چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

پرورش بادمجان


پرورش بادمجان
● بادمجان ( بادنجان )
بادمجان ، گیاهیست یک ساله با ساقه های قوی ، خشن و شاخه شاخه . این گیاه دارای برگ های پهن و کشیده و رنگ متمایل به خاکستری می باشد و برگها گاهی دارای خار هستند .گل بادمجان ، شبیه گل سیب زمینی ، ولی بزرگتر و رنگ آن بنفش کم رنگ می باشد .
▪ میوه بادمجان که به صورت های مختلف اعم از :
کشیده ، قلمی ، دُلمه ای و یا کُرَوی می باشد همان بادنجان ، نام دارد که مورد مصرف خانگی است.
بادمجان را به صورت پخته در غذاها و خورش ها مصرف می کنند و از آن نوعی ترشی نیز تهیه
می شود که معروف به ترشی بادمجان و یا ترشی لیته است . همچنین آن را به صورت تنوری ( کبابی ) سرخ نموده در غذاهای محلی مصرف می کنند و در مواردی هم از میوه این گیاه مربا تهیه می نمایند .
● انواع بادمجان :
تعدادی از انواع بادمجان را برای زینت در گلکاری کشت می نمایند مانند : بادمجان تخم مرغی سفید ، کُرَوی قرمز ، ولی آنچه را به منظور تهیه غذا کشت می کنند شامل ۷ نوع می باشد که مهمترین
▪ آنها عبارتند از :
۱ ) بادمجان قلمی سیاه .
۲ ) بادمجان آمریکائی ( بغدادی ) .
۳ ) بادمجان ریحانی سفید و بلند .
۴ ) بادمجان بارنپتال .
۵ ) بادمجان بنفش ژاپونی .
● آب و هوا و خاک :
بادمجان ، گیاهیست که در مناطق گرمسیر و معتدل گرم بخوبی عمل میآید . ولی در مناطق سرد
میوه آن غالبا نرسیده و نمیتوان از آن استفاده نمود .
این گیاه از نظر احتیاجات غذائی همانند ، گوجه فرنگی می باشد و بایستی زمین را تقویت نمود .
● روش کاشت :
در مناطق گرمسیر بذر بادمجان را در بهمن ماه و در مناطق معتدل در فروردین ماه در خزانه گرم و
یا شاسی می کارند .
پس از آن که بوته های آن چهاربرگه شدند آنها را از خزانه خارج ساخته و در زمینی که قبلا آماده
ساخته اند به فاصله ۷۵ سانتیمتر از یکدیگر روی ردیف ها نشاء می کنند .فاصله بین ردیف ها بایستی یک متر منظور گردد . در طول تابستان هر چهار روز یک مرتبه آبیاری ضرورت دارد .
در ایران پس از آن که بوته ها بزرگ شدند و اولین گل ها تبدیل به بادمجان شد روی مزرعه
گوسفندان را می دوانند تا برگ ها و شاخه های گیاه بشکند ، آنگاه مزرعه را آبیاری می کنند تا
مجددا بوته ها شاخه و برگ بدهند و به گل نشسته میوه تولید کنند .
ولی در اروپا ، روش دیگری را انتخاب نموده اند به این ترتیب که شاخه های اضافی را با ماشین و
یا با دست قطع می کنند تا شاخه های جدید بوجود آیند و میوه بدهند .
برداشت بادمجان ، از اواخر خردادماه آغاز می شود و تا اواخر مهرماه ادامه خواهد داشت .
بادمجان های آخر محصول غالبا ریز و تلخ مزه هستند و برای تهیه ترشی بکار می روند .
● بذرگیری :
بذرگیری بادمجان همانند گوجه فرنگی می باشد و با همان روش صورت می گیرد
نوشته : مهندس منوچهر کارگر
منبع : سایت گل و گیاه