دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

از شتاب بپرهیزیم


از شتاب بپرهیزیم
ارسال نامه روسای کمیسیون‌های مجلس هشتم خاصه نامه کمیسیون اقتصادی به رئیس مجلس شورای اسلا‌می در باره اجرای طرح بنیادی دولت در کالبدشکافی ساختارشکنانه اقتصاد ایران محل توجه جدی دارد. نباید از یاد برد که یکی از اقدامات و رویکردهای دولت نهم جدیت و سرعت در تصمیمات است اما این تعجیل، لزوما به معنی اقدام مثبت نمی‌تواند ارزیابی شود زیرا گذشته اثبات کرده تعجیل و شتاب در اقدامات دولت بیش از آنکه به مردم کمک کند، در بیشتر مواقع وضعیت را برای گروه‌هایی که دولتدرصدد مساعدت به آنها است، خراب‌تر کرده است.
در اینگونه تصمیم‌گیری‌ها، نیت به تنهایی ملا‌ک و چاره کار نیست زیرا گاهی با اقدامات نسنجیده خود عمل مقصوده به ضد خود بدل خواهد شد. داستانی در مثنوی معنوی است در بیان تفاوت میان اهل فلسفه و حقیقت. بدون آنکه ما در اینجا درصدد پذیرش و یا رد محتوای آن باشیم، فقط از باب تمثیل نقل می‌کنیم. مولا‌نا از آنجا که رابطه مطلوبی با اصحاب فلسفه مشاء ندارد در داستانش تلا‌ش فیلسوفان برای نیل به حقیقت را دوری بیشتر آنها از راه نیک می‌داند. مولا‌نا می‌گوید فلسفی می‌دود اما چون پشت به حقیقت دارد هر چه سریعتر می‌دود، از حقیقت بیشتر دور می‌شود. لذا این تعبیر ظریف بر ما نهیب می‌زند که شرط وصول به حق تنها نیت و تلا‌ش فراوان نیست.
مهم آن است که در چه جهتی، با کدام ابزار و امکانات و با چه برنامه و دقتی صورت می‌پذیرد. با تاسف باید گفت به هر دلیلی که نمی‌توان به آنها در این مجال پرداخت، رابطه کارشناسان، روشنفکران و متخصصان با دولت نهم مناسب نیست. این دولت بیش از همه از این ناحیه که پشتوانه تخصصی مناسبی ندارد، رنج می‌برد. مشکل دیگر آن است که دولت جدید به دست خود تمام متخصصان و مدیران توانمند کشور را که دانش و تجربه اصلا‌ح امور را دارند، به کناری نهاده است. دامنه جوانگرایی افراطی این دولت بیشترین لطمات را به خودش زده است. در انتخاب وزرا و مدیران آنقدر تعجیل شد که مجبور شدند به آخر ایستگاه نرسیده بیش از یک سوم آنها را از قطار پیاده کنند!
از سوی دیگر دولت نهم با بحران‌های بین‌المللی و فشارهای مضاعفی روبه‌رو است. در این موقعیت ویژه که اقتصاد ایران بیش از همیشه در معرض انقباض و انبساط است، تصمیمات ناگهانی می‌تواند خردکننده و مهیب باشد. حوزه زندگی مردم خصوصا اقشار کم‌درآمد به دلیل ضعف در کارشناسی و فشارهای خارجی دوچندان شده است لذا هر اقدامی باید مبتنی بر این نکات اساسی باشد.
‌ مشکل دیگر به این واقعیت برمی‌گردد که دولت برای انجام چنین اقداماتی نیازمند مشورت، استفاده از خرد و تدبیر جمعی است. متاسفانه در این دوران نه‌تنها چنین نشده که روزبه‌روز بر این فاصله‌ها افزوده شده است. در این میان دولت نه‌تنها با کارشناسان و متخصصان تعامل سازنده‌ای را برقرار نکرده بلکه تصمیماتی اتخاذ می‌نماید که نه‌تنها این دولت، بلکه همه دولت‌ها باید برای انجام آن از تمام توان و دانش کشور بهره ببرند. جالب آن است که در این میان دولت حتی با مجلس هفتم و هشتم نیز مرزبندی داشته به گونه‌ای که سخنگوی دولت در اظهارنظری غریب به رسانه‌ها گفته بود که مجلس هفتم تعامل مثبتی با دولت نهم نداشته است. با این اوصاف با توجه به اینکه اقدام و برنامه دولت آثار وضعی گسترده‌ای بر کشور دارد، بهتر است با لحاظ همه شرایط و تدبیر همه‌جانبه به اقدامات اینچنینی روی آورد. مشورت، تعامل و استفاده بهینه از کارشناسان، مخصوصا نمایندگان مجلس بیش از همه به سود دولت و منافع ملی است. نباید از یاد برد که همه ما روی یک کشتی نشسته‌ایم. ایران وطن همه ایرانیان است. طرح جدید دولت از آن دسته کارهای خیری است که اتفاقا احتیاج به استخاره دارد و هیچ طلب خیری در این ماجرا بهتر از مشورت گرفتن با اهل نظر و کارشناسان صاحب رای نیست. بیایید از شتاب بپرهیزیم!
منبع : روزنامه اعتماد ملی