شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

هیتزفلد در اندیشه بازگشت


هیتزفلد در اندیشه بازگشت
اولین موفقیت های او به عنوان مربی در سالهای ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ با کسب قهرمانی لیگ سوئیس با تیم گراس هاپرز به دست آمد و همین امر علاقه سران باشگاه آلمانی دورتموند را به استخدام وی جلب کرد و وی جانشین هورست کوپل مربی ناموفق این تیم شد و در همان اولین فصل حضور، نایب قهرمانی را به دورتموند هدیه کرد. سه سال بعد دورتموند قهرمان بوندس لیگا شد و این قهرمانی فصل بعد نیز در سال ۱۹۹۶ تکرار شد. نقطه اوج موفقیت هیتز فلد در این باشگاه قهرمانی اروپا در سال ۱۹۹۷ بود که تحولی عظیم را در سرنوشت وی رقم زد، مربیگری در بایرن مونیخ.او موفقیت را همراه خود به بایرن برد. سه قهرمانی پیاپی بوندس لیگا از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۱ و قهرمانی جام باشگاه های اروپا در فصل سوم حضور در این تیم.وی در مصاحبه با روزنامه آلمانی «دی ولت» از بازگشت خود، عملکرد کلینزمان، آینده بالاک و نیز دارندگان شانس قهرمانی در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان می گوید.
* شبکه premiere امتیاز پخش بازی های بوندس لیگا را از دست داده است. آیا شغل شما به عنوان کارشناس تلویزیونی این شبکه مورد تهدید قرار می گیرد؟
- در این مورد تاکنون فکر نکرده ام. اما قرارداد من فقط تا تابستان اعتبار دارد و تا آن موقع هم در زمینه بازی های بوندس لیگا، لیگ قهرمانان اروپا و جام جهانی مشغول به کار خواهم بود.
* آیا همان طور که شنیده می شود پس از آن به نیمکت مربیگری برمی گردید؟
- من گفته ام می توانم تصور کنم که از تابستان دوباره به عنوان مربی مشغول فعالیت شوم، اما در عین حال دوست دارم این موضوع را باز بگذارم. من فقط زمانی دوباره شروع می کنم که یک پیشنهاد بسیار چشمگیر و پرجاذبه دریافت کرده و احساس کنم که انگیزه زیادی به من می دهد. اما برای قبل از جام جهانی تصور آن را نمی کنم.
* امکان دارد که هرگز به دنیای مربیگری برنگردید؟
- در حال حاضر چنین فکری نمی کنم.
* به نظر می رسد با پیشنهادات بسیار زیادی مواجه شده باشید.
- بدیهی است که پیشنهادات زیادی برای مربیگری و پست های مدیریتی دریافت کرده ام. البته پست مدیریت اصلاً مد نظرم نیست. اگر بخواهم برگردم فقط به عنوان مربی این کار را می کنم.
* آیا پیشنهاداتی خارج از محدوده فوتبال نیز داشته اید؟
- بله، پیشنهاداتی داشته ام ،حتی برای نمایش های تلویزیونی و البته کارهای جنبی در تیم های ورزشی مثل سرپرستی تیم و... اما هیچ کدام از اینها مورد نظر من نیست.
* چه نظری در مورد کارفرمای آینده دارید؟ حتماً باید باشگاه بزرگی مثل رئال مادرید باشد؟
- نظر من به طور مطلق متوجه باشگاه های تراز اول نیست بلکه می توانم مربیگری در یک باشگاه کوچکتر را هم تصور کنم. این احتمال هم وجود دارد که به یک باره به خارج از اروپا رفته تا بتوانم با فرهنگی جدید آشنا شوم. میل دارم تمام این شرایط و امکانات برایم مهیا باشد.
* چگونه یک پیشنهاد خوب و مناسب را تشخیص می دهید؟
- باید شرایط آن مرا به وجد بیاورد و جرقه ای جلوی چشمانم ایجاد کند؛ آن وقت فوراً آن را می پذیرم. البته تازه در ماه آوریل و مه به طور جدی به آن می پردازم، قبل از آن نه.
* آیا الان در سلامتی کامل به سر می برید؟ در پایان دوران فعالیت تان در بایرن شکایت می کردید که از شدت کار بیمار شده اید.
- آن زمان دیگر نمی توانستم فشاری را تحمل کنم. شوق کار را از دست داده بودم و آن اواخر حتی دچار بی خوابی هم شده بودم. اما اینها همه گذشته، من استراحت کرده ام و الان تمام نیرو و قوایم در اختیارم است و در مجموع هیچ گاه در زندگی، تا این اندازه احساس خوب و رضایت بخش نداشته ام.
* آیا به شغلی مثل مربیگری یک تیم ملی فکر نمی کنید؟ این می تواند ترکیب سالمی از استرس، صرف انرژی برای کار و نیز اوقات فراغت و بیکاری باشد.
- طبیعی است که می توانم تصور پذیرش چنین شغلی را داشته باشم و البته پیشنهاداتی هم در این زمینه داشته ام. نکات مثبت این کار طبعاً اهداف کاملاً جدید و نیز شرایط متفاوت کاری است. بازی های کمتری در کار است و دیگر مثل آنچه که در بایرن بود با فشار مضاعف شرکت در دو یا سه تورنمنت مواجه نمی شویم.
* جانشین شما در بایرن با موفقیت زیادی در آنجا کار می کند. آیا فلیکس ماگات مسئولیت میراث شما را به خوبی عهده دار شده است؟
- نمی توان از میراث صحبت کرد، چرا که هر کس مسئولیت های خودش را دارد. ماگات توانایی های فوق العاده و کارنامه قابل توجهی دارد.
* ماگات به همراه بایرن قهرمان بوندس لیگا و جام حذفی آلمان شده است. آیا امسال می تواند قهرمانی جام باشگاه های اروپا را هم برای این تیم به ارمغان بیاورد؟
- بایرنی ها تیم بسیار خوبی در اختیار دارند و با لوسیو، کان، بالاک و ماکای تیمی قوی را تشکیل داده اند که ملی پوشان دیگری هم در کنار آنها هستند. آنها می توانند هر حریف اروپایی را از پا درآورند. از این رو شانس خوبی برای رسیدن به فینال و قهرمانی دارند. اما مسئله اینجاست که نه تیم دیگر هم هستند که همین موقعیت را دارند. برای قهرمانی در چنین تورنمنتی همه چیز باید مهیا باشد.
تیمی که می خواهد قهرمان شود فقط به بازی خوب نیاز ندارد، بلکه شانس و روح تیمی هم در این راه مهم هستند. آن زمان که ما قهرمان شدیم دلیلش این نبود که بهترین تیم بودیم، بلکه همه شرایط با هم فراهم بود.
* شما با بالاک صحبت کرده اید، آیا او در بایرن می ماند و یا به یک باشگاه خارجی منتقل می شود؟
- میشائیل بالاک بازیکنی کامل و با توان بسیار بالاست و در مجموع هویت بایرن است. او تجلی تمام آن چیزهایی است که یک بازیکن در سطح جهانی به آن نیاز دارد و حتی از لحاظ شخصیتی نیز بسیار تکامل پیدا کرده است. رفتن او می تواند بسیار دردناک باشد. از لحاظ پیشرفت شخصی، انتقال به یک تیم خارجی با شرایط مناسب و امکان یادگیری یک زبان جدید می تواند بسیار مؤثر باشد. اما با این وجود دلایل خوبی هم برای ماندن در بایرن وجود دارد که البته نمی خواهم در مورد آنها چیزی بگویم، چون دوست ندارم کسی فکر کند که می خواهم به بالاک پیشنهادی بدهم و یا او را نصیحت کنم.
* پیشرفت بالاک را وابسته به چه عواملی می دانید؟
- به خیلی جزئیات: اینکه میشائیل چگونه خودش را در بازی نشان داده و همواره در میدان مسئولیت بیشتری را به عهده بگیرد. این را می توان حتی در مصاحبه های وی نیز که در آنها نقطه نظرات و عقاید خود را به وضوح بیان می کند متوجه شد.
* بالاک در آستانه ترک بایرن و لوکاس پودولسکی در آستانه عقد قرارداد با این تیم قرار دارد. به نظر شما درست است که پودولسکی در پایان فصل اف. ث. کلن را ترک کند؟
- به نظر من بهتر است که وی در کلن بماند تا در آنجا پیشرفت کند. البته فقط در صورتی که کلن در لیگ باقی بماند. در این حالت پودولسکی می تواند همه کاره تیم شده و تبدیل به بازیکنی رهبر در تیم شود، قبل از اینکه به یک باشگاه بزرگ برود، جایی که یکی از چندین بازیکنان خوب آنجا می شود.
* به غیر از بایرن، تعقیب کننده های این تیم نیز خواهان جذب پودولسکی هستند. آیا فکر نمی کنید که برمن یا هامبورگ بتوانند عنوان قهرمانی را از چنگ بایرن درآورند ؟
- وردر و هااس فا در این فصل خیلی خوب بازی می کنند و بدشانس هستند که بایرن در این فصل فوق العاده بازی می کند. اما تصورم این است که این فصل تا پایان هیجان انگیز خواهد بود، چون برمن در دفاع بسیار ثابت و محکم ظاهر شده و هامبورگ هم با تیم پرانگیزه ای که توماس دال ساخته، با خرید شجاعانه رافائل فان درفارت یک گلزن تمام عیار را به خدمت گرفته است. هامبورگ این قابلیت را دارد که پس از چند سال تیم اول بوندس لیگا شود.* در انتهای جدول لیگ، کایزرسلاترن قرار دارد که دستیار چندین ساله شما میشائیل هنکه در اولین فصل حضورش به عنوان سرمربی، پس از تنها ۱۳ بازی از کار برکنار شد. آیا او به قدر کافی با شما مشورت نمی کرد؟
- من خیلی از اخراج او متاسف شدم، چون مطمئن هستم که کایزرسلاترن با میشائیل هنکه سقوط نمی کرد. ما با هم تماس داشتیم ولی به عنوان مربی باید بعضی از تصمیمات بدون راهنمایی دیگران اتخاذ شود.
* آیا بزودی دوباره شاهد زوج هیتزفلد _ هنکه خواهیم بود؟
- ما هنوز در این باره با یکدیگر صحبت نکرده ایم. من فکر می کنم میشائیل می خواهد شانس خود را یکبار دیگر به عنوان سرمربی امتحان کند. اما آرزوی من این است که همیشه با او کار کنم.
* به همراه هنکه هفت مربی دیگر نیز در دور اول رقابتها اخراج شده اند. معنایش این است که عملکرد همکاران شما تا این اندازه بد می باشد؟
- مطمئنا کار همکاران من بدتر نشده است. بیشتر فکر می کنم که قدرت رسانه ها افزایش پیدا کرده و بسیاری از مباحثات علنی تر شده است. بنابراین یک مربی نیاز به پشتوانه خیلی قدرتمند دارد، بخصوص که مدیران و رؤسای تیمها هم او را تحت فشار زیادی قرار می دهند.
* بنابراین شما این همه اخراج را روندی عادی و نه ناشی از نتیجه می دانید.
- من این را نگفتم. نتایج دور رفت نقش مهمی دارند. یک باشگاه یک مربی را اخراج می کند و سپس اتفاقات دیگری پیش می آید. باشگاههای دیگر این را می بینند و فکر می کنند که اوضاع خیلی به هم ریخته است. اینها در فوتبال طبیعی است. اما به نظرم در زمستان بعدی اخراج های کمتری را شاهد باشیم.
* یورگن کلینزمان مربی تیم ملی آلمان، در تابستان تصمیم می گیرد که در این تیم بماند و یا برود. شانس تیم ملی آلمان را در جام جهانی چگونه ارزیابی می کنید؟
- امتیاز میزبانی و شرایط موجود در کشور خود، امتیاز بزرگی است. به علاوه آلمان در قرعه کشی هم شانس خوبی داشته و با قرعه مناسبی روبه رو گشته است. در این گروه آلمان سه حریف نسبتا راحت دارد و شانس اول صعود از گروه خود است. کلینزمان تیم را خیلی خوب ساخته، تحولات لازم را ایجاد کرده و فوتبال جذابی ارائه می دهد. شکست هایی که تیمش متحمل شده مهم بودند و در زمان مناسب هم به سراغش آمدند، حالا کلینزمان می تواند از آنها درس بگیرد.
* چه کسی در جام جهانی باید درون دروازه بایستد؟
- مسلم است که اولیورکان با تجربه زیادش برای جام جهانی بازیکن مهمی باشد. چرا باید درست کمی قبل از شروع جام جهانی از ینس لمان استفاده کرد که تجربه کمتری دارد؟ من فکر می کنم که برای کلینزمان هم کان شماره یک است، فقط او می خواهد با این چرخش به هر دو انگیزه بازی بدهد.
* از نظر شما چه تیمی در جام جهانی شانس اول قهرمانی را دارد؟
- برزیل بالاتر از همه قرار دارد. پشت سر آن تیمهای مثل آلمان، آرژانتین، انگلیس، ایتالیا، هلند و شاید هم فرانسه قرار دارند.
* در انتظار چه پیشرفتهای فوتبالی هستید؟
- از لحاظ فرم تاکتیکی تغییرات زیادی انجام نمی شود. اکثر تیم ها در سیستم ۲ _ ۴-۴ و ۳-۳-۴ با ارائه متفاوت آنها بازی می کنند، اما بخشهای مختلف تیم بیشتر به هم نزدیک می شوند. در بازی های آینده تمام وقایع در فضاهای تنگ تری اتفاق می افتد و برای اینکه ترکیب تیم مطمئن تر و سرعت بازی بیشتر شود، مدافعان مجبور می شوند که روزبه روز کار کشته تر شوند. هر تیم به یازده بازیکن خوب و تکنیکی نیاز دارد.
* بیشتر از همه به کدام بازیکن علاقه دارید و بازی اش را بیشتر می پسندید؟
- در حال حاضر رونالدینیو بهترین فوتبالیست جهان است. او بهترین تکنیک را دارد و جدا از بقیه هم تیمی هایش می تواند با ضربات آزاد، دریبل ها و پاس هایش سرنوشت بازی را تغییر دهد. بازی او واقعا مرا به وجد می آورد.
* بطور کلی بازیکنی مثل او قابل تمرین دادن است؟
- هر مربی ابتدا احساس غرور می کند که بازیکنی مانند او را در اختیار داشته باشد چون او یک پدیده است. اما رونالدینیو هم باید روی فرم باشد، او هم نیاز به حمایت، انتقاد و راهنمایی های روانی دارد.
* آیا می توان به عنوان مربی تیم حریف هم از درخشش رونالدینیو لذت برد؟
- بله می شود. هر کسی می تواند از دیدن بازی او لذت ببرد.
اوتمار هیتزفلد در یک نگاه
متولد ۱۲/۱/۱۹۴۹
موفقیت باشگاهی به عنوان بازیکن
یک مقام چهارمی بوندس لیگا به همراه اشتوتگارت در سال ۱۹۷۸
وی تنها یک فصل (۱۹۷۸-۱۹۷۷) در بوندس لیگا و در باشگاه اشتوتگارت بازی کرده است، در پست مهاجم با ۲۲ بازی و ۵ گل زده.
موفقیت به عنوان مربی
۶ عنوان قهرمانی بوندس لیگا در سالهای ۱۹۹۵ و ۱۹۹۶ به همراه بوروسیا دورتموند: همچنین در سالهای ۱۹۹۹ _ ۲۰۰-۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ به همراه بایرن مونیخ.
۲ نایب قهرمانی در سال ۱۹۹۲ با دورتموند و سال ۲۰۰۴ با بایرن مونیخ
۲ عنوان قهرمانی جام حذفی آلمان در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳ به همراه بایرن مونیخ
۱ نایب قهرمانی در سال ۱۹۹۹ به همراه بایرن مونیخ
۳ عنوان قهرمانی جام اتحادیه آلمان در سالهای ۱۹۹۸-۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ به همراه بایرن مونیخ
۲ عنوان قهرمانی باشگاههای جهان در سال ۱۹۹۷ به همراه دورتموند و ۲۰۰۱ به همراه بایرن مونیخ
۱ عنوان نایب قهرمانی جام یوفا در سال ۱۹۹۳ به همراه بوروسیا دورتموند
۲ _ عنوان قهرمانی جام باشگاههای اروپا در سال ۱۹۹۷ با دورتموند و ۲۰۰۱ با بایرن مونیخ
۱ عنوان نایب قهرمانی اروپا در سال ۱۹۹۹ به همراه بایرن مونیخ وی از سال ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۷ مربی بوروسیا دورتموند و از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴ مربی اف.ث.بایرن مونیخ بوده است.
مریم دری منش
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید