سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

تغییراتی که در مادربردهای آتی شاهد خواهیم بود!


تغییراتی که در مادربردهای آتی شاهد خواهیم بود!
سازندگان بزرگ مادربرد علاوه بر رقابت و کسب سهم بیشتر از بازار فروش، یکی دو کار دیگر هم باید انجام دهند که یکی از آن‌ها توجه به نوآوری در موجودی به ‌نام مادربرد است. نمی‌دانم قبول دارید یا خیر، که تغییرات عام مادربردها به طور غیرمحسوس انجام و کمتر کسی این تغییرات را متوجه شده است. اگر به چهار پنج سال پیش بازگردیم و مقایسه مختصری بین این حضرات داشته باشیم، دستمان خواهد آمد که این تغییراتی که می‌گویم یعنی چه!
در این گذر، سعی دارم به برخی از تغییرات کنونی و تغییراتی که طی دو سه سال آینده حادث خواهند شد اشاره‌ای مختصر داشته باشم.
▪ اول؛ عایق‌بندی و رسانایی
خوب می‌دانید از لحظه‌ای که کامپیوتر بینوا را روشن و مجبور به انجام اعمال شاقه می‌کنید، در هر ثانیه میلیاردها الکترون از این سر مادربرد به طرف دیگر روانه می‌شوند تا به‌ اصطلاح داده‌ها را جابه‌جا کنند. انجام این عمل اعجاب‌انگیز نیازمند توان الکتریکی مداومی است که تامین آن را منبع‌تغذیه (Power Supply) محترم از طریق کابل ۲۴ پینی خود برعهده گرفته. در این میان دو اتفاق می‌تواند جریان کار را مخدوش کند. اول اینکه، الکترون‌های محترم به درستی جابه‌جا نشوند و دیگر اینکه، الکترون‌ها از مکان‌هایی سر درآورند که ربطی به ایشان ندارد. مورد اول به رسانایی الکتریکی مادربرد و مورد دوم نیز به موضوع نشت جریان الکتریکی مربوط می‌شود که چند صباحی است به یکی از دغدغه‌های سازندگان مادربرد تبدیل شده. شک نداشته باشید که طی یکی دو سال آینده تغییراتی را در این زمینه شاهد خواهید بود. اگر اهل OverClocking و این‌گونه سوسول بازی‌ها باشید خوب می‌دانید که برای دست یافتن به سرعت‌های بالا لاجرم باید تمامی سطوح الکترونیکی خود را عایق‌بندی کنید تا از نشت ناخواسته جریان الکتریکی جلوگیری کرده باشید.
▪ دوم؛ معضل خازن‌ها
شش هفت سال پیش این خازن‌های نامرد چنان بلایی سر Abit آن روزگار و MSI آوردند که آن سرش ناپیدا بود. بیشتر خازن‌های مورد استفاده در مادربردها الکترولیتی هستند، به ‌بیان دیگر چیزی شبیه مایعات در آن‌ها وجود دارد که بر اثر فشار کاری بالا ممکن است از درزهای خازن به بیرون نشت و مادربرد را به قعر قبرستان رهنمون کند. از این جهت بود که خازن‌های تایوانی به ‌عنوان شرورترین موجودات عالم الکترونیک معرفی شدند و خازن‌های فرصت‌طلب ژاپنی جای ایشان را قبضه کردند. از یکی دو سال پیش، استفاده از نوع جدید خازن‌ها با نام Solid State رواج پیدا کرده است. اصل ماجرا این است که الکترولیت مایع داخل خازن با ماده‌ای جامد جایگزین شده و در شرایط سخت کاری دچار مشکل نخواهد شد.
به‌ شدت توصیه می‌کنم که هنگام خرید مادربردهای گران‌قیمت به خازن‌های جامد آن توجه نشان دهید. میل خودتان است، از ما گفتن بود!
▪ سوم؛ حافظه‌های گرافیکی
بیشتر چیپ‌ست‌های IGP کنونی آنقدر خوب طراحی می‌شوند که آدمیزاد را از خرید کارت‌گرافیکی بی‌نیاز می‌کنند. حتی Intel که در طراحی این‌گونه چیپ‌ست‌ها مشکل داشت در طراحی موتور گرافیکی Intel X۴۵۰۰ که در چیپ‌ست‌های جدید استفاده شده، نشان داده که حرکت‌های جدی و جدیدی در ارتقا کیفی موتور گرافیکی داشته است. اما هنوز معضل تامین حافظه اختصاصی گرافیکی وجود دارد. دو سه سال پیش بود که استفاده از چیپ حافظه برای موتورهای گرافیکی مطرح شد و ‌اکنون نیز شاهد آن هستیم که برخی شرکت‌ها به این‌سو حرکت کرده‌اند. موضوع از این قرار است که روی برخی مادربردها که از چیپ‌ست‌های IGP استفاده می‌کنند و در اصطلاح عوام Onboard خوانده می‌شوند یک عدد چیپ حافظه برای استفاده موتور گرافیکی نصب شود تا از یک‌سو دسترسی موتور گرافیکی به حافظه به‌ سهولت انجام شود و از سوی دیگر؛ حافظه اصلی سیستم به‌ طور کامل در اختیار پردازنده مرکزی قرار گیرد و از حالت اشتراکی (Shared Memory) خارج شود. کارایی این مادربردها بدون شک افزایش خواهد داشت.
این تجربه در زمینه نصب یک گیگابایت چیپ حافظه سازگار با مادربرد تکرار خواهد شد. بالاخره خریدار مادربرد مجبور به استفاده از قطعات حافظه DDR۲ یا DDR۳ است و چه بهتر که مقداری از این حافظه به‌صورت پیش‌فرض روی مادربرد نصب شود. نصب این حافظه توسط سازنده، متضمن کارایی و سازگاری کامل حافظه با کلیت مادربرد خواهد بود. شرکت‌های Gigabyte و Asus در این‌باره قدم‌هایی برداشته‌اند!
▪ چهارم؛ چیپ‌ست‌های یکپارچه
شرکت Intel تصمیم گرفته است بخش طراحی چیپ‌ست‌های یکپارچه خود را که در اصطلاح SoC خوانده می‌شود تقویت کند. نتیجه اینکه در آینده‌ای نزدیک، شاهد حضور پر رنگ مادربردهایی خواهیم بود که فقط یک چیپ‌ست خواهند داشت. این چیپ‌ست شامل یک عدد پردازنده فرد اعلا، چیپ‌ست‌های اصلی و فرعی مادربرد، موتور گرافیکی و چیپ‌ست‌های پردازش و کنترل شبکه خواهد بود. این‌گونه مادربردها برای انجام فعالیت‌های سبک ایده‌آل خواهند بود.
چنانچه مورد سوم یعنی نصب حافظه اصلی و گرافیکی را نیز به این مادربردها بیافزایند، به ‌راحتی می‌توان آن کامپیوتر را در جیب حمل کرد!
دسک‌تاپک‌ها کامپیوترهایی هستند که که از این نوع مادربردها استفاده خواهند کرد و پیش‌بینی شده است که قیمت آن‌ها با احتساب یک هارددیسک ۲۵۰ گیگابایتی و درایو نوری DVD Writer کمتر از ۲۰۰ دلار باشد.
▪ پنجم؛ RAID داخلی
حتم دارم با تکنولوژی RAID آشنا هستید. از دست رفتن هارددیسک‌ها موجب شده است سازندگان هارددیسک‌ها طرح جدیدی در پیش گیرند، به این شکل که برای استفاده از تکنولوژی RAID ۰ یا RAID ۱ باید از دو هارددیسک استفاده کرد. هم‌اکنون شرایطی در حال بررسی است که مادربرد بتواند از طریق یک رابط SATA۲ هر یک از پلاترهای داخلی هارددیسک را به ‌عنوان یک هارددیسک مستقل شناسایی و از تکنولوژی RAID ۱ استفاده کند. انجام این امر مستلزم ایجاد تغییراتی در ساختار هارددیسک‌ها خواهد بود و نمی‌دانم تا چه حد امکان عملیاتی‌ شدن دارد!
نکته دیگر اینکه، نصب هارددیسک‌ها در وضعیت RAID برای قاطبه مصرف‌کنندگان قدری سخت است و همچنین امر موجبات دوری کاربران از این تکنولوژی فاخر را موجب شده. قرار است که این امر به صورت خودکار توسط مادربرد انجام شود و خلاص!
▪ ششم؛ خنک‌سازی بدون صدا
شاهد هستید که مادربردهای درست و درمون از سیستم خنک‌سازی بدون فن استفاده می‌کنند. این سیستم برای اولین‌بار توسط abit معرفی شد و OTES نام گرفت. تمهیداتی در پیش است تا با کاهش اندازه پردازنده‌های مرکزی و گرافیکی، چنین شرایطی برای ایشان نیز مهیا و تا حد امکان، فن از مادربردهای معمولی و کارت‌های گرافیکی حذف شود.
چنانچه تکنولوژی پلتایر (Peltier) مشکلات کنونی خود را مرتفع کند، می‌توان از آن به‌ عنوان خنک‌ساز استفاده کرد. این جناب پلتایر می‌تواند با دریافت جریان الکتریکی مختصری، گرما را از یک طرف به طرف دیگر خود منتقل کند!
▪ هفتم؛ حذف رابط‌های قدیمی
شک نکنید که تا چندی دیگر باید با رابط‌های PS/۲، IDE و رابط موازی چاپگرها خداحافظی کنید. همچنین در مادربردهای آینده خبری از فلاپی ‌درایو نخواهد بود. در واقع رابط‌های SATA۲ و USB۲ همه‌کاره مادربرد خواهند شد.
● کلام آخر اینکه
تغییرات دیگری را نیز به‌ مرور زمان در مادربردها شاهد خواهیم بود. این نوشتار قصد داشت یادآوری کند که در حال حاضر چه چیزهایی تغییر کرده است و در آینده‌ای محتوم نیز تغییر خواهند کرد. همین!
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری