پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

چه زمان و چگونه باید کودک را از شیر گرفت؟


چه زمان و چگونه باید کودک را از شیر گرفت؟
زمان از شیر گرفتن در كشورهای مختلف متفاوت است و آخرین اطلاعات و توصیه ها سنین ۲تا ۴ سالگی را پیشنهاد می كنند . تصمیم در مورد از شیر گرفتن بستگی به شرایط جسمی ، روانی مادر و كودك و ویژگیهای خانواده دارد.
بهترین روش از شیر گرفتن روش تدریجی است كه همراه با عشق و علاقه بوده و هم برای مادر و هم برای كودك بسیار راحت تر است و بدون مشكل و در طی چند ماه اتفاق می افتد. بنابراین بعد از ۲ سال كامل كه كودك از شیرمادر بهره مند شده و در روز ۵ وعده غذا (‌۳ وعده غذای اصلی و ۲ میان وعده) می خورد و مایعات را هم با لیوان می نوشد می توان یك تا دو وعده شیر پاستوریزه یا آب میوه را جایگزین شیر مادر نمود . در این زمان نقش مادر آن است كه خود پیشنهاد شیر دادن را نكند و اگر زمانی هم كودك تمایل به شیرخوردن داشت از او دریغ ننماید، به ویژه وقتی كودك بیمار باشد كه فقط اشتها به خوردن شیر دارد و غذای دیگری را تحمل نمی كند.
در این روش چون از شیرگرفتن آرام آرام است مشكلات عصبی، روانی و تغییرات هورمونی مادر كه در یكباره از شیر گرفتن اتفاق می افتد بوجود نمی آید و كودك نیز دچار ضربه روانی نمی شود. به این ترتیب كودك كم كم علاقه به شیر خوردن را از دست می دهد و ممكن است خودش یكباره آنرا كنار بگذارد.
● بنابراین پیشنهاد می شود مادران عزیز از توصیه های زیر كه فقط به عنوان یك راهنما است، استفاده كنند.
۱- به كودك ، قبل از خواب و صبح هنگام بیدار شدن شیر خودتان را بدهید.
۲- بتدریج وعده های شیر قبل و بعد از ظهر را كم كنید یعنی فاصله شیردادنها را بیشتر نمایید تا خودبخود یك وعده شیردهی حذف شود.
۳- برنامه همیشگی روزانه را عوض كنید مثلاً اگر او را از مهد كودك بر می دارید به جای اینكه به منزل بیایید به فروشگاه یا پارك بروید تا سرگرم شود و هوس شیر خوردن نكند.
۴- سرگرمی های جدید برایش پیدا كنید.
۵- زمان شیرخوردن او را پیش بینی كنید و چیزی در دسترس داشته باشید مثلاً یك میان وعده یا یك نوشیدنی مورد علاقه او را بهمراه داشته باشید.
۶- اگر در صندلی یا محل مخصوصی به كودك شیر می دادید از این محل استفاده نكنید تا كودك بیاد شیرخوردن نیفتد و تقاضای شیر نكند.
۷- اجازه ندهید كودك شما را بدون لباس ببیند و هوس شیر خوردن كند.
۸- در صورت امكان از سایر افراد خانواده كمك بگیرید و هنگامی كه می خواهید وعده صبح شیردادن را قطع كنید سعی كنید زودتر از او از خواب بیدار شوید تا هنگام بیدار شدن او، همسرتان یا یكی دیگر از افراد آشنای خانواده در كنارش باشد.
۹- و بالاخره وعده های شیرخوردن در ساعات شب را بترتیب یك شب در میان و دو شب در میان و … كنید تا خود كودك دیگر تقاضای شیر نكند .
منبع : پرفسور محمدحسین سلطان‌زاده