دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

ویندوز به کجا می‌رود


ویندوز به کجا می‌رود
ویندوز ۲۰۰۰ و ویندوز Me آخرین سیستم‌عامل‌هایی هستند كه شركت میكروسافت به بازار ارایه كرده است. آنها به محصولات قبلی این شركت بسیار شبیه‌اند. در این سیستم‌عامل‌ها نیز مانند سیستم‌عامل‌های قبلی در گوشه‌ی سمت‌چپ Desktop می‌توانید آیكون My Computer و در گوشه‌ی سمت راست پایین صفحه نمایش، ساعت را مشاهده كنید. هنوز هم در این سیستم‌عامل‌ها از طریق منوی Start می‌توان به نرم‌افزارها و برنامه‌های كاربردی موجود بر روی سیستم دسترسی پیدا كرد و مانند سایر ویندوزها از طریق برنامه‌ی Contorl Panel است كه پیكربندی سیستم انجام می‌شود.
این دو سیستم‌عامل نیز مسیری به سوی میكروسافت بوده و شاخه‌ای موفق از درخت ویندوز هستند خصوصاً برای كسانی كه می‌‌خواهند راه‌ كوتاهتری را برای یك آینده‌ی مطمئن بپیمایند. در حال حاضر از خانواده‌ی ویندوز سه محصول بیش از سایرین مطرح بوده و می‌درخشد: ویندوز Me برای PCهای خانگی، ویندوز ۲۰۰۰ برای ایستگاه‌های كاری شركت‌ها و ویندوز CE برای كامپیوترهای دستی.
شركت میكروسافت هنوز هم به ارایه برخی نسخه‌های به روز شده‌ی محصولات قدیمی خود مانند ویندوز NT ۴.۰ ، ویندوز ۹۵ و ۹۸ می‌پردازد كه می‌توان آنها را گرفته و بار گذاری كرد. این شركت‌از این نسخه‌ها پشتیبانی می‌كند اما از آنجایی كه این محصولات دیگر از بازار خوبی برخوردار نیستند لذا بیشتر تمركز و توجه شركت میكروسافت بر روی سیستم‌عامل‌هایی مانند ویندوز Me و ۲۰۰۰ است كه در حال حاضر مطرح هستند.
● ویندوز Me
اگر بخواهید سیستم‌تان را از ویندوز ۹۸ به ویندوز Me ارتقاء دهید باید ۹۵/۵۹ دلار هزینه كنید. ارتقاء سیستم از ویندوز۹۵ به ویندوز Me ۱۰۹ دلار و نصب كامل ویندوز Me، ۲۰۹ دلار هزینه به دنبال دارد. ویندوز Me در سپتامبر ۲۰۰۰ به بازار عرضه شد و در اصل دنباله‌ی ویندوز ۹۵ می‌باشد. این سیستم‌عامل مانند ویندوزهای قبلی دارای ویژگی‌ها و عملكردهایی است كه هدف از طراحی آنها، آسان‌تر كردن استفاده و نگهداری از PCهای خانگی است.
▪ در ابتدای طراحی این سیستم‌عامل سعی شد تا چهار هدف در آن تعقیب شود:
استفاده‌ی آسان‌تر، ارایه عملكردهای پیشرفته‌ی اینترنتی، پشتیبانی از مجموعه‌ی گسترده‌ای از فرمت‌های چند رسانه‌ای و قادر ساختن PCهای خانگی برای ایجاد یك شبكه بین وسایل الكترونیكی مختلف موجود در خانه.
این اهداف در میانه‌ی راه‌ كمی تغییر كردند و آن به خاطر این بود كه سعی شد هدف دیگری نیز به این اهداف اضافه گردد. هدف مذكور طراحی سیستمی پایدار و با ثبات بود. در هر صورت محصول نهایی یعنی ویندوز Me حاضر، منعكس كننده‌ی تمام اهداف اولیه‌ای است كه هنگام شروع طراحی آن در نظر گرفته شده بودند.
ویندوز Me علاوه بر تمام ویژگی‌های ویندوزx۹ مانند ارتباط با كاربر، یكسری ویژگی‌های دیگر مربوط به فن‌آوری‌های جدید را نیز داراست. برای مثال این سیستم‌عامل ‌آخرین نسخه‌ی برنامه‌ی Windows Media Player است كه به كمك آن می‌توان اكثر امور مربوط به چند رسانه‌ای‌ها را انجام داد و نیز نسخه‌ی جدید Windows Movie Maker كه برای ویرایش و سازمان‌دهی تصاویر دیجیتالی می‌باشد را شامل می‌شود.
این سیستم‌عامل از به اشتراك‌گذاری اتصالات اینترنتی، در گاه‌های USB، دیوار آتش و كنفرانس‌های ویدیوییِ اینترنت پشتیبانی می‌كند. در این سیستم ویژگی حفاظت از رونویسی فایل‌ها، پشتیبان فنی و عملكردی بنام System Restore (كه برای باز گرداندن سیستم به وضعیت پایدار قبلی وقتی یك خرابی به وقوع می‌پیوندد) گنجانده شده است.
ویندوز Me بسیار شبیه ویندوز ۹۸ است و از این رو تعداد كمی از كاربران ویندوز ۹۸ تصمیم به ارتقاء سیستم‌عامل‌شان و نصب ویندوز Me می‌گیرند. به همین خاطر هم مخاطبان اصلی ویندوز Me را كاربرانی تشكیل می‌دهند كه از ویندوز ۹۵ استفاده می‌كنند و تاكنون سیستم‌شان را به ویندوز ۹۸ ارتقاء نداده‌اند. چنین ارتقایی ایده‌آل‌ترین ارتقاء از سیستم‌عامل قبلی به سیستم‌عامل جدید یعنی ویندوز Me است.
● ویندوز ۲۰۰۰
ارتقاء یك سیستم از ویندوز ۹۵ و یا ۹۸ به ویندوز ۲۰۰۰، ۲۱۸ دلار؛ از ویندوز NT به ویندوز ۲۰۰۰ ، ۱۴۹ دلار و نصب كامل این سیستم ۳۱۹ دلار هزینه به دنبال دارد. این سیستم‌عامل در اصل جانشینی برای ویندوز NT محسوب می‌شود كه در فوریه سال ۲۰۰۰ به بازار ارایه شد و دارای چندین نسخه است كه عبارتند از :Win ۲۰۰۰ Professional برای ایستگاه‌های كاری و PCهای مستقل؛ Advanced Server ,Win ۲۰۰۰ Server و Data Center Server برای سرویس دهنده‌های شبكه. پس از عرضه‌ی ویندوز ۲۰۰۰ به بازار این سیستم‌عامل به طور موشكافانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت و از جانب كاربران با استقبال و پذیرش بسیار خوبی مواجه شد و علت موفقیت آن بدون شك به خاطر زمانی می‌باشد كه شركت میكروسافت صرف طراحی و آزمایش این سیستم نموده است.
ویندوز ۲۰۰۰ را می‌توان تركیبی از ثبات موجود در WinNT و عملكردهای Win ۹۸ دانست. علاوه بر قابلیت‌های خوب آن در شبكه‌سازی، كاملاً از اقلام اینترنتی پشتیبانی كرده و از این نظر دارای یك مرورگر منسجم وب، یك Favorit Menu (منویی از میانبرها به سایت‌های وب كه كاربر برای رجوع به آنها در آینده، انتخاب كرده‌ است)و قابلیت به اشتراك‌گذاری اتصال اینترنتی است. از طرفی ثبات و امنیت این سیستم نیز از طریق ویژگی‌هایی چون حفاظت از رونویسی‌ فایل‌های سیستم و اعتبارنامه‌ی راه‌اندازها تأمین می‌شود. همچنین این سیستم‌عامل دارای ویژگی‌هایی مانند برنامه‌ی كمكی عیب‌یاب است كه استفاده از آن را آسان‌تر كرده است.
ویندوز ۲۰۰۰ شامل ویژگی‌های دیگری نیز می‌باشد كه برای كاربران PCهای قابل حمل می‌تواند مفید واقع شود. برای مثال این سیستم‌عامل دارای یك حالت خواب برای ذخیره‌ی نیروی باتری، مدیریت همزمان‌سازی فایل برای حذف كپی‌هایی از یك فایل مجرد كه شامل داده‌های ناهمخوان هستند و یك برنامه‌ی كمكی كه نیروی باقی‌مانده‌ی باتری را كنترل می‌كند می‌باشد.
همچنین ویندوز ۲۰۰۰ از مواردی چون مرور خارج از خط، ارتباط مادون قرمزی، Hot Docking (فرآیند اتصال یك كامپیوتر كیفی به یك ایستگاه هنگام كار كردن آن و فعال ساختن صفحه‌ی نمایش و عملیات دیگر این ایستگاه) و استانداردهای اتصال و اجرا (Plug and Play) پشتیبانی می‌كند.
شركت میكروسافت اعلام كرده است كه ویندوز ۲۰۰۰ را برای كاربران تجاری، ادارات و كاربرانی كه در خانه به امور تجاری می‌‌پردازند طراحی كرده‌ است.
همچنین ثبات و امنیتی كه این سیستم‌عامل ارایه می‌دهد آن را حتی برای PCهای مستقل نیز به صورت انتخابی مناسب در می‌آورد. سؤالی كه در اینجا مطرح می‌باشد این است كه آیا پرداخت ۲۱۹ دلار برای ارتقاء از ویندوز ۹۸ به ویندوز ۲۰۰۰ آن هم برای كاربران خانگی و یا دفاتر كوچك تجاری مقرون به صرفه و ضروری است یا خیر.
البته شاید آنها این ارتقاء را بخاطر ویژگی‌هایی كه ویندوز ۲۰۰۰ برای كامپیوترهای قابل حمل دارد دوست داشته باشند اما در مورد كاربرانی كه هنوز از ویندوز NT و ویندوز ۹۵ استفاده می‌كنند باید بگوییم كه این ارتقاء چیزی است كه آنها بدان نیاز دارند. به هر حال ویندوز ۲۰۰۰ به خانواده‌ی ویندوز NT تعلق دارد و این خانواده نسبت به سایر سیستم‌عامل‌های شركت میكروسافت امنیت و ثبات بیشتری ارایه می‌دهد.
● سخن‌آخر
با وجود این كه مدت زیادی از ورود ویندوز Me و ویندوز ۲۰۰۰ به بازار نمی‌گذرد اما با این حال شركت میكروسافت در حال طراحی جانشین‌هایی برای این دو سیستم است. البته این شركت هنوز در مورد جزییات این دو محصول جانشین كه Whistler و BlackComb نام دارند چیزی ارایه نكرده است. لذا اطلاعات ما در مورد آنها بسیار اندك می‌باشد.
Whistler می‌تواند هم بجای Win Me و هم Win ۲۰۰۰ استفاده شود و BlackComb نیز دنباله‌رو Whistler و یا در حقیقت نسخه‌ی بعدی آن محسوب می‌شود. سیستم‌عامل Whistler براساس هسته مركزی Win۲۰۰۰ ایجاد شده است و هدف از طراحی آن پایان دادن به شكاف موجود بین سیستم‌عامل‌های خانگی و تجاری شركت میكروسافت بوده و به وسیله‌ی آن تمام كاربران ویندوز می‌توانند یك سیستم‌عامل را به اشتراك بگذارند.
این حركت نباید موجب نگرانی كاربرانی شود كه از سیستم‌عامل‌هایWin Me و Win ۲۰۰۰ استفاده می‌كنند. چرا كه شركت میكروسافت منابع بسیاری را در ویندوز ۲۰۰۰ و ویندوز Me به كار گرفته تا بتواند محصولاتی را تولید كند كه می‌توان ادعا كرد بهترین‌های میكروسافت هستند. همانطور كه ویندوز ۲۰۰۰ یك ارتقاء خوب و مناسب برای كاربران ویندوز NT محسوب می‌شود، می‌توان گفت كه ویندوز Me نیز یك ویندوز ۹۸ غنی شده و پیشرفته می‌باشد.
شاید بتوان گفت كه بهترین كاربرد ویندوز Me می‌تواند برای كاربران ویندوز ۹۵ باشد البته قبل از‌ این كه آنها به فكر استفاده از سیستم‌عامل Linux بیافتند. شاید دلیل روی آوردن میكروسافت به طراحی سیستم‌عامل‌های جدیدتر و دلزدگی آن از Win ۹x وجود شباهت‌های زیاد میان ویندوز ۹۸ و ویندوز Me باشد.
چیز دیگری كه در مورد سیستم‌عامل Whistler می‌دانیم این است كه شركت میكروسافت می‌خواهد آن را طوری طراحی كند كه قابلیت اتصال به هر چیزی را داشته باشد و به PC این توانایی را بدهد تا مانند یك واحد كنترل، نحوه‌ی كار وسایل مصرف كننده را طوری تنظیم كند كه از عملكرد مناسبی برخوردار شوند.
چیز دیگری كه در مورد سیستم‌عامل‌های آینده‌ی شركت میكروسافت گفته می‌شود این است كه آنها بر اساس ویژگی NET طراحی شده‌اند و با چنین طراحی، شركت میكروسافت می‌‌خواهد اهمیت رو به رشد اینترنت را نشان دهد.
چنین ابتكارعمل‌هایی ظاهراً در جستجوی روش‌هایی برای تغییر وب است تا آن را از شكل امروز خود كه تركیبی از سایت‌های میزبان بوده و افراد می‌توانند از طریق آنها به یكسری خدمات دسترسی پیدا كنند در بیاورد. در حال حاضر خدمات ارایه شده توسط این سایت‌ها براساس نیاز كاربران دچار تحول و تغییر می‌شود. شركت میكروسافت سعی می‌كند با استفاده از ابتكار .NET به كاربران اجازه دهد تا داده‌هایی چون یك آدرس را بر روی هر وسیله‌ای مانند فراخوان(Pager) به روز كنند و در چنین حالتی آنها می‌توانند به طور خودكار این داده‌ها را بر روی سایر وسایل خودنیز داشته باشند.
شركت میكروسافت در خصوص فن‌آوری .NET ویژگی‌های زیر را نیز بیان می‌كند باعث افزایش كنترل بر روی تجارب كامپیوتری كاربران شده و به این ترتیب آنها را فعال‌تر می‌سازد.
از برنامه‌های كاربردی ، داده‌ها و سرویس‌های توزیع شده در سراسر اینترنت می‌توان استفاده كرد.
براساس پروتكل XML كه برای استاندارد كردن فن‌آوری‌های اینترنت می‌باشد طراحی شده است.
می‌تواند عوامل محرك برای رشد تجاری را شناسایی كند.
شركت میكروسافت در مورد نحوه‌ی عملكرد واجرای .NET در سیستم‌عامل‌های آینده‌ی خود هیچ جزییاتی را ارایه نداده است اما به این موضوع اشاره كرده است كه محصولات آینده‌ی خود را تحت عنوان Windows .NET به بازار ارایه خواهد كرد. این شركت اعلام كرد كه اولین نسخه‌ی Windows .NET یعنی Whistler امسال به بازار عرضه خواهد شد.
البته ظهور ویندوز Me و ویندوز ۲۰۰۰ خود پایانی برای Win ۹x و دروازه‌ای به سوی ویندوزهای آینده محسوب می‌شود. همچنین می‌توان به این نتیجه رسید كه چگونه فن‌آوری .NET توانسته است بر روی سیستم‌عامل‌های شركت میكروسافت تأثیر بگذارد. آن طور كه خود شركت مدعی است زمان چندانی برای ملاقات با این سیستم‌عامل جدید باقی نمانده است.
منبع : کامپیوتر جوان