چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

خواص و کاربرد میخک


خواص و کاربرد میخک
غنچه های خشك میخك كه در بازار تجارت تحت نام میخك عرضه می شود،بادشكن ،ضد قی ،مقوی معده و ضد آشفتگی وتهوع است. تب بر ،كرم كش ،قاعده آور و تونیك و مقوی است.میخك به عنوان یك كمك كننده برای معالجه بیماریهای شریان تجویز می شود[هوبرتر].ومحرك و تهییج كننده فعالیت جهاز هاضمه است.برای معالجه اسهال و دل درد اطفال توصیه می شود.برای وبا نافع است.حالت قی و استفراغ بعد از غذا را رفع می كند.در مالایا علاوه براینكه از میخك به عنوان ادویه برای معطر ساختن غذا استفاده می شود،معمولا برای تقویت رنان پس از دوره زایمان می دهند و به صورت ضماد برای رفع سردرد به كار می برندو به صورت گرد به كمر زن پس از زایمان و تولد نوزاد می مالند و برای رفع دندان درد نیز به كار می رود از اسانس آن برای بی حسی های موضعی استفاده می شود و آن را به موضع می مالند.اسانس آن به صورتی كه از تقطیر غنچه ها به دست می آید تحریك كننده پوست است و دراندونزی آن را با روغن چرب مناسبی مخلوط كرده برای مواضع روماتیسمی یا به رانهای بیماران مبتلا به بری بری می مالند.
در بعضی موارد اسانس خالص را كمی در چای یا مشروب غیر الكلی دیگری مخلوط كرده وبرای رفع كمر درد می خورند.
از نظر طبیعت غنچه های میخك طبق نظر اطبای سنتی ایران خیلی گرم و خشك می باشد.سردرد سرد را رفع می كند و برای فلج و لقوه و سكته وباز كردن گرفتگی ها و انسداد دماغی و سایر امراض سرد و تو سو داوی دماغی و اعصاب نافع است.برای شاخاصی كه سودا در مزاج آنها غالب باشد به هر شكلی مایع ودم كرده یا گرد خیسانده مفید است بتنهایی یا با ادویه مناسب برای لثه ها و رفع درد دندان سرد و رفع بد بویی دهان مفید است.خوردن آن برای خوشبویی دهان مفید است.مالیدن آن برای تقویت چشم مفید است.خوردن آن برای رفع سرفه سرد و تر و تنگی نفس كهنه ،رطوبی،خفقان سرد ورفع وحشت ،خوف و وسواس نافع است.
خوردن ان مقوی معده ،هاضمه،روده ها،كبد ،كلیه،طحال،رحم و برای افزایش نیروی جنسی سرد مزاجان مفید استوضمنا برای قی و آشفتگی و سكسكه و تحلیل بادهای غلیظ و رفع استسقای عمومی و قطره قطره ادرار كردن و بیماری های سرد رحم به صورت خوردن و شیاف در مهبل نافع می باشد.خوردن گرم آن با شیر تازه مشروط به اینكه تا چند روز ادامه داده شود برایتقویت نیروی جنسی سرد مزاجان موثر است و خوردن ۴ گرم از آن به طور مرتب در دوران پاكی بعد از قاعدگی در زنان باعث گرم شدن و تقویت رحم و آبستن شدن می باشد.مالیدن جویده آن با آب دهان برقضیب در موقع هم بستری موجب تلذذ طرفین است.مضر كلیه و وردهها در گرم مزاجان است از این نظر باید صمغ عربی خورده شود.مقدار خوراك آن تا ۵ گرم است.جانشین /ان از نظر خواص هم وزن آن دارچین و نصف وزن ان بسباسه و نصف وزن ان فرنجمشك است.در مصارف داخلی دم كرده ۱۰-۱ گرم بسباسه و نصف وزن ان فرنجمشك است.در مصارف داخلی دم كرده ۱۰-۱ گزم میخك ساییده در هزار گرم ّ بتدریج خورده میشود.برا ی تهیه عرق میخك به ترتیب زیر عمل می شود:
میخك نرم ساییده شده یك واحد ،برگ گل سرخ ساییده شده ۵/۱ واحد ،برگ گاو زبان نرم ساییده شده ۵/۱ واحد همه را در گلاب ۲۴ ساعت بخیسانند و پس از آن ،آن ر اتقطیر كنند و به قدر احتیاج بنوشند،برای تقویت اعضای داخلی ،معده،كبد،هاضمه و رفع بادها ،سموم و تعدیل اخلاط و بیماری های سرد بسیار نافع است.
برای تهیه نوشابه طبی آن به ترتیب زیرعمل میشود(روغن غیر صنعتی و خانگی )
میخك ساییده یك واحد،آب انارین (انار ترش و شیرین)۱۶ واحد ،عسل یك واحد ،در شیشه كنند و سر آن را بسته در محل گرمی بگذارند و پس از یك هفته بیرون آورند آماده مصرف است واگر آن را با شكر مخلوط كرده وقوام اورند شربت ان برای امراض سرد بسیار نافع است.
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید