پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خوراک ماهی


خوراک ماهی
معمولا با سرد شدن هوا، ماهی دوستان ایرانی بیشتر به سراغ این ماده غذایی پرارزش می‌روند. همان‌طور كه بارها و بارها شنیده‌اید ماهی در كشور ما چندان طرفداری ندارد درحالی كه هر روز از رادیو و تلویزیون می شنوید كه باید فرهنگ استفاده هر چه بیشتر از این ماده غذایی سرشار از پروتئین و املاح را گسترش داد. خیلی وقت‌ها ما یك ماده غذایی را می‌خوریم اما آن‌قدر در پختن آن بی‌دقتی می‌كنیم كه آن غذا نمی‌تواند مواد مغذی را كه هدف از خوردن آن، دریافت مواد مغذی آنهاست، فراهم كند و به این ترتیب یك كار بیهوده را انجام داده‌ایم. بسیاری از ما در پختن ماهی ، سهل‌انگاری‌های زیادی می‌كنیم و به نكات ظریفی كه می‌تواند ارزش تغذیه‌ای آن را چند برابر كند، توجه نمی‌كنیم.
نكاتی نظیر:
۱) بسیاری از افراد به دلیل بوی خاصی كه ماهی می‌دهد، ترجیح می‌دهند كه آن‌را یا نخورند و یا آنكه آن‌قدر سرخ كنند كه سطحش كاملاً قهوه‌ای رنگ شود. این روش پخت نه تنها بر اثر سرخ‌كردن های طولانی‌مدت و با حرارت بالا میزان رادیكال‌های آزاد را در غذا بالا می‌برد بلكه كالری بالایی را نیز به دلیل روغن فراوانی كه دارد، وارد بدن می كند.
۲) توصیه ما به شما آن است كه اولاً برای پختن ماهی‌تان آنرا در مخلوط سیر (البته مقدار بسیار كم)، پیاز و آبلیمو و زعفران قرار دهید (به مدت دو تا سه ساعت) سپس آنها را یا كباب كنید و یا در داخل فر بگذارید تا با حرارت كم كاملاً مغزپخت شوند. علاوه بر تمامی راه‌های یاد شده، می توانید ابتدا ماهی‌هایتان را آبپز كرده و پس از پخت در كمی روغن سرخ كنید البته اگر عادت دارید كه حتماً ماهی را به شكل سرخ شده میل كنید.
۳) سعی كنید كه در كنار ماهی به جای ترشی، از سبزی‌های بخارپز شده استفاده كنید. سبزی‌هایی مانند گل كلم، فلفل‌دلمه‌ای، قارچ و هویج. توجه داشته باشید كه این سبزی‌ها تازه بوده و فریزری نباشند، به علاوه، با آب كم آنها را بپزید زیرا آب زیاد هم زمان پخت را طولانی می كند و هم مقداری از املاح و ویتامین های موجود در این سبزی‌ها را در خود حل كرده و موجب كاهش ارزش تغذیه‌ای این مواد می‌شود.
۴) همان‌طور كه گفتیم بهتر است در كنار ماهی از سبزی‌ها استفاده كنید، حتی سبزی‌های تازه به شكل سالاد. زیرا ماهی دارای نمك زیادی است كه بعد از خوردن آن تشنه می‌شوید و شما با مصرف سالاد می‌توانید از بروز تشنگی پس از ماهی خوردن، جلوگیری كنید. در ضمن، سعی كنید به همراه این غذا از دوغ و یا ماست استفاه نكنید زیرا هر دو این مواد غذایی، طبیعت سردی دارند و اگر توام با هم میل شوند، می‌توانند ضعف و گیجی را به همراه آورند.
۵) شما می‌توانید در كنار این منبع پروتئینی از سیب‌زمینی (به شكل سرخ شده یا تنوری)، نخود فرنگی و ذرت استفاده كنید اما به خاطر داشته باشید كه این سبزیجات نشاسته‌ای در افرادی كه مستعد چاقی هستند، اضافه‌وزن را به همراه خواهد داشت پس به اوضاع وزنی خود توجه كنید.