پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تلاش آمریکا برای توسعه سلاحهای کشتار جمعی


تلاش آمریکا برای توسعه سلاحهای کشتار جمعی
آمریكاییها در تلاش هستند تا با ساخت بمبهای جدید برای سلاحهای هسته ای مستقر در دریا، به قول خودشان زرادخانه مربوط به جنگ سرد را جایگزین نمایند. علاوه بر این، مقامات آمریكایی اخیراً اعلام كردند كه برنامه ای برای تولید و توسعه كلاهك نسل جدید سلاحهای هسته ای این كشور را تدوین نموده و حتی مطالعات راجع به طراحی این كلاهك را نیز انجام داده اند تا با كسب مجوز از دولت، روند تولید و توسعه این كلاهك جدید را در سالهای آتی آغاز نمایند. این كلاهك جدید قادر است روی موشكهای بالستیك قاره پیما نصب شود.
● اقدام آمریكا و تهدید مسابقه تسلیحاتی
تلاش برای ساخت نسل جدید سلاحهای هسته ای و تجهیز زیردریاییهای این كشور به این سلاحها از یك سو و طراحی كلاهكی جدید برای نصب بر روی موشكهای دوربرد و قاره پیما، تهدیدی بسیار جدی علیه صلح و امنیت بین المللی در شرایط كنونی است.وضعیت كنونی جهان بیش از هر زمان دیگری، بی ثبات شده و تلاشهای هماهنگ جامعه بین المللی و همه دولتها برای ایجاد نظمی مشترك مبتنی بر احترام متقابل به فرهنگها و ادیان را می طلبد. در این شرایط، برنامه ریزی در امور نظامی نیز الزاماً باید با در نظر داشتن وضعیت حاضر و دورنمای آینده صلح و امنیت مشترك و بین المللی ترسیم شود. این كه دستگاه نظامی آمریكا درصدد بحرانی تر كردن اوضاع كنونی و ترغیب سیاست جنگ و ستیز است، به شدت ملاحظات امنیتی را كه سده حاضر لازمه نظم و ثبات اوضاع بین المللی می شمارد، مخدوش می سازد.
علاوه بر مغایرت آشكار برنامه تولید كلاهكهای جدید هسته ای آمریكا با موازین بین المللی، این اقدام در وضعیت كنونی جامعه بین المللی، موجب تهدید امنیت سایر دولتها و ترغیب قدرتهای هسته ای به رقابت با این كشور است. بدون شك، این سلسله فعالیتهای گسترده تسلیحاتی در سایه سیاست یكجانبه گرایی آمریكا، موجب می گردد كه احتمال رقابتهای تسلیحاتی جدید و احیای وضعیت جنگ سرد بیش از پیش افزایش یابد. این در حالی است كه نظام بین المللی پس از جنگ سرد نه تنها در قالب توافقهای سیاسی، بلكه در چارچوب معاهدات بین المللی بر پایه تقبیح مسابقه تسلیحاتی بنا شده است. آمریكا طی توافقهای دوجانبه با روسیه نیز متعهد شده كه حجم زرادخانه هسته ای خود را كاهش دهد. اما با تعقیب انواع جدید سلاحهای هسته ای، این كشور در نقض اساسی تعهدات بین المللی خود گام بر می دارد و صلح و امنیت بین المللی را به شدت تهدید می كند.
● عدول آشكار از ان پی تی
از طرف دیگر، برنامه ریزی آمریكا برای تولید و توسعه سلاحهای هسته ای با قواعد و تعهدات مسلم این كشور در عرصه بین المللی نیز مغایرت آشكار دارد. ماده ۶ معاهده «ان پی تی» كه این روزها به عنوان سكان امنیت بین المللی در حوزه سلاحهای هسته ای تلقی می شود، متضمن تعهدی مسلم و قاطع است كه همه دولتها از جمله قدرتهای هسته ای را متعهد می سازد نه تنها وضعیت تولید و توسعه سلاحهای هسته ای و زرادخانه خود را افزایش ندهند، بلكه به سمت خلع سلاح هسته ای یعنی انهدام كامل این ذخایر تحت نظارت مؤثر و دقیق بین المللی اقدام نمایند.در واقع، یكی از لوازم صلح پایدار در جهان این است كه تهدیدهای ناشی از سلاحهای كشتارجمعی هسته ای از بین بروند.
مادامی كه این سلاحها هنوز در زرادخانه قدرتهای هسته ای باشند و موشكهای مجهز به كلاهكهای هسته ای نیز آماده شلیك باشند، تصور صلح محال است. در نتیجه همه این دولتها ملزم شدند كه پای میز مذاكرات جامع بنشینند و در مورد نحوه انهدام این سلاحها و نظارت بین المللی بر روند انهدام به توافق برسند و در این راستا یا خود به انهدام این سلاحها بپردازند و یا این كه معاهده ای بین المللی در این خصوص منعقد نمایند.
شایان ذكر است كه دیوان بین المللی دادگستری (دیوان لاهه) نیز در سال ۱۹۹۶ به صراحت تأكید كرد كه این قدرتها متعهد به نابودسازی كلیه ذخایر هسته ای خود هستند.
این كه آمریكا به جای حركت به سمت خلع سلاح هسته ای و از بین بردن زرادخانه این كشور، تولید و توسعه نسلهای جدیدی از این سلاح را در پی گرفته است، به معنای بی توجهی كامل این كشور به تعهدات ناشی از ماده ۶ معاهده ان پی تی است. انتظار افكار عمومی جهان و مردمان صلح دوست این است كه مجمع عمومی سازمان ملل متحد باید در خصوص این اقدام مغایر با تعهدات مهم بین المللی، واكنش نشان دهد. حتی آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز شایسته است در برابر این اقدام كه مغایر كاربردهای صلح جویانه انرژی هسته ای است، عكس العمل نشان داده و این اقدام را محكوم نماید.
این در حالی است كه این كشور با سیاستی دوگانه، برنامه هسته ای صلح آمیز ایران را كه ماهیت غیرنظامی دارد، مخالف صلح و امنیت بین المللی قلمداد می كند.
دكتر نادر ساعد
منبع : روزنامه قدس