمند حمایت مجلس
صنعت پتروشیمی جهش گسترده‌ای را در برنامه‌های توسعه خود آغاز کرده است؛ جهشی که بسیاری از استان‌های کشور را صاحب یک مجتمع پتروشیمی خواهد کرد.
پتروشیمی نماد توسعه صنعتی ایران پس از انقلاب اسلامی است که با اعتقاد راسخ به توانایی مدیران و متخصصان ایرانی، خود اتکایی را محور توسعه قرار داده است.
اعتماد پتروشیمی به شرکت‌های سازنده داخلی و شرکت‌های مهندسی در رشد خودباوری و افزایش قابلیت‌های اجرایی این شرکت‌ها بسیار مؤثر بوده؛ به طوری که هم اکنون بیشتر این شرکت‌ها توانمندی‌های خود را در سطح بین‌المللی ارتقا داده اند و در اجرای پروژه‌ها با شرکت‌های خارجی مشارکت دارند.
بــر اساس برنامه‌های اعلام شده این شرکت در برنامه پنج ساله چهارم ۵/۱۲ میلیارد دلار و برای برنامه پنج ساله پنجم ۳/۱۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری پیش‌بینی شده که هم اکنون بخشی از آن اجرا شده ، همچنین ۲/۱۵ میلیارد دلار برای احداث خط لوله اتیلن شرق و مرکزی و یک میلیارد دلار برای اجرای طرح استانی اوره و آمونیاک گلستان، زنجان و لردگان اختصاص یافته است.
بر این اساس در پایان برنامه ۲۰ ساله و در افق ایران ۱۴۰۰ ایران ۳۴ درصد از سهم تولید محصولات پتروشیمی خاورمیانه را از آن خود خواهد کرد؛ این در حالی است که در آن زمان سهم عربستان، بزرگ ترین تولیدکننده کنونی محصولات پتروشیمی به ۳۳ درصد رسیده است و پتروشیمی ایران می‌تواند مقام نخست تولید محصولات پتروشیمی در خاورمیـانــه را به دست آورد. هم اکنون ایران ۱۷ درصد از تولید پتروشیمی‌های خاورمیانه را در اختیار دارد.
سند چشم انداز بر اساس برنامه کلی توسعه اقتصادی کشور طراحی شده است و در واقع می‌توان گفت پتروشیمی ایران برنامه‌ریزی گسترده خود را برای عمل به وظیفه‌ای تدارک دیده که مجلس شورای اسلامی آن را به دستگاه‌های اجرایی تکلیف کرده است.
ویژگی ممتاز پتروشیمی در اجرای برنامه‌های توسعه و ساخت طرح‌های مهم و استراتژیک کشور، انجام کامل تعهدهای به عمل آمده در بازپرداخت وام‌های دریافتی است؛ به عبارت دیگر پتروشیمی برای بازپرداخت‌ وام‌های دریافتی تا کنون حتی یک روز تأخیر نداشته است.
این خوش حسابی اعتباری ویژه را به همراه دارد؛ به طوری که موجب شده است بانک‌های خارجی برای پرداخت وام، تنها تعهد شرکت ملی صنایع پتروشیمی را برای بازپرداخت وام‌ها هنگام انعقاد قرارداد کافی بدانند.
با دشوار شدن جذب سرمایه‌گذاری خارجی و دریافت وام‌های خارجی، مهم ترین نکته‌ای که لازم است مورد توجه جدی قرار گیرد، لزوم حمایت مجلس و دولت در جلوگیری از تأخیر در انجام برنامه‌های توسعه این صنعت است.
وقتی پتروشیمی می‌تواند تعهدهای خود در باره شرکت‌ها و بانک‌های خارجی که برای بازپرداخت وام تمــام تضمین‌های لازم و پیش‌بینی‌ها به منظور جلوگیری از ضرر و زیان را برآورد می‌کنند، بدون تـأخیر و بموقع پرداخت کنـد، می‌توان مطمئن بود این توانایی را دارد تا به تعهدهای خــود برای دریافت تسهیلات از منابع داخلی نیز به خوبی عمل کند.
مجلس و دولت می‌تـوانند از محل صندوق ذخیره ارزی، سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای اجرای بموقع طرح‌ها و توسعه صنایع پتروشیمــی را تأمیـن کننــد.
مجلس می‌تواند با پیش‌بینی و تصویب مصوبه‌های قانونی و اختصاص بودجه مورد نیاز از محل درآمدهای نفتی که به صندوق ذخیره ارزی منتقل می‌شود، اجرای برنامه‌های توسعه‌ای پتروشیمی را تضمین کند و دولت نیز با فرآهم آوردن تسهیلات لازم مساعدت و حمایت مورد نیاز را داشته باشد.
پتروشیمی از معدود سازمان هایی است که برنامه‌ها و طرح‌های خود برای چشم انداز ۲۰ ساله توسعه اقتصادی کشور را تعریف کرده و این امتیازی مثبت و ویژه در نظم و برنامه‌ریزی مؤثر موجود در این شرکت است.
کشورهای همسایه ایران در توسعه صنعت پتروشیمی بسیار جدی گام برمی‌دارند و تأخیر و کوتاهی کشور همچون توقفی که در هشت سال جنگ ناخواسته بر کشور تحمیل شد، فرصتی مغتنم را برای سبقت گرفتن از ایران نصیب آنان می‌کند؛ به ویژه برای کشوری همانند قطر که در منابع گازی موجود در منطقه انرژی پارس با ایران مشترک است و تلاش دارد تا با توسعه پتروشیمی سهم هر چه بیشتری از منابع گازی مشترک را نصیب خوراک مجتمع‌های احداثی خود کند.
قطر برنامه‌های بلندمدتی برای توسعه صنایع نفت و پتروشیمی خود در پیش گرفته است و در نظر دارد پروژه‌های جدیدی را بـر اساس خــوراک حاصل از محصولات تولیدی گازهای موجود به ویژه منابع مشترک در منطقه انرژی پارس اجرا کند.
شرکت پتروشیمی قطر به تازگی اعلام کرده در برنامه پنج سال آینده در نظر دارد ۷۵ میلیارد دلار برای توسعه و اجرای پروژه‌های جدید برای بهره‌برداری از دخایر غنی نفتی و منابع عظیم گازی خود سرمایه‌گذاری کند.
همچنین حمایت جدی نمایندگان مجلس برای تأمین بودجه مورد نیاز پتروشیمی ضــرورتــی است که نگاهی همزمان با در نظر گرفتن منافع بلندمدت برای کل کشور را می‌طلبد؛ چشم اندازی که بی شک راه آن با برخورداری از این حمایت و تلاش و از خود گذشتگی متخصصان متعهد کشور مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی را به خوبی و با موفقیت به همراه خواهد داشت.
عبدالرسول دشتی
کارشناس شرکت ملی صنایع پتروشیمی
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا