سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

جنبه های خشونت علیه کودکان در اینترنت


جنبه های خشونت علیه کودکان در اینترنت
پدیده رسانه دیجیتال، با فواید زیاد علمی، تحقیقاتی و آموزشی هم اکنون جامعه یک و نیم میلیاردی خود را تحت لوای بلامنازع قرار داده ولی چالش های زیادی را نیز به عقیده کارشناسان ارتباطات ایجاد کرده است که عدم توجه به آن، می تواند برای نسل جوان به بخصوص کودکان یک کشور، تهدید جدی باشد.
بلوغ زودرس، عدم امنیت اطلاعاتی و نبود هویت مشخص برای کاربران آن در سنین مختلف، از جمله چالش های جدی سر راه دهکده جهانی هزاره سوم هستند. ظاهر ساده و آرام اینترنت نباید نسل جوان را اغوا کند.
در این بحث، نقش والدین به عنوان راهنمای مهم کودکان و نوجوانان از اهمیت بسزایی برخوردار است، اما چه اندازه والدین نسبت به چالش ها و ناهنجاری های اینترنت آگاه هستند ؟ آیا والدین ایرانی به اندازه والدین اروپایی یا آمریکایی نسبت به تبعات منفی اینترنت برای کودکان خود و همچنین راه های مقابله با آن آگاه هستند ؟
پاسخ منفی است. یکی از مهمترین دلایل عدم آگاهی والدین در این باره را باید به اطلاع رسانی و آموزش ضعیف رسانه های گروهی و ملی کشور نسبت به مسئله آسیب شناسی اینترنت دانست که همین امر، کاهش سطح آگاهی والدین را به همراه می آورد.
کمتر در برنامه های آموزشی و علمی و حتی میزگردهای رسانه های گروهی و حتی در مطبوعات مشاهده کرده ایم که در مورد تبعات منفی وب و راه های علمی و فنی مقابله با آسیب هایی که نسل جوان و بخصوص کودکان را مورد تهدید قرار می دهد، بحث و سخنی علمی شده باشد.
اگر توجه داشته باشید، سایت مشهور یاهو برای استفاده کودکان و بخش های علمی، فنی و آموزشی برای والدین آنها در نشانی؛ Family.yahoo.com یا Ypc.yahoo.com ایجاد کرده است این امر، از ورود کودکان به سایت ها و مشاهده مطالب غیر مجاز جلوگیری می کند. حتی در سایت خدمات یاهو!، بحث ارائه خدمات اینترنتی عمومی پایگاه به افراد بالای ۱۳ سال ذکر شده است که این مسئله می تواند جنبه حقوقی داشته باشد. بنابراین توجه مراکز غربی به هدایت صحیح بخشی از نسل کودکان خود با جدیت همراه است. اگر چه همین غربی ها، خود عامل تولید بسیاری از ناهنجاری ها در فضای مجازی هستند لکن، با هشدارهایی که می دهند والدین را هوشیار و آگاه می کنند.
● خشونت علیه نسل سوم
ظاهرا پشت کامپیوتر هستید و به آرامی صفحات مختلف اینترنت را مرور می کنید. در ۱۰ دقیقه مرور شما در چند سایت، ده ها مطلب به صورت صوتی، تصویری و متنی روبه روی دیدگان شما قرار می گیرد که هر کدام می تواند براساس سطح فکر و آگاهی مخاطب، بر او تاثیر گذار باشد.
این تاثیر گذاری هم می تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم باشد. صورت مستقیم آن است که تصویر، فیلم، صوت یا فایل خاصی را که نباید کاربر خاص باز کند، باز می کند و آگاه می شود و مشکلات روحی و روانی خاصی بر او مستولی می شود ! صورت غیرمستقیم آن نیز آن است که در آینده ای نه چندان دور، ذهن ناخودآگاه کاربر را با موضوع مربوطه درگیر می کند و این اشغال ذهنی، خود تولیدکننده تبعات بیشتری می شود.
روان شناسی در محیط دیجیتال، باید در نظر کارشناسان امر قرار بگیرد و شاید ایجاد چنین دوره ای در دانشگاه های روان شناسی و امور بالینی بتواند پزشکی سایبر را تعریف کند. کاربرانی که در سنین زیر ۱۴ سال قرار دارند یا در جوامعی، کودکان زیر ۱۸ سال، بهترین و بیشترین سطح طعمه برای سودجویان هستند. بسیار است آگهی های اینترنتی که از کودکان در سنین مختلف می خواهد با آنها تماس گرفته یا به مکان های خاص مراجعه کنند یا لینک های خاصی را نظاره گر باشند.
اگرچه اکنون در ایران و بسیاری از کشورها، برخی از سایت های وب فیلتر شده است، اما قطعیت مسئله فیلترینگ هیچ گاه نمی تواند عاملی بر مسئله عدم توجه والدین و مسوولان یک کشور برای ارتقای سطح سلامت روانی نسل جوان در وب شود.
نقض حقوق در فضای مجازی روز به روز درحال افزایش است و این امر، تهدیدی بالفعل برای جامعه اطلاعاتی جهان محسوب می شود. نقض حقوق سایبرنتیکی کاربران در وب، فقط به دزدی کارت اعتباری آنها مربوط نمی شود و جنبه های زیادی را با خود دارد که هر کشور باید با بومی سازی شرایط، رفتار سازمانی خاص خود را برای مقابله با تهدیدها در اختیار داشته باشد.
● نقض حقوق دیجیتالی
بر اساس گزارشی که بی. بی. سی، در آوریل ۲۰۰۶ منتشر کرد، یک سوم کودکان و نوجوانانی که در طول هفته از اینترنت استفاده می کنند، گزارش کرده اند که پیام های اغواکننده دریافت می کنند. این امر سبب حساسیت والدین و نهادهای مسوول در زمینه کنترل اینترنت و جلوگیری از سوءاستفاده از کودکان شده است.
بسیاری از کودکان و نوجوانان در کشورهای مختلف جهان ساعات بسیاری را به استفاده از اینترنت و حضور در «چت روم ها» اختصاص می دهند. بنابر آماری که اخیرا در بریتانیا منتشر شده است، یک نفر از هر ۱۲ نوجوانی که در این کشور به اینترنت دسترسی دارند با فردی که در اینترنت با او چت می کرده است، قرار ملاقات گذاشته اند. برخی از صاحب نظران معتقدند که در بسیاری دیگر از کشورها نظیر ایران نیز این امر کم و بیش رواج دارد و اغلب قرار ملاقات هایی که پس از گفت وگو در اینترنت یا چت روم ها گذاشته می شود بدون اطلاع والدین است.
بدیهی است که این امر نگرانی والدین، متخصصان علوم رفتاری و نهادهای مسوول در زمینه سوء استفاده احتمالی علیه کودکان و نوجوانان را برانگیخته است. اخیرا یک سازمان جدید از مجموع نهادهای مختلفی که در زمینه پیشگیری از سوء استفاده جنسی از کودکان در اینترنت فعالیت می کنند، در بریتانیا تشکیل شده است.
جیم گامبل، مدیر سازمان حمایت از کودکان در اینترنت (CEOP) که با پلیس بین الملل در این زمینه همکاری دارد، گفت که همکاری خوبی با پلیس برای به دام انداختن افرادی که از کودکان سوءاستفاده جنسی می کنند و از اینترنت برای هدف خود استفاده می کنند، آغاز شده است.کارشناسان امنیتی حتی با حضور در چت روم ها و جا زدن خود به عنوان کودک سعی در شکار افرادی که از این چت روم ها برای اغوای جنسی کودکان بهره می گیرند، دارند.
کاربران اینترنت و کودکان می توانند به صورت ۲۴ ساعته با مرکز حمایت از کودکان در اینترنت تماس بگیرند و مظنونان احتمالی به سوءاستفاده از کودکان در اینترنت از جمله سایت های پورنوگرافی کودکان را گزارش بدهند، مسوولان امنیتی با ردیابی این مظنونان تعقیب قانونی آنها را آغاز می کنند.
سازمان حمایت از کودکان در اینترنت با بودجه پنج میلیون پوندی در بریتانیا آغاز به کار کرده است و نخستین گزارش های خود را به پلیس برای تعقیب قانونی مظنونان ارائه داده است. جیم گامبل می گوید هدف این سازمان آن است که بریتانیا امن ترین کشور دنیا برای استفاده کودکان از اینترنت شود.
او همچنین کودکان و نوجوانان را تشویق می کند که اگر با مواردی از سوءاستفاده جنسی از کودکان در اینترنت روبه رو شدند، بخش هایی از چت خود با وی را برای وب سایت این سازمان بفرستند.
● آگاه سازی والدین
هم اکنون هزاران سایت و از جمله صدها سایت به فارسی در اینترنت به ارائه خدماتی چون دوست یابی آن لاین می پردازند. دوست یابی آن لاین پایگاه های رایگان و جذاب هستند که در آن افراد با ارائه اطلاعات و هویت دیجیتالی خود که بعضا غیر واقعی است، نقض حقوق عینی را برای گروهی از کاربران بخصوص زنان و دختران ایجاد می کنند.
اکثر سایت های دوست یابی فارسی در وب، توسط وزارت ارتباطات فیلتر شده است، اما همچنان پایگاه های زیادی وجود دارد که دسترسی کودکان ایرانی به آن همچنان باز است. البته برای بستن این سایت ها، هر روز نمی توان اپراتور گذاشت. بلکه باید با فرهنگ سازی و آموزش به والدین آنها را نسبت به سایت هایی که مخرب هستند و کودکان آنها را تهدید می کند، آگاه کرد.
متخصصان علوم رفتاری با برخوردن به نمونه های فراوانی از اغوای جنسی کودکان و عواقب ناخوشایند بعدی آن در زندگی واقعی آنها خواستار نظارت و کنترل بیشتری در این زمینه و همچنین آگاه سازی والدین و به ویژه ارائه هشدارهای سودمند به کودکان و نوجوانان شده اند.این متخصصان به ویژه نگران سوءاستفاده افراد مبتلا به بیماری روانی سوءاستفاده جنسی از کودکان موسوم به «پیدوفایل» (Paedophilia) از این چت روم ها و جوامع مجازی هستند.
در بیشتر کشورهای جهان برقراری رابطه جنسی با کودک زیر سن قانونی جرم سنگینی محسوب می شود و حتی می تواند به محرومیت از شغل دولتی نیز منجر شود. سالانه در کشورهای مختلف جهان تعداد بیشماری پرونده قضائی علیه افرادی که سعی در اغوای جنسی کودکان دارند در دادگاه ها به جریان می افتد که این افراد حتی شامل معلم ها و سیاستمداران و شخصیت های معروف هم می شوند.
● جداسازی
در ماه های گذشته بحث بر سر اجرای یک آیین نامه جدید در اینترنت که وب سایت های عرضه کننده جوامع مجازی نظیر My space و Bebo را ملزم به جدا کردن فضای مربوط به کودکان از بزرگسالان کند، ادامه داشته است. اکنون سایت مای اسپیس و حتی فلیکر یاهو و حتی اورکات گوگل در ایران فیلتر شده است. هرکدام از این سایت ها، سایت های اطلاعاتی با بانک های چند میلیونی است که به نظر کارشناسان، یک ضد ارزش در فضای جامعه اطلاعاتی ایران تلقی می شود.
با این همه کنترل اینترنت با وجود تمایل شدید کودکان و نوجوانان به شرکت در گروه های مجازی بسیار مشکل است. به عنوان نمونه مدیر یکی از مدارس دخترانه در بریتانیا به والدین اعلام کرده است که ۷۰۰ دختر دانش آموز این مدرسه عضو یکی از سایت های دوست یابی اینترنتی هستند و برخی از عکس هایی که این دختران از خود روی این سایت می گذارند می تواند به سرعت افراد ناباب را جذب کند.
اخیرا سازمان حمایت از کودکان در اینترنت در بریتانیا از عرضه کننده پیام رسان مسنجر ویندوز در این کشور خواسته است تا نشانه ای با عنوان «گزارش سوءاستفاده» را به این پیام رسان اضافه کند. به این ترتیب کودکان می توانند با یک کلیک فردی که احتمالا می خواهد از کودکان سوءاستفاده جنسی کند را به این سازمان معرفی کنند و متعاقبا این موضوع توسط پلیس پیگیری خواهد شد.
در حالی که «بریتیش تله کام» (شرکت خدمات دهنده تلفنی بریتانیا) می گوید، روزانه دسترسی بیش از ۲۰ هزار کاربر اینترنتی به عکس های سکسی کودکان را مسدود می کند و در سال گذشته بیش از شش هزار سایت مربوط به پورنوگرافی کودکان توسط پلیس پیگیری شده است، بسیاری از نهادهای مسوول در این کشور می گویند این تنها آغاز کار است.
بخشی از نوجوانان وبگرد در کشورهای غربی از طریق وب، با همکلاسی های خود پس از پایان ساعت کلاس ارتباط دارند. این مسئله باعث شد تا هفته پیش، پس از ۳۷ سال کنگره آمریکا به فکر جداسازی جنسیتی مدارس این کشور بیفتد که قطعا تبعات اینترنتی در آن نقش داشت. اگر چه در ایران با این مسئله روبه رو نیستیم، اما باید اعتراف کرد که نه در کافی نت ها، نه در مراکز عمومی ارائه دهنده خدمات وب و نه در منازل، کنترل دومی بر استفاده کودکان و نوجوانان از وب وجود ندارد. شاید کودکان ایرانی هم از این مسئله ناراحت شوند. اما برای مقابله با سوءرفتارهای موجود در وب چه راهی وجود دارد ؟ این مسئله را باید روان شناسان بیش از پیش مورد کاوش قرار دهند.
▪ چند نکته!
ـ مشخصات فردی از جمله شماره تلفن، آی.دی مسنجر و... را به افراد ناشناس ندهید.
ـ عکس یا ویدئوی خصوصی خود را در اینترنت منتشر نکنید.
ـ ایمیل های ناشناس را مسدود کنید.
ـ فایلی از فرستنده ناشناس را باز نکنید.
ـ به دیگران در چت روم ها بدون دلیل اطمینان نکنید.
ـ با دوستان آن لاین خود قرار ملاقات نگذارید.
ـ هرگونه احتمال سوءاستفاده را به پلیس irpolice.comگزارش دهید.
ـ به آی.دی. های اشخاص در اینترنت اعتماد نکنید.
ـ هیچ صدا و تصویری در وب نباید شما را گمراه کند.
ـ از نرم افزارهای ضد هک و تروجان در سیستم خود استفاده کنید.
ـ پایگاهی که برای شما POPUP نامتعارف ارسال کند، قابل اعتنا نیست.
منبع : شبکه فن آوری اطلاعات ایران


همچنین مشاهده کنید