دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تلفات زود رس جوجه ها


تلفات زود رس جوجه ها(تلفات هفته اول) یكی از مشكلات مدیریتی اكثر مدیران مزارع میباشد.عوامل زیادی در تلفات زود رس جوجه ها نقش دارند ،ولی باید اظهار داشت كه قدرت زنده ماندن Livability در كاهش تلفات زودرس موثر میباشد.
بطور كلی عوامل زیر در تلفات زود رس جوجه ها مؤثر میباشند:
۱- شرایط مدیریتی گله والد.
۲- شرایط مدیریتی كارخانه جوجه كشی.
۳- شرایط حمل و نقل جوجه ها.
۴- شرایط مدیریتی سالن های پرورش و چگونگی شروع دوره پرورش.
در صورتیكه عوامل ذكر شده در فوق در شرایط مطلوبی باشند تلفات هفته اول دوره پرورش از ۹/. الی ۴/۱ درصد طبیعی میباشد. وزن مطلوب تخم مرغ های قابل جوجه كشی در تولید جوجه های با كیفیت تاثیر زیادی دارد.اگر وزن تخم مرغ مناسب باشد ،وزن جوجه ها هم مناسب میشود. جوجه های ریز قدرت زنده ماندن كمتری دارند و در دوره پرورش شروع خوبی نخواهند داشت و در نتیجه در هفته اول ،تلفات به نحو چشمگیری افزایش خواهد یافت. بهترین زمان جهت چیدن تخم مرغ ها در گله های مادر ،بعد از ۲۷ هفتگی میباشد.تخم مرغ هائیكه در سن ۲۴ الی ۲۷ هفتگی تولید و چیده میشوند، جوجه هایی با وزن مناسب تولید نمیكنند و تلفات هفته اول در اینگونه جوجه ها بالا میرود. تجربه نشان داده است كه مرغ هائیكه در شرایط مساعدی از نظر تهویه قرار دارند،تخم مرغ هایی تولید میكنند كه جوجه های حاصله از آنها قدرت زنده ماندن بیشتری دارند.لذا اطلاع از شرایط داخلی سالن های گله مادر بسیار ضروری است. بعضی بر این عقیده هستند كه جمع آوری اتوماتیك تخم مرغ از سالن ها موجب كاهش تلفات جوجه های حاصله میشود.اما آزمایش های مختلف نشان داده است كه جمع آوری دستی و یا ماشینی تخم مرغ ها تاثیر معنی دار بر روی تلفات هفته اول جوجه ها ندارد. به موقع بیرون كشیدن جوجه ها از دستگاه هچر در قدرت زنده ماندن جوجه ها نقش دارد.علاوه بر آن ،مدیریت كارخانه جوجه كشی نیز ضمن تاثیر در كیفیت جوجه یك روزه در تلفات هفته اول جوجه ها نیز نقش دارد بدین معنی كه هرچه مدیریت كارخانه جوجه كشی مطلوب تر باشد،كیفیت جوجه ها بهتر و قدرت زنده ماندن جوجه ها بیشتر میشود. انجام عمل واكسیناسیون بطور صحیح و توسط اپراتور های مجرب موجب كاهش تلفات هفته اول میشود. در صد جوجه های درجه ۲ در كارخانه های جوجه كشی از ۵/. الی ۷۵/. درصد طبیعی است اما اگر در صد جوجه های درجه ۲ در كارخانه های جوجه كشی بالاتر از این حد باشد به همان میزان، مرگ و میر جوجه ها در هفته اول افزایش مییابد. سایز جوجه ها در كیفیت جوجه و تلفات هفته اول نقش دارد.هر چه سایز جوجه ها كوچكتر باشد كیفیت جوجه ها پائین تر و تلفات هفته اول بیشتر میشود. تمیز بودن تخم مرغ ها و برخورداری از پوسته مناسب در زمان چیدن نیز بر روی كیفیت جوجه و كاهش تلفات در هفته اول موثر است. شرایط سالن پرورش ( دما ،رطوبت ،بستر،نوع آبخوری و دانخوری و كیفیت آب و دان و تهویه،كارگر ….) در تلفات هفته اول نقش دارد.بسیاری معتقد هستند كه مصرف ویتامین ها در هفته اول برای كاهش تلفات جوجه ها موثر است اما به تجربه ثابت شده است كه در شرایط مناسب ،مصرف ویتامین ها نقش چندانی در كاهش تلفات هفته اول ندارد.
مهندس حمید رضا ضیایی
منبع : مؤسسه مرغداری ایران