سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی‌به رویدادهای مهم جهان در هفته گذشته


نگاهی‌به رویدادهای مهم جهان در هفته گذشته
● بیشتر یهودیان آمریکا از اوباما حمایت می‌کنند
بر اساس یک نظرسنجی که از سوی مرکز یهودیان آمریکا صورت گرفت ۵۷ درصد یهودیان این کشور حمایت خود را از باراک اوباما، نامزد دموکرات احراز پست ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرده‌اند در حالی که تنها ۳۰ درصد آنها معتقدند که جان مک کین برتر است.
بر اساس این نظرسنجی ۵۶ درصد یهودیان آمریکا طرفدار دموکرات‌ها هستند در حالی که ۱۷ درصد آنها طرفدار جمهوری‌خواهان هستند و ۲۵ درصد نیز نسبت به این دو نامزد اظهار بی‌طرفی کرده‌اند.
● رایس ماه آینده به خاورمیانه سفر می کند
یک منبع فلسطینی اعلام کرد : کاندولیزا رایس در نظر دارد ماه آتی میلادی در چارچوب تلاش برای قانع کردن دو طرف فلسطینی و اسرائیلی و به منظور ایجاد راه حلی برای حل مسائل اصلی مورد نزاع دو طرف به سرزمین های اشغالی سفر کند.
این منبع می افزاید: مسئولین اسرائیلی از "احمد قریع" رئیس هیئت مذاکره کننده فلسطینی بسیار عصبانی هستند و وی را به سنگ اندازی در مسیر دستیابی به توافقات دو جانبه بین فلسطین و اسرائیل متهم می کنند.
● روابط ما با گرجستان احیا خواهد شد
ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه،‌ در دیدار با دبیران شعب منطقه‌ای و سران فراکسیون‌های "روسیه واحد" در مجالس قانونگذاری مناطق فدراسیون روسیه گفت: این کشور نزدیک به ماست، کشور همسایه است. ما با آنها روابط و تماس‌هایی چندین قرنه داریم و من فکر می‌کنم که ما روابط با گرجستان را در آینده احیا می‌کنیم.
وی افزود: باید روابط خواهرخواندگی بین شهرهای روسیه و گرجستان توسعه یابد، زیرا نباید اجازه داد که ناسیونالیست‌ها و افراد غیر مسئول گرجستان را بدرند. باید ارتباط با جامعه مدنی را در این کشور حفظ کرد.
● المرت به مسکو می‌رود
دفتر نخست‌وزیر مستعفی رژیم صهیونیستی روز یکشنبه اعلام کرد: ایهود المرت اوایل اکتبر راهی روسیه می‌شود.
این سفر قرار است ۷-۶ اکتبر(۱۵- ۱۶ مهر) انجام شود. نخست وزیر مستعفی رژیم صهیونیستی قصد داشت اوایل ماه جاری (سپتامبر) به روسیه سفر کند اما این سفر به دلیل اتهام‌های فساد علیه وی و استعفای قریب الوقوع‌اش به زمان دیگری موکول شد.
مقام‌های رژیم صهیونیستی اعلام کردند که المرت قصد دارد در این سفر درباره برنامه‌ هسته‌ای ایران با مقام‌های روس گفتگو کند. وی همچنین قصد دارد نگرانی خود را نسبت به گزارش‌های اخیر در مورد اینکه روسیه قصد دارد سوریه را به موشک‌های پیشرفته تجهیز کند، ابراز کند.
● سولانا وارد گرجستان شد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه شنبه به منظور بررسی آخرین وضعیت گرجستان وارد این کشور شد.
خاویر سولانا که در آستانه آغاز ماموریت ناظران اتحادیه اروپا در گرجستان وارد این کشور شده در سفر خود با میخائیل ساکاشویلی رئیس جمهور گرجستان دیدار خواهد کرد.
● جنگ علیه تروریسم باعث تضعیف القاعده نشده است
بر اساس نتایج نظرسنجی سرویس جهانی شبکه‌ خبری بی.بی.سی مردم سراسر جهان معتقدند جنگ علیه تروریسم به رهبری آمریکا القاعده را تضعیف نکرده‌ بلکه در واقع رهبر این شبکه را بیشتر تقویت کرده است.
نتایج این نظرسنجی که با حضور ۲۴ هزار شهروند از مردم ۲۳ کشور انجام شده، حاکی از آن است که جهانیان معتقدند ‌تلاش برای مقابله با القاعده از ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ تاکنون این گروه تروریستی را تضعیف نکرده است.
این شبکه‌ خبری اعلام کرد که نظر غالب مردم این بوده است که هیچ کدام از طرفین درگیری، پیروز این جنگ نبوده‌اند.
● وزیران خارجه‌ سوریه و آمریکا دیدار کردند
وزیر امور خارجه سوریه با همتای آمریکایی‌اش در نیویورک دیدار و به بررسی مسایل عراق مذاکرات غیر مستقیم سوریه و رژیم صهیونیستی پرداخت.
کاندولیزا رایس در دیدار با ولید معلم وزیر امور خارجه‌ سوریه، نسبت به گام‌های مثبتی که کشورهای منطقه اتخاذ کرده‌اند ابراز خرسندی کرد و گفت: آمریکا آماده است در راستای تحقق صلح فراگیر در منطقه با کشورهای خاورمیانه همکاری کند.
وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرد: ما در این دیدار به بررسی اوضاع کلی منطقه و تلاش‌های کشور‌ها پرداختیم.
رایس گفت: ما معتقدیم که برقراری صلح فراگیر باید در تمام زمینه‌ها باشد و شامل تمام کشورها باشد. اما پرونده اسراییل و فلسطین در محور توجه ماست و ما معتقدیم که این مساله باید بیشتر پخته شود.
همچنین ولید معلم در گفتگو با شبکه تلویزیونی العربیه در نیویورک نیز گفت: دیدار من با رایس بسیار مثبت و سرآغازی برای مذاکرات آینده بود.
● تصمیم ساف برای تمدید دوره‌ ریاست عباس قابل قبول نیست
جنبش حماس تاکید کرد که شورای مرکزی سازمان آزادی بخش فلسطین(ساف)غیرقانونی است و هر تصمیمی که درباره‌ تمدید دوره‌ ریاست محمودعباس اتخاذ کند، باطل است و قابل قبول نیست.
فوزی برهوم، سخنگوی جنبش حماس در این زمینه اظهار داشت: شورای مرکزی سازمان آزادی بخش فلسطین غیرقانونی است و این شورا از طریق انتخابات تعیین نشده و نماینده‌ ملت فلسطین نیست و نهادی که غیرقانونی باشد، نمی تواند در مورد مسایل قانونی از جمله تمدید دوران ریاست محمود عباس(ابومازن) رییس تشکیلات خودگردان فلسطین تصمیم بگیرد و برای او معاون تعیین کند.
برخی از رسانه‌های خبری به نقل از منابع فلسطینی گزارش داده‌اند که شورای مرکزی این سازمان در طول هفته های آینده در رام الله جلساتی را تشکیل خواهد داد تا دوران ریاست محمود عباس را تمدید کند .
● نشست گفتگوهای ملی فلسطین ۱۴ آبان
عضو کمیته مرکزی جنبش فتح اعلام کرد: نشست گفتگوهای ملی گروه‌های فلسطینی، چهارم نوامبر آینده (۱۴ آبان سال جاری) در قاهره برگزار می‌شود.
وی ادامه داد: به دنبال این نشست، وزرای خارجه کشورهای عربی نیز تشکیل جلسه خواهند داد تا به توافقنامه حاصله رای اعتماد دهند.
وی ادامه داد: ۱۳ گروه فلسطینی شرکت کننده در گفتگو و در راس آن دو جنبش فتح و حماس پس از رایزنی‌هایی که مصر با هر کدام از آنها به صورت جداگانه داشته است، نشستی را برگزار کرده و قرار است که توافق درباره بسیاری از مسائل مورد بررسی حاصل شود و اگر یک مورد تا دو مورد باقی بماند در جلسه گفتگوی ملی فراگیر قطعی می‌شود.
● پارلمان لبنان قانون جدید انتخابات کشور را تصویب کرد
پارلمان لبنان سه‌شنبه شب، در چهارمین نشستی که جهت تصویب قانون انتخابات جدید این کشور برگزار کرد، پیش‌نویس قانون ارایه شده از سوی کمیته‌ اداری و عدالت پارلمان را پس از انجام برخی تغییرات در آن تصویب کرد.
قانون جدید بر اصل قوانین قضایی جهت تقسیم مراکز انتخاباتی بر اساس توافق و اجماع احزاب سیاسی لبنان در توافق‌نامه‌ دوحه استوار است.
این قانون همچنین تمامی مسایل مربوط به کمک‌های مالی انتخاباتی به نامزد‌ها و دیگر امور مربوط به تبلیغات و مبارزات انتخاباتی را شامل می‌شود
● امید براون به ادامه حیات سیاسی
جدیدترین نظرسنجی های انجام شده در انگلیس حکایت از بهبود وضع حزب حاکم این کشور و کم شدن اختلافها میان حزب محافظه کار و حزب کارگر دارد.
این نظرسنجی که توسط موسسه BPIX و برای هفته نامه ساندی تلگراف انجام شده نشان می دهد که اختلاف میان حزب محافظه کار به رهبری دیوید کمرون و حزب کارگر به رهبری گوردون براون نخست وزیر انگلیس از ۲۳ درصد به ۱۲ درصد کاهش یافته است.
بر همین اساس در حال حاضر محبوبیت حزب محافظه کار در میان مردم انگلیس ۴۳ درصد و محبوبیت حزب کارگر ۳۱ درصد و محبوبیت حزب لیبرال دموکرات ۱۷ درصد است.
● آغاز مجمع عمومی آژانس انرژی اتمی
پنجاه و دومین نشست سالانه مجمع عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ۸ مهر به مدت یک هفته در وین آغاز شد.
نمایندگان ۱۴۵ کشور عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به منظور شرکت در پنجاه و دومین نشست سالانه مجمع عمومی این آژانس در وین گرد هم آمدند.
در این نشست سیاست های کلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برخی مسائل عمده ، از منع گسترش تسلیحات اتمی گرفته تا تروریسم هسته‌ای و کاربردهای درمانی و پزشکی انرژی هسته‌ای، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت .
● به امضای توافقنامه امنیتی نزدیک شده ایم
وزیران امور خارجه آمریکا و عراق ششم مهر در دیدار با یکدیگر اعلام کردند که دو کشور به زودی در رابطه با چگونگی حضور نیروهای آمریکایی در عراق پس از سال ۲۰۰۸ به توافق خواهند رسید.
هوشیار زیباری در این دیدار که در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در نیویورک برگزار شد، اظهار داشت: ما به دستیابی به توافق در رابطه با حضور نیروهای آمریکایی در عراق بسیار نزدیک شده ایم.
وی افزود: همان طور که قبلا نیز گفتم معتقدم [توافقنامه امنیتی] مراحل پایانی خود را طی می کند.
کاندولیزا رایس نیز خاطرنشان کرد که این موضوع آسان نخواهد بود [به ویژه] زمانی که با دولتی کار می کنیم که از حاکمیت برخوردار است.
● عراق هواپیماهای شناسایی آمریکایی را تحویل گرفت
وزارت دفاع عراق در بیانیه ای اعلام کرد: نیروی هوایی عراق طی مراسمی با حضور عبدالقادر محمد جاسم العبیدی و فرمانده نیروی هوایی و شماری از افسران عراقی و آمریکایی، اسکادرانی از هواپیماهای شناسایی پیشرفته از نوع کینگ ایر را که اخیرا از آمریکا خریداری کرده بود، تحویل گرفت.
محمد جاسم العبیدی افزود: این هواپیماها، پیشرفته و دارای تکنولوژی عالی در تصویربرداری هوایی و پوشش مساحت گسترده و انتقال تصاویر گرفته شده به مراکز عملیاتی است و خلبانان عراقی درباره شیوه پرواز با آن آموزش دیده اند.
● آمریکا با مهم ترین درخواست‌های عراق موافقت کرد
حمید المعله، یکی از رهبران برجسته مجلس اعلای اسلامی عراق و ائتلاف یکپارچه‌ شیعه در گفتگو با روزنامه‌ الشرق الاوسط - چاپ لندن - گفت: مذاکرات بین عراق و آمریکا در خصوص توافقنامه‌ امنیتی روند مثبتی را طی می‌کند و طرف آمریکایی به مهم ترین درخواست‌های عراق از جمله موضوع اعطای مصونیت قضایی به نیروهای آمریکایی در عراق و ایجاد سقف زمانی برای حضور نیروهای آمریکایی در این کشور پاسخ داده است.
وی تصریح کرد: دولت عراق اکنون برخی موضوعات در توافقنامه‌ امنیتی را که به پیشنهادات جدید مربوط می‌شود، بررسی می‌کند.
این مقام برجسته ائتلاف یکپارچه‌ شیعه عراق خاطرنشان کرد: دو طرف همچنان به مذاکرات جهت دستیابی به توافق نهایی در خصوص سقف زمانی برای حضور نیروهای آمریکایی در عراق تا سال ۲۰۱۱ ادامه می‌دهند.
● دزدان دریایی سومالی محاصره شدند
دزدان دریایی سومالیایی که اواخر هفته گذشته یک کشتی اوکراینی و محموله تسلیحاتی آن را تصرف کرده بودند در آب های ساحلی بخش مرکزی سومالی به محاصره کشتی های جنگی خارجی درآمدند.
مشاور رئیس جمهور منطقه شبه خودمختار پونتلند ضمن اعلام این خبر گفت: سه کشتی جنگی خارجی در حال حاضر در تعقیب دزدان دریایی هستند و حداقل دو کشتی به کشتی ربوده شده بسیار نزدیک شده اند.
در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس از لنگر انداختن یک ناوشکن نیروی دریایی امریکا در آب های ساحلی سومالی خبر داد.
● جهانگردان خارجی ربوده شده در مصر آزاد شدند
یک منبع رسمی مصر از آزادی تمامی جهانگردان خارجی ربوده شده در این کشور و همراهان مصری‌شان خبر داد.
یک مقام رسمی مصر روز دوشنبه اعلام کرد: تمام جهانگردان خارجی و همراهان مصری آنها که ۱۰ روز پیش در مناطق مرزی جنوب مصر و در یک منطقه باستانی این کشور ربوده شده بودند، آزاد شدند و در سلامت کامل به سر می‌برند.
خبرنگار شبکه العربیه نیز اعلام کرد: گروگان‌ها بدون پرداخت هیچ گونه مبلغ مالی آزاد شدند و عملیات آزادسازی این گروگان‌ها از طریق عملیات نظامی که روز یکشنبه در مرز چاد صورت گرفت، با موفقیت انجام شد.
● مردم اکوادور به پای صندوق‌های رای رفتند
مردم اکوادور برای رای دادن به همه‌پرسی قانون اساسی که بر اساس آن اختیارات رییس‌جمهور این کشور به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و وی اجازه خواهد یافت برای دو دوره‌ متوالی دیگر کاندیدای ریاست جمهوری شود، به پای صندوق‌های رای رفتند.
رافائل کوره‌آ رییس‌جمهور اکوادور گفت که تصویب بیستمین قانون اساسی اکوادور یک اصلاحات سریع و عمیق را به همراه خواهد داشت که به نفع اکثریت سخت کوش و متواضع خواهد بود و به نابودی یک طبقه سیاسی که باعث بدل شدن اکوادور به یکی از فاسدترین کشورهای آمریکایی لاتین شده کمک خواهد کرد.
● پیروزی رای آری در رفراندوم
اولین نتایج منتشره از همه پرسی برگزار شده در روز یکشنبه ۲۸ سپتامبر حکایت از پیروزی رای آری به قانون اساسی اکوادور داشت.
به نوشته ال پاییس، با شمارش ۴.۹۱ درصد از آرا (۲۴۳.۱۱۳ رای) تا کنون ۶۵.۳۳ درصد از مردم اکوادور به قانون اساسی جدید این کشور رای "آری" دادند.
رافائل کورئا که برای اعلام پیروزی در رفراندوم اخیر به گوایاکیل شهر زادگاهش سفر کرده بود طی سخنانی گفت: این لحظه تاریخی است که هم افرادی که بیشتر در روند تغییر و تائید قانون اساسی تاثیرگذار بودند و نیز تمام ملت اکوادور را در برمی‌گیرد.
● سفر چاوز به کوبا
هوگو چاوز رئیس جمهور ونزوئلا ۲۸ سپتامبر برای دیدار با رائول کاسترو رئیس جمهور کوبا و فیدل کاسترو رهبر سابق این کشور وارد لا هاوانا شد.
ال پاییس به نقل از روزنامه خوونتود ربلده گزارش داد: هواپیمای حامل هوگو چاوز رئیس جمهور ونزوئلا ساعت ۲۰:۳۰ شنبه شب در فرودگاه خوسه مارتی بر زمین نشست و رئیس جمهور ونزوئلا پس از خروج از هواپیما توسط رائول کاسترو رئیس جمهور کوبا مورد استقبال قرار گرفت.
چاوز که از پرتغال در مسیر بازگشت به ونزوئلا در راس هیات بلند پایه‌ای به کوبا سفر کرده، با فیدل کاسترو رهبر انقلاب کوبا و برادرش رائول کاسترو دیداری برادرانه داشته است.
● کره شمالی به سئول پیشنهاد مذاکره داد
خبرگزاری آلمان گزارش داد، وزارت دفاع کره جنوبی اعلام کرد، نمایندگی نظامی کره شمالی در منطقه مرزی پانمونجوم پیشنهاد کرده است سه‌شنبه آینده در سطح کارشناسی درباره امور مربوط به اجرای توافقات حاصل شده میان نیروهای مسلح دو کشور مذاکراتی انجام گیرد.
خبرگزاری یونهاپ به نقل از یکی از سخنگویان وزارت دفاع کره جنوبی اعلام کرد هنوز مشخص نیست کره شمالی چه پیشنهاد مشخصی را در این جلسه خواهد داشت. این اولین پیشنهاد گفتگوی به این شکل از سوی کره شمالی از زمان بر سر کار آمدن دولت محافظه‌کار در کره جنوبی در اواخر ماه فوریه است.
● وزیر راه ژاپن استعفا کرد
وزیر راه ژاپن تنها چهار روز پس از منصوب شدن به این مقام، استعفای خود را تحویل دولت داد.
"ناریاکی ناکایاما" که چهار روز قبل به سمت وزارت راه ژاپن منصوب شده بود پس از سخنرانی‌های پر سر و صدای خود که اعتراض‌های بسیاری را برانگیخت استعفا کرد.
ناکامایا به خاطر سخنرانی‌هایی که در آنها به بزرگترین اتحادیه معلمان توهین کرده بود مورد توبیخ قرار گرفته و از محبوبیت خود به شدت کاسته بود.
● مجلس نمایندگان قرارداد هسته‌ای هند و آمریکا را تصویب کرد
مجلس نمایندگان آمریکا پیمان هسته‌ای غیر نظامی آمریکا وهند را که به ممنوعیت سه دهه‌ای تجارت هسته‌ای غیر نظامی با هند خاتمه می‌دهد، تصویب کرد.
این پیمان که با ۲۹۸ رای موافق و ۱۱۷ رای مخالف مجلس نمایندگان به تصویب رسید، اکنون باید توسط سنای آمریکا نیز تصویب شود ولی مشخص نیست که آیا این قرارداد قبل از تعطیلی کنگره، پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری چهارم نوامبر (۱۴ آبان) به تصویب خواهد رسید یا خیر.
بر اساس این قرارداد هسته‌ای که در ژوئیه ۲۰۰۵ توسط جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا و مانموهان سینگ، نخست وزیر هند به امضا رسید، هند به تکنولوژی و انرژی هسته‌ای ارزان غرب دسترسی خواهد داشت به شرط آنکه به بازرسان هسته‌ای سازمان ملل اجازه بازرسی در برخی از تاسیسات هسته‌ای خود را بدهد.
●دو کره‌ مذاکرات نظامی‌شان را آغاز می‌کنند
وزارت دفاع کره ‌جنوبی روز چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که سئول و پیونگ یانگ توافق کرده‌اند در هفته‌ آینده مذاکرات نظامی میان مقامات دو کشور آغاز شود.
وزارت دفاع کره ‌جنوبی همچنین تصریح کرده است کره‌شمالی موافقت کرده تا این نشست در یک دهکده‌ در منطقه‌ غیرنظامی میان دو کره انجام شود.
کره ‌شمالی اخیرا پیشنهاد کرده بود مذاکرات نظامی میان سئول و پیونگ یانگ انجام گیرد و سئول نیز با صدور این بیانیه موافقت خود را با انجام این مذاکرات اعلام کرده است.
● مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا وارد کره شمالی شد
ارتش آمریکا اعلام کرد کریستوفر هیل، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای آمریکا از منطقه مرزی پانمونجوم وارد خاک کره شمالی شده است.
این سومین دیدار وی از کره شمالی طی شانزده ماه اخیر به شمار می‌رود. هیل در این سفر از کره شمالی می‌خواهد طرح‌های از سرگیری برنامه هسته‌ای خود را متوقف کند و به توافق فوریه ۲۰۰۸ در چارچوب گفتگوهای شش جانبه بازگردد.
● اخبار ضد و نقیض درباره مرگ رهبر طالبان پاکستان
رسانه های پاکستان از مرگ "بیت الله محسود" رهبر طالبان این کشور بر اثر بیماری خبر دادند.
منابع پاکستانی علت مرگ محسود را که متهم به طراحی ترور بی نظیر بوتو نخست وزیر اسبق پاکستان است، بیماری مزمن وی اعلام کردند.
به گزارش رسانه های پاکستان، گفته می شود که رئیس "تحریک طالبان پاکستان" از بیماری دیابت و بیماری هایی همچون فشار خون رنج می برد اما سخنگوی طالبان این گزارشها را بی اساس توصیف کرد.
برخی از منابع که نامی از آنها برده نشده، می گویند: گرچه ممکن است خبر مرگ محسود بی اساس باشد اما این بار قطعا شرایط عمومی وی نسبت به دفعات قبل بدتر است.
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید