چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

چای جاوه


چای جاوه
در ایران چای نمسه و چای آلمانی گفته می شود.برگ درختچه ای است كه به فرانسویthe de java و به انگلیسی java tea گفته می شود.این نامها برای برگ و برای درختچه استعمال می شود.گیاهی است از خانواده labiatae،نام علمی آن orthosiphon grandiflorus Boldingh.و مترادف orthosiphon stamineus Benth. آن می باشد.
در مدارك آمریكایی نام گیاه را orthosiphon aristatus (BI.) Miq در دوگونه بالا را مترادفهای آن ذكر می كنند.
● مشخصات
درخچه ای است كه بلندی آن حدود یك متراست.برگهای آنبزرگ و هردو طرف آن پوشیده از كرك دندانه دار معطر و بوی آن شبیه بوی چای معمولی است.گلهای آن ابتدا سفید . پس از چندی آبی رنگ می شود.
این گیاه در جاهای مرطوب وكنار استخر هامی روید.ب.می مناطق حاره و آمریكا و استرالیا است.
● تركیبات شیمیایی
از نظر تركیبات شیمیایی برگهای آن دارا روغنی فرار و گلوكوزیدی به نامorthosiphonin است.بررسی دیگری نشان می دهد كه برگها یك گلو كوزید و ۶۵/۰ درصد اسانس و Tannin , phytosterol , saponinاست.در اسانس آن یك ماده متبلورمشخص شده است.در قسمت غیر فرار عصاره برگ موادLinoleic acid , linoleic acid , sito-sterol و یك آلكالوئید یافت می شودوبه علاوه درگیاه املاح پتاسیم وجود دارد.
در گزارش تجزیه شیمیایی دیگری آمده است كه درگیاه یك گلوكوزید به نام و در برگهای سرشاخهآن مقدار زیادی پتاسیم ووجود دارد.[G.I.M.P]
‌● خواص و كاربرد
در تایوان از دم كرده برگهای درختچه به عناون مدر استفاده می شود. Van der sleeseinمی گویدكه تفریبا در تمام مناطق اندونزی و كمتر در فلیپین مانند چای دم می كنند و مصرف می نمایند.
در شبه جزیره ملایا از آن در موارد نزله مثانه استفاده می شود[بركیل].وبرای بیماریهای مختلفی نظیر التهاب كلیه یا نفریتیس و وجود سنگ در كلیه یا نفزولی تیازیس و تجمع اورین یا ادرار در كلیه به علت انسداد مجاری آن وسنگ مثانه و تصلب شرایین یا ضخیم شدن و سفت شدن شریانها و نقرس و سرانجام روماتیسم بسیار مفید است[اوكابه].برای سنگ كیسه صفرا و بیماری قند نیز مفید است [كلوپن برگ-ورستیغ].مصرف برگهای تازه معمولا تهوع آور است [آتندولی].
علت اینكه آن را چای آلمانی نیز می گویند شاید به این دلیل باشد كه سابقا این چای در آلمان بسته بندی شده و به ایران وارد می شده است.ولی در حال حاضر در مواقعی كه واردات آن آزاد باشد ،مستقیما از بندی با تاویا به ایران وارد می شود.
استاد میر حیدر
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید