سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

رویای اینترنت بی سیم


رویای اینترنت بی سیم
به عقیده بسیاری از تحلیلگران دنیای رایانه، فناوری Wi-Fi یكی از تأثیرگذارترین فناوری های قرن آینده بر زندگی بشر خواهند بود. وضع زندگی مردم در كشورهای پیشرفته به گونه ای تغییر كرده است كه هر روز بیشتر به اینترنت وابسته می شوند. به همین دلیل دسترسی به اینترنت از طرق مختلف مانند موبایل و یا دستگاههای Palm و... روز به روز فراگیر تر می شود. اما نكته اصلی اینجاست كه موبایل ها و دستیاران دیجیتالی شخصی با وجود تمام پیشرفت هایی كه تاكنون داشته اند هنوز برای استفاده از اكثر امكانات اینترنت محدودیت های بزرگی دارند. به این ترتیب اكثر شركت های بزرگ و به خصوص شركت هایی كه در زمینه تولید رایانه های كیفی (Laptop) تجربه داشتند به سرعت به فكر تولید ابزاری افتادند كه اینترنت پرسرعت را به وسیله امواج در اختیار همگان قرار دهند.
خیلی تعجب نكنید اگر شنیدید اینترنت به لیست غذاهای چند رستوران معروف اروپا اضافه شده است. احتمالاً به زودی اكثر مكان های عمومی مانند رستوران ها برای رقابت و جذب مشتریان بیشتر اقدام به ارائه اینترنت بی سیم پر سرعت خواهند نمود. به عقیده بسیاری از تحلیلگران دنیای رایانه، فناوری Wi-Fi یكی از تأثیرگذارترین فناوری های قرن آینده بر زندگی بشر خواهند بود. وضع زندگی مردم در كشورهای پیشرفته به گونه ای تغییر كرده است كه هر روز بیشتر به اینترنت وابسته می شوند. به همین دلیل دسترسی به اینترنت از طرق مختلف مانند موبایل و یا دستگاههای Palm و... روز به روز فراگیر تر می شود. اما نكته اصلی اینجاست كه موبایل ها و دستیاران دیجیتالی شخصی با وجود تمام پیشرفت هایی كه تاكنون داشته اند هنوز برای استفاده از اكثر امكانات اینترنت محدودیت های بزرگی دارند. به این ترتیب اكثر شركت های بزرگ و به خصوص شركت هایی كه در زمینه تولید رایانه های كیفی (Laptop) تجربه داشتند به سرعت به فكر تولید ابزاری افتادند كه اینترنت پرسرعت را به وسیله امواج در اختیار همگان قرار دهند. اساس كار از جهاتی شبیه به نحوه كار تلفن های همراه بود. با توجه به محدودیت فیزیكی میدان انتشار امواج باید ایستگاه هایی كه به آنها اصطلاحاً Hotspots گفته می شد در نقاط مختلف شهر نصب شود و از طرف دیگر رایانه ها با نصب یك كارت شبكه بی سیم از خدمات ایستگاه استفاده كنند. اولین مشتریان این تجهیزات در كمال شگفتی سازندگان، خانه داران بودند. بسیاری از مردم كه از سیم كشی در محیط خانه نفرت داشتند و اكثر نیز دو یا سه دستگاه رایانه در منزل داشتند با كمال رغبت تجهیزات گران قیمت Wi-Fi را خریداری كردند و در خانه ها نصب نمودند.
كم كم مدیران اكثر فروشگاه های اینترنتی متوجه شدند كه تجهیزات Wi-Fi در میان لیست ۱۰تا یی های برتر قرار گرفته است. مؤسسه IDC پیش بینی كرد بازار مربوط به تجهیزات اینترنت بی سیم تا سال ۲۰۰۷ به بیش از ۵/۱ میلیارد دلار بالغ خواهد شد و تعداد Hotspot و یا مراكز دسترسی اصلی در اروپا بیش از ۵۰۰/۳۲ مركز خواهد رسید. پس از انتشار این آمار بلافاصله شركت های خدمات موبایل خود را به میدان اصلی بازی اینترنت بی سیم رساندند. آنها به خوبی متوجه بودند كه اینترنت بی سیم به اندازه تلفن همراه در زندگی بسیاری از مردم دنیا تأثیر خواهد گذاشت. شركت های بزرگ خدمات تلفن همراه مانند Vodafone شروع به نصب ایستگاههای مركزی Wi-Fi در قسمت های مختلف شهرهای اروپایی و آمریكایی نمودند و به این ترتیب كسانی كه از خدمات تلفن همراه این شركت ها استفاده می كردند موفق شدند با خرید یك رایانه كیفی از خدمات اینترنت پرسرعت بی سیم هم استفاده كنند. البته فناوری Wi-fi هم در حال حاضر مشكلات خاص خودش را دارد. هر یك از ایستگاههای مركزی با پیشرفته ترین امكانات بیشتر از ۵۰۰ متر برد فیزیكی و مفید ندارند و تجهیزات ایستگاهها نیز بسیار گران است. علاوه بر این یكی از مشكلات اساسی قرارداد میان شركت های خدمات Wi-fi بود. مشكل اساسی از جایی آغاز شد كه شركت ها تصمیم گرفتند به علت هزینه زیاد ایجاد مراكز دسترسی به صورت اشتراكی و با قراردادهایی از نقاط دسترسی به صورت مشترك استفاده كنند. مسئله اول در این میان مشكل مربوط به هزینه دسترسی به اینترنت برای مشتركان بود. هر كدام از شركت ها هزینه های مختلفی از مشتركان بابت خدمات اینترنت بی سیم دریافت می كردند. بنابراین وضعیت قراردادهای میان شركت های بزرگ كمی مبهم بود. به همین دلیل بعضی از مشتركان مجبور هستند از چند شركت مختلف سرویس بگیرند و در مكان های مختلف از سرویس های شركت های مختلف استفاده كنند. مشكل بعدی در مورد مشتركانی بود كه در حین حركت در ماشین و یا قطار از اینترنت استفاده می كردند. هنگامی كه یك مشترك در حین حركت از محدوده یك مركز دسترسی خارج می شد و به محدوده یك ایستگاه جدید وارد می شد سرعت اینترنت كاهش می یافت و Roaming به خوبی انجام نمی گرفت.
برای مقابله با این مشكلات فنی نرم افزارهایی به نام Netstrumble به وجود آمد كه وظیفه آنها یافتن نقاط دسترسی مختلف و اندازه گرفتن سیگنال و نویز كانال های مختلف ارتباطی بود. به این ترتیب مشترك می توانست در هر لحظه به روی بهترین و سریع ترین كانال موجود رفته و از باند قوی تری استفاده كنند. به تازگی شركت توشیبا با همكاری شركت مخابراتی BT محصولی به نام Hotspot in a box را روانه بازار كرده. این محصول شامل یك ایستگاه دسترسی جمع وجور با قیمت ۴۰۰ پوند است. این دستگاه همچنین امكان استفاده از یك سیستم حسابرسی مركزی برای دریافت هزینه اینترنت از مشتركان رامی دهد. به این ترتیب یك رستوران اگر هر مشتری خود را فقط ۵ پوند برای استفاده از خدمات اینترنت بی سیم شارژ كند ودر روز ۳۰ مشتری از این خدمات استفاده كنند شاید سود فروش اینترنت از سود روزانه رستوران كمی بیشتر شود. با محاسبات متوجه خواهید شد مهمترین دلیل گسترش شبكه Wi-Fi یعنی توجیه اقتصادی وجود دارد. برای همین شركت BT وعده داده است كه در سال آینده تعداد ایستگاههای دسترسی خود را از ۴۰۰ به چهارهزار عدد در سال ۲۰۰۴ خواهد رساند. وقتی شركت اینتل اعلام كرد این شركت علاقه منداست در مورد فناوری های اینترنت بی سیم سرمایه گذاری های زیادی انجام دهد مشخص شد آینده اینترنت از آن Wi-Fi است.
بر خلاف تصور اغلب مردم Wi-Fi در كشورها و شهرهایی كه از امكانات مخابراتی گسترده ای برخوردار نیستند بیشتر گسترش یافته است. به طور مثال شهری به نام زمورا در كشورها اسپانیا كه تنها ۶۵ هزار نفر جمعیت دارد به طور كامل زیر پوشش اینترنت بی سیم قرار گرفته است و به تازگی نیز خبری در اینترنت پخش شد كه اهالی یك جزیره كوچك در اقیانوس آرام به Wi-Fi دسترسی پیدا كرده اند. دلیل استقبال از Wi-Fi در چنین مكان هایی واضح است. در كشورهای پیشرفته اكثر كاربران اینترنت به راحتی به ارتباطات پر سرعتBoard Band با هزینه كم دسترسی دارند ولی در مكان‌هایی كه شبكه مخابراتی زیرساخت مناسبی ندارد به دلیل هزینه كمتر اینترنت بی سیم و سرعت بالای نصب و راه اندازی اكثراً سراغ Wi-Fi رفته اند.
دامنه گسترش استفاده از اینترنت بی سیم به سازمان ملل هم كشیده شده است. آقای كوفی عنان دبیر كل سازمان ملل چندی پیش در جلسه رسمی سازمان ملل در مورد فناوری Wi-Fi سخن گفت و اظهار امیدواری كرد تمام كشورهای جهان در توسعه و استفاده از این فناوری سهیم باشند. یكی از نكات مهم استفاده از اینترنت بی سیم این است كه در این فناوری اطلاعات در فركانس ارسال و دریافت می شوند كه دولت نیازی به كنترل آن ندارد و به هیچ عنوان تداخلی با فركانس های پلیس و مخابرات پیش نخواهد آمد.
منبع : پورتال مديريت فناوري اطلاعات


همچنین مشاهده کنید