دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تخریب مسجدالاقصی آغاز یک جنگ فرهنگی


تخریب مسجدالاقصی آغاز یک جنگ فرهنگی
فرهنگ به عنوان یک متغیر تاثیرگذار در سیستم‌های ملی و بین‌المللی نقش عمده‌ای ایفا می‌کند. در بعد ملی تقویت فرهنگ واحد همیشه با ثبات و امنیت و همگرایی ملی کمک شایانی می‌کند. در بعد بین‌المللی نیز فرهنگی که توانایی تاثیرگذاری داشته باشد و از پویایی واحد برخوردار باشد می‌تواند در ایجاد یک همگرایی منطقه‌ای یا جهانی ایفای نقش نماید.
هر تمدن‌، ملت یا قومی با حفظ آثار فرهنگی خود درصدد است که بقای خود را ماندگار سازد. نمادهای فرهنگی به عنوان یکی از عناصر فرهنگ می‌توانند در هویت اقوام و ادیان ملل جهان نقش بسزایی داشته باشند. اگر بقای یک ملت، تمدن یا یک گروه قومی- مذهبی وابسته هویت فرهنگی است، گرفتن هویت فرهنگی و زوال آن نیز به عنوان یکی از ابزارهای نابودی فرهنگی مشخص می‌شود. آنچه در فلسطین اشغالی می‌گذرد امروز یک نوع جنگ فرهنگی است، مسجدالاقصی قبله اول مسلمین جهان می‌باشد و بی‌توجهی به آن می‌تواند برای مسلمین جهان یک فاجعه باشد.
در حالی که اقوام و ملل جهان از بودایی، برهمایی- یهودی، مسیحی و حتی آنانی که ادیان بومی کهن را دارند بر حفظ هویت خود از طریق توجه به نمادهای کهن خود هستند امروز مسجدالاقصی در معرض شدیدترین حملات قرار گرفته است. ماجرا از این قرار بود که در روز ۷ فوریه ۲۰۰۷ رژیم صهیونیستی عملیات انهدام یک تپه خاکی را که به باب المغاربه در دیوار جنوب غربی مسجدالاقصی منتهی می‌شود آغاز کردند این تپه تنها جز باقی‌مانده از باب المغاربه است که در سال ۱۹۶۷ به منظور گسترش میدان جلوی دیوار ندبه منهدم شد.
بولدوزرهای رژیم صهیونیستی پل چوبی باب النارب و دو اتاق نزدیک به دیوار براق (معراج حضرت رسول (ص) از این محل صورت گرفت)، را تخریب نمودند. رژیم صهیونیستی سعی دارد قدرت مانور مسلمانان را کاهش دهد. زیرا عظمت و عزت مسلمین همیشه پیوند نزدیک با مسئله فلسطین به طور عام و مسجدالاقصی به طور خاص دارد. رژیم صهیونیستی سعی دارد یک نوع جنگ فرهنگی را برعلیه مسلمانان به طور عام و فلسطینی‌ها به طور خاص شروع نماید.این مسجد علاوه بر آنکه یک مکان مقدس برای مسلمانان جهان می‌باشد در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد و هرگونه دخل و تصرف در آن به منظور تغییر بافت یا تخریب آن غیرمجاز می‌باشد و کشورهایی که کنوانسیون میراث جهانی را امضا نموده‌اند موظف‌اند که مفاد کنوانسیون را اجرا نماید.
رژیم صهیونیستی نیز این کنوانسیون را امضا نموده است و تصویب و امضای در کنوانسیون بین‌المللی متضمن مسئولیت بین‌المللی برای کشورهایی است که آن را امضا نموده‌اند و تعهداتی را برای آنان به دنبال دارد، اقدام اخیر اسرائیل حتی ناقض ملاک‌های مندرج در کنوانسیون ۱۹۷۲ یونسکو و کمیته بین‌المللی میراث جهانی محسوب می‌شود که خلاف حقوق بین‌الملل و عرف بین‌الملل محسوب می‌شود، اشغال یک سرزمین از سوی اشغالگر نیز تعهداتی را برطبق موافقتنامه‌های ژنو و لاهه به دنبال دارد که تخطی از آن موجب مسئولیت بین‌المللی است. مهمتر از آن رژیم صهیونیستی با بی‌توجهی به کنوانسیون جدید حفاظت از میراث معنوی بشریت در سال ۲۰۰۵ نشان داد که هیچ اعتنایی به عرفهای بین‌المللی و متحدان قراردادی ندارد. رژیم صهیونیستی در حالی دست به تخریب و تغییر بافت مسجدالاقصی می‌زند که افکار عمومی جهانیان مسائل عراق را با شدت دنبال می‌نماید .
از نظر رژیم صهیونیستی مسجدالاقصی به عنوان یک عامل وحدت میان مسلمانان می‌تواند به عنوان همگرایی مطرح شود زیرا تجربیات آتش‌زدن مسجدالاقصی در گذشته که توسط یک یهودی صورت گرفت و منجر به تشکیل سازمان کنفرانس اسلامی شد، نشان می‌دهد که مسجدالاقصی به عنوان یک مکان مقدس و یک نماد فرهنگی مشترک می‌تواند یک عامل تاثیرگذاری در همگرایی مسلمانان باشد.
اقدامات اسرائیل در راستای تغییر بافت مسجدالاقصی می‌تواند دنباله اقدامات این رژیم در ندادن جواز ساخت‌وساز برای خانه‌های مسلمانان، ممانعت از بازگشت ساکنین قدس، ندادن خدمات شهری به فلسطینی‌های ساکن قدس و ساخت‌وسازهای برج‌ها، بزرگراه‌ها و متل‌سازی‌هایی باشد که در صدد است مناظر طبیعی مسجدالاقصی را به هم بریزد، می‌باشد.
اسرائیل در تخریب بیت‌المقدس دنبال یک مسئله مهم دیگری نیز می‌باشد آن یهودی‌سازی و ایجاد شهرک‌های یهودی‌نشین در اطراف حرم قدس شریف می‌باشد.
همان‌طور که گفته شد نمادهای فرهنگی نقشی مهم در همگرایی فرهنگی ایفا می‌نماید و تاکید مسلمانان و حکومت‌های اسلامی در گذشته بر مسئله مسجدالاقصی نشان از اهمیت تاریخی این مسجد برای مسلمانان دارد.
همان‌طور که می‌دانیم مقامات رژیم صهیونیستی بارها و بارها اعلام نمودند که ایران عامل اصلی بحران فلسطین و مسئله اعراب و اسرائیل می‌باشد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه از حقوق مسلمانان فلسطین دفاع نموده است و اقدام اخیر ایران در حکومت رژیم صهیونیستی در تخریب مسجدالاقصی ادامه حمایت معنوی این کشور از مسلمانان دینی خود می‌باشد.
موقعیت ژئوپولتیکی ایران به طوری است که می‌تواند به عنوان پل ارتباطی بین مسلمانان شرق و جنوب شرق آسیا و مسلمانان شمال آفریقا و خاورمیانه عربی باشد. موج بیداری اسلامی، که جمهوری اسلامی ایران خواستار آن می‌باشد و افکار عمومی کشورهای عربی نیز در کشورهای خود آن را دنبال می‌نمایند در راستای همان اقتدار و شکوه امپراتوری اسلامی با نام عزت اسلامی انجام می‌گیرد.
جنگ سی‌وسه روزه شکست فاجعه‌آمیز اسرائیل سردمداران این رژیم را متوجه ساخته است تا با تغییر بافت قدیمی مسجدالاقصی و یهودی‌سازی قدس از تسلط مسلمانان بر این مسجد جلوگیری نمایند، اقدام رژیم صهیونیستی در تخریب و تغییر بافت مسجدالاقصی از نظر فرهنگی دنباله‌دار اقدامات دیگری هم محسوب می‌شود که مهمترین آن توهین به ساحت مقدس پیامبر عظیم‌الشان (ص) اسلام از سوی روزنامه دانمارکی می‌باشد که غرب سعی داشت با توهین نمودن الگوی عملی و نظری مسلمانان یعنی پیامبر اعظم (ص) چهره مسلمانان را از منظر جهانی تخریب نماید، این اعمال که از سوی رژیم صهیونیستی و غرب انجام می‌شود و می‌تواند زمینه‌ساز یک جنگ دیگر باشد که از جنگهای قبلی متفاوت است و شکل دیگری را به خود می‌گیرد یعنی از حوزه نظامی و سخت‌افزاری بعد از شکست اسرائیل از حزب لبنان اینک یک نوع جنگ نرم‌افزاری در منطقه را به راه انداخته است.
اما این نوع جنگ در مقابل ایدئولوژی قرار دارد که کوچکترین بیحرمتی به مقدسات را تحمل نمی‌کند و انفجار عظیمی را به راه می‌اندازد که شعله‌های آن سرتاسر سرزمین‌های اسلامی را فرا خواهد گرفت. مسلمانان پایبندی به مقدسات را وظایف اصلی خود می‌دانند. سرزمین قدس یک سرزمین مقدس و مسجدالاقصی قبله اول آنان است که از احترام خاصی برخوردار است و دفاع از آن وظیفه هر انسان مسلمانی است.
سازمان‌های اتحادیه عرب، کنفرانس اسلامی نیز در تخریب مسجدالاقصی دارند با تاثیری که بر افکار عمومی جهان دارند از ادامه تعدی به مسجدالاقصی جلوگیری نمایند. نهادهای جهانی که مسئول حفظ میراث جهانی هستند از جمله سازمان علمی فرهنگی یونسکو وظیفه دارند در رابطه با اسرائیل به مقدسات مسلمانان قطعنامه صادر نماید.
دبیرکل سازمان ملل به عنوان شغلی تاثیرگذار در حفظ اصلاح بین‌المللی وظیفه دارد از وقوع بحران در خاورمیانه جلوگیری نماید و بر رژیم صهیونیستی هشدار بدهد وگرنه دنیا شاهد جنگی دیگر خواهد بود، اقدامات رژیم صهیونیستی در آینده نیز ادامه خواهد داشت اما با شکل‌های متفاوتی که پیکره فرهنگی جهان اسلام را نشانه خواهد گرفت و هنوز در آغاز هزاره سوم میلادی در سرآغاز راهی هستیم را جنگ فرهنگی بین اسلام و غرب اجتناب‌ناپذیر خواهد بود و تخریب و تغییر بافت مسجدالاقصی سرآغاز جنگ فرهنگی خواهد بود که سالها ادامه خواهد یافت.
هادی محمدی‌ فر
منبع : روزنامه رسالت