جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

شکنجه دولتی


شکنجه دولتی
لیندی انگلند بیست و دو ساله از سربازی گمنام به مظهر بی عدالتی تبدیل شد. در این گزارش به كسی خواهیم پرداخت كه در نهان افرادی همانند لیندی انگلند را برای مقاصد خود به كار گرفت.
البرتو گونزالس كه اكنون یكی از با نفوذترین حقوقدانان آمریكاست و از طرف بوش به عنوان وزیر دادگستری معرفی شد از زمره آنان است.
گونزالس همان كسی است كه به رئیس جمهور بوش پیشنهاد كرد خود را مقید به كنوانسیون ژنو نداند. او از دوستان صمیمی بوش در تگزاس است و او یكی از طراحان اصلی سیاست های حقوقی رئیس جمهور است. پس از یازدهم سپتامبر و حمله به مركز تجاری نیویورك و سپس هجوم به افغانستان، آمریكائی ها درصدد برآمدند اطلاعاتی از افرادی كه به نوعی با القاعده در تماس بودند به دست آورند. برای این منظور دولت آمریكا هر روز بر قدرت دادگاه های نظامی خود افزود و دست آنان را برای به محاكمه كشاندن افراد بازتر كرد.
گونزالس یادداشتی را تهیه كرد كه در آن قید شده بود در جنگ با ترور آمریكا احتیاجی به اجرای مفاد كنوانسیون ژنو ندارد. او در گفتگویی این نظر خود را به این عنوان قابل دفاع دانست كه به عقیده او كنوانسیون ژنو مربوط به زمانی بود كه دولت ها با هم درگیر جنگ بودند ولی اكنون این شرایط حاكم نیست.
او عنوان می كرد كه القاعده حكومت یا دولت نیست و برای اثبات نظر خود گونزالس حقوقدانان دیگری را نیز بسیج كرد. آنان اسیران جنگی را به عنوان اسیر جنگی به رسمیت نمی شناختند بلكه آنان را دشمنان آمریكا می نامیدند.
با عوض كردن این عنوان دیگر كنوانسیون ژنو در مورد آنان صدق نمی كرد. موضوعی كه فقط دار و دسته گونزالس را متقاعد می كرد و به هیچ عنوان مورد قبول حقوقدانان بی طرف نبود. بدین ترتیب از نظر جورج بوش دیگر تمام دنیا منطقه دشمن شناخته می شد و آمریكا آزاد بود در آنجا دشمنان خود خوانده را دنبال كند.جورج بوش در بهار سال ۲۰۰۲ این دكترین تازه را امضا كرد و بدین ترتیب خط بطلانی بر دویست سال قانون نظامی آمریكا كشید.
براساس این دكترین ارتش آمریكا مجاز بود زندانیان را تحت فشار قرار دهد. در این دكترین آمده بود كه ایجاد درد، كتك و فشار به اجزای بدن برای گرفتن پاسخ مجاز است و در حقیقت باید دستكش های حریر را از دست درآورد و با زندانیان خشن برخورد كرد. این دستورالعمل ابتدا به نیروهای آمریكایی مستقر در افغانستان ابلاغ شد و پس از آن نیروهای آمریكایی مستقر در عراق نیز آن را دریافت كردند. پس از دریافت این دستورالعمل تبعات آن به زودی نمایان شد.در سپتامبر سال ۲۰۰۳ یك سرباز آمریكایی یك زندانی عراقی را كشت. او فقط از ارتش اخراج شد.
در اكتبر سال ۲۰۰۳ فرمانده نیروی هوایی سابق ارتش صدام خود را تسلیم نیروهای آمریكایی كرد. پیش از آن آمریكائی ها چهار پسر او را به اسارت گرفته بودند. هنگامی كه پسران او آزاد شدند به آنان اطلاع داده شد كه می توانند جسد پدرشان را نیز تحویل بگیرند. ارتش آمریكا در آن هنگام علت مرگ او را طبیعی اعلام كرد و در اطلاعیه ای آن را به علت سكته قلبی ذكر كرد. چندی بعد این اطلاعیه تصحیح شد و علت مرگ فشار بر روی سینه عنوان شد.در چهارم نوامبر ۲۰۰۳ عراقی دیگری به نام الجمادی كه پیش از آن دستگیر شده و به زندان ابوغریب فرستاده شده بود نیز درگذشت.
او از سوی مأموران سیا بازجویی شده بود. پزشكان علت مرگ او را بر اثر ضربه قنداق تفنگ ذكر كردند.
گزارش های زیادی وجود دارد كه در آن از مرگ زندانیان خبر می دهد و در همه این گزارش ها سعی شده بر حقیقت سرپوش گذارده شود.
در غروب روز دوازدهم ژوئن ۲۰۰۳ یك سرباز نیروی دریایی آمریكا در ضیافتی گفت كه او به چند نفر از همقطارانش دستور داده بود سه اسیر عراقی را تیرباران كنند. او گفت به سربازان اعلام كرده بود كه اگر از این دستور سرباز بزنند در دادگاه نظامی محكوم خواهند شد.به گفته او پس از تیرباران این زندانیان جسد آنان در سوراخی عمیق انداخته شد. او پس از چندی ولی این حرف خود را پس گرفت و گفت كه این موضوع را فقط برای این كه خود را مهم جلوه دهد گفته است.
صدها داستان از این نوع در بین نظامیان آمریكایی عنوان می شد ولی تا وقتی كه پرده از جنایت های زندان ابوغریب توسط سیمور هرش برداشته نشده بود، همه آنها به عنوان داستان های تخیلی قلمداد می شد. اكنون ولی آمریكا خود را با واقعیت هایی مواجه می بیند كه فرار از آنها غیرممكن است.
از زمانی كه لیندی انگلند به دادگاه رفت و محكوم شد اكنون مدتی گذشته است. لیندی در این مدت با كسی درمورد آنچه در عراق گذشت صحبت نكرد. برادر او می گوید كه لیندی بی گناه بود و پدرش نیز حرفی برای زدن ندارد. او فقط می گوید كسانی در ارتش بودند كه دنبال گناهكاری می گشتند و لیندی قربانی آنان شد. آنچه از او در عكس ها دیده می شود به گفته پدرش حقیقت را نشان نمی دهد. لیندی فقط دستورات را اطاعت كرد. او می پرسد چرا كسانی كه به او دستور دادند به محاكمه كشیده نمی شوند ولی اسكات هورتن استاد حقوق دانشگاه نیویورك عقیده دیگری دارد. لیندی آن دختر بی گناهی نیست كه تصور آن می رود ولی هورتون نیز بر این عقیده است كه همه چیز هنوز روشن نشده است.به گفته او همه چیز در این محاكمه غیرقابل تصور است. دنیا به این محاكمه چشم دوخته بود و لیندی كسی بود كه در این عكس ها نگاه ها را به خود جذب كرد.
هورتن می گوید كه ما به ابوغریب چشم دوخته ایم ولی واقعیت های دیگری را فراموش كرده ایم. باید توجه كرد كه صحبت از صدها مورد با بیش از سی كشته است و حالا ادعا می كنیم كه همه این ها در اثر مسائل سیاسی اتفاق افتاده ولی سیاست گذاری در كجا انجام شده است.
هورتن از دفتر خود در منهاتان نیویورك این محاكمه را دنبال كرده است و عقیده دارد كه رئیس جمهور جورج بوش ادعا می كند كه آمریكایی ها هیچ كس را شكنجه نمی دهند ولی او می گوید شكنجه از نظر بوش چه معنی می دهد. به گفته هورتن همه این اقدام ها را اگر از دید بوش بنگریم با این واقعیت برخورد می كنیم كه جورج بوش دیدگاهی سوای دیدگاه دیگران دارد.
او می گوید من حتی اطلاعات دقیقی دارم كه عده ای سعی می كردند این دادگاه را در بغداد برگزار كنند تا هرچه سریع تر بر روی همه حوادث سرپوش بگذارند ولی بعدا تصمیم گرفتند این كار را در تگزاس انجام دهند تا حداكثر استفاده را با به كارگیری رسانه های وابسته به دولت از آن ببرند. معنی دیگر این كار این است كه در آمریكا بهتر می توانستند بر همه چیز سرپوش بگذارند.
لیندی انگلند بالاخره محكوم شد. حالا دولت آمریكا می توانست ادعا كند كه با قانون با كسانی كه برخلاف مصالح آمریكا عمل كرده اند برخورد كرده است.
ولی جریان دادگاه خود داستان دیگری است. وكلای انگلند با دادستان به توافق رسیدند كه لیندی انگلند جرم خود را بپذیرد و برای آن حداكثر به دو سال و نیم زندان محكوم شود.زندگی ولی برای او و فامیلش روال عادی خود را طی می كند و همه چیز همان گونه كه بود ادامه می یابد. افكار عمومی در آمریكا آرام شده است ولی جهانیان با تردید به آنچه گذشت می نگرند.هیچ چیز همانند گذشته ولی نیست. آمریكا بار دیگر چهره آمریكایی زشت را به نمایش گذارد و ابوغریب چهره دیگری از آمریكا را نشان داد. هنوز سایه ابوغریب از دادگاه های آمریكا رخت برنبسته بود كه گوانتانامو بار دیگر آمریكا را به چالش كشید. گوانتانامو ولی با زندانیانش ابعاد گسترده تری به خود خواهد گرفت و این بار بسیار سخت خواهد بود بر همه چیز سرپوش گذارد.
آلبرتو گونزالس ولی هر روز در دستگاه رئیس جمهوری جورج بوش به شخصیتی اثرگذارتر تبدیل می شود.
در سوم فوریه رئیس جمهور جورج بوش او را به عنوان وزیر دادگستری آمریكا معرفی كرد. لیندی انگلند ولی اكنون به زن خانه داری مانند هزاران زن دیگر آمریكایی تبدیل شده است.
سیمور هرش و آنچه او از آن پرده برداشت بر سیاست آتی آمریكا در تمام منطقه سایه افكنده است و همانگونه كه تاریخ بارها نشان داده است، آمریكا این بار نیز باید پاسخگوی وجدان بیدار بشریت باشد. گام نخست را سیمور هرش برداشت. درست همانند آنچه در ویتنام گذشت.

عباس لقمانی
منبع : روزنامه همشهری