یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

اعتراض ایران به سیاست دوگانه آمریکا


اعتراض ایران به سیاست دوگانه آمریکا
در پی توافق هند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای نظارت آژانس بر قسمتی از فعالیت‌های هسته‌ای هند، نماینده ایران در آژانس ضمن به رسمیت شناختن حق دولت هند در استفاده از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز درباره پیامدهایی که این اقدام بر معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان.پی.تی) خواهد داشت، هشدار داد.
توافق هند و آژانس ‌ که درچارچوب موافقتنامه هسته‌ای هند و آمریکا صورت می‌گیرد اگر چه به ظاهر اقدامی مثبت و در جهت همکاری با نهاد ناظر برفعالیت‌های هسته‌ای است اما در بطن این موضوع، تضعیف ان.پی.تی و مشروعیت بخشیدن به گسترش سلاح‌های اتمی نهفته است.
کشورهای هند و پاکستان و همچنین رژیم اشغالگر صهیونیستی با وجود این‌که دارای سلاح‌های اتمی هستند، تاکنون از عضویت در معاهده منع استفاده و گسترش سلاح‌های هسته‌ای خودداری کرده‌اند و همین مساله باعث اعتراض‌های جهانی و بویژه کشورهای عضو ان.پی.تی به این کشورها شده است.
از این رو آمریکا برای این‌که بتواند بر توافقنامه هسته‌ای خود با هند، مهر مشروعیت بزند همزمان معاهده ان.پی.‌تی را چون جوهری به کاغذ مانده بی‌اعتبار کند ، طی توافقی با دهلی‌نو مقرر کرد تا آژانس بر فعالیت ۱۴ رآکتور از ۲۲ رآکتور فعال در هند نظارت کند بدون این‌که بر ادامه فعالیت‌ها و آزمایش‌های اتمی این کشور خللی ایجاد شود.
همچنین این احتمال وجود دارد که با افزایش فشارهای کشورهای اسلامی برای خلع سلاح‌ اتمی رژیم صهیونیستی ، آمریکا نسخه‌ای مشابه برای تلاویو طراحی کند تا هم از فشار کشورهای اسلامی بکاهد و هم فعالیت‌های اتمی رژیم ‌صهیونیستی را در چارچوب مشروع و قانونی القا کند بدون آن‌که این رژیم مجبور شود عضویت در ان.پی.تی را بپذیرد.
ایران با شناخت چنین رویکردی، در نشست شورای حکام آژانس‌ که برای بررسی توافق هند و آژانس تشکیل شد به سیاست دوگانه آمریکا با نحوه پیوستن کشورها به ان.پی.تی اعتراض کرد.
سلطانیه گفت: انعقاد چنین موافقت‌نامه‌ای - که براساس موافقت‌نامه دوجانبه آمریکا و هند است - باعث مطرح شدن سوالات مرتبطی از قبیل وضعیت و سرنوشت رژیم عدم اشاعه شده است.
وی گفت: نگرانی جدی از سیاست دوگانه توسط آمریکا وجود دارد که در آن با قصد ایجاد سابقه و هموار کردن مسیر برای رژیم اسرائیل به منظور ادامه دادن به فعالیت‌های مخفیانه سلاح‌های هسته‌ای صورت می‌گیرد.
● آغاز تضعیف ان.پی.تی‌
روند تضعیف معاهده منع استفاده و گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان.پی.تی) از زمان طرح پرونده هسته‌ای ایران آغاز شد؛ زمانی که با وجود عضویت ایران در معاهده ان.پی.تی نه‌تنها برخلاف ماده ۴ این معاهده که درآ‌ن برحق مسلم اعضا در انجام تحقیقات، تولید و استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای تاکید شده است، تحت فشار قرار گرفت بلکه از دسترسی به مواد و فناوری هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز محروم شد.
وجود معاهده‌ای که در آن نه تنها برلزوم خلع سلاح اتمی کشورهای دارای این تسلیحات تاکید شده، بلکه برلزوم دسترسی همه کشورهای عضو به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای مورد تاکید قرار گرفته، هم اکنون به مانعی برای فعالیت‌های غیرقانونی کشورهای دارای تسلیحات اتمی‌ تبدیل شده است که تلاش غرب برای بازنگری در معاهده ان.پی.تی و اقدام اخیر آمریکا در قبال فعالیت‌های هسته‌ای هند، در چارچوب رفع این مانع صورت می‌گیرد.
منبع : روزنامه جام‌جم