چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

استرس


استرس
کسی که استرس دارد، شمع زندگی خود را از دو سو خاموش کرده است.
● چه چیزهائی باعث استرس و اضطراب ما می‌شود؟
هر آنچه ما را عصبانی، هیجان‌زده و مأیوس یا ناخشنود سازد، می‌تواند منجر به استرس شود. این چیزها می‌تواند شامل فکر و خیال ناشی از امتحان گواهینامهٔ رانندگی با دیدار یکی از خویشان که دوستش نداریم، باشد. استرس، یکی از بزرگترین عوالم مخاطره‌آمیز در سلامی انسان‌های جهان امروز است. از هر ۳ نفر، ۱ نفر دچار استرس است.
▪ استرس، بر دو نوع است:
۱) خوب
۲) بد.
استرس خوب، چاشنی زندگی است و موجب رضایت‌خاطر می‌شود و شادی و نشاط می‌بخشد. اما استرس بد می‌تواند هر روز روحیهٔ ما را تضعیف نماید و حالت روانی ما را بر هم زند. استرس، می‌تواند بیش از آنکه منفی باشد، یک عامل مثبت و انگیزش‌دهنده باشد. حساسیت در مورد استرس نه تنها در هر فرد به‌طور متفاوت تأثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند در یک شخص به‌خصوص نیز سال به سال تأثیر متفاوتی داشته باشد.
زندگی ما بدون مبارزه و کوشش برای تغییر شرایط زندگی بسیار یکنواخت و خسته‌کننده خواهد بود. تغییرهای متعددی که در زندگی ما رخ می‌دهد، گاه چنان زیاد است که امکان هضم و مقابله با آن میسر نیست. تغییرهای ناگهانی در موقعیت عمومی زندگی، برای بسیاری از ما حوادث و وقایع زندگی را که استرس‌ساز هستند، ایجاد می‌کنند. آنها می‌توانند ما را از کار و اقدام راحت و مؤثر بازداشته و یا آن را برای ما مشکل سازند. تا جائی که ما را بیمار کنند، حتی حوادث و وقایع زندگی که خوب هستند، نیز ممکن است تغییر عمده در عادت‌ها و قدرت تطبیق‌پذیری ما برای این پدیده‌های جدید فراهم آورند.
● عکس‌العمل‌های روانی ناشی از استرس
احساس هیجان داشتن، احساس پوچی و مرتب در ترس زیستن، تمایل به گریه کردن، عدم توانائی در تصمیم‌گیری، عدم احساس شادی، سرخوردگی و تمایل به خشونت و عکس‌العمل‌های بدن شامل:
۱) کشیدگی عضله‌ها،
۲) تپش تند و نامنظم قلب،
۳) تنفس کوتاه و تند،
۴) ریزش عرق،
۵) بزرگ شدن مردمک چشم،
۶) تغییر در میزان اشتها،
۷) اختلال در خواب،
۸) وحشت‌زدگی،
۹) سردرد،
۱۰) تکرار ادرار،
۱۱) اختلال در هضم،
۱۲) سرحال نبودن،
۱۳) اسهال،
۱۴) کمردرد،
۱۵) سوزن سوزن شدن دست
۱۶) و با خشک شدن دهان یا گلو و احساس دلشوره.
شما با انجام یک تمرین ساده قادر خواهید بود استرس خود را تا حدی کنترل کنید و بدن خود را آرام سازید.
روی صندلی بنشینید، دست‌های خود را شل کنید، چشم‌های خود را ببیندید و تمام بدن خود را آرام سازید. به نفس‌های خود گوش دهید. در هر دم ۵ ثانیه نفس خود را نگه دارید، حال شاخهٔ گل سفیدی را در ذهن تجسم کنید. وقتی این شاخهٔ گل را در ذهن تجسم کردید، در همان حال به خود بگوئید: ”موقع باز کردن چشم‌هایم به‌طور کامل،بیدار و خالی از دلهره و هیجان هستم“.
پشت سر هم، این را تکرار کنید و همچنان نفس عمیق بکشید و بگوئید از شمارهٔ ۵ تا ۱. به‌طور معکوس می‌‌شمارم و به محض اینکه به شماره ۱ رسیدم، ارامِ آرام خواهم بود پس از شمارش، چشمانتان را باز کنید.
● روش‌های مقابله با استرس
مهمترین سلاح در مقابله با استرس، ورزش کردن و متناسب نگه داشتن جسم و روح است. شما می‌توانید افکار خود را روی وقایع پیرامون زندگی متمرکز سازید. این موضوع می‌تواند یک گفتگوی ساده با یک نفر باشد. یا اینکه ببینید در اطراف خود چند چیز به رنگ ابی می‌توانید پیدا کنید.
افکار خود را مهار کنید. به‌طور مثال از حفظ حساب کردن، خواندنِ یک شعر، بازی کردن، پازل درست کردن، حل جدول متقاطع و به‌طور حتم از یک نفر کمک بگیرید، یک روانشناس، پزشک خانواده با یکی از دوستان صمیمی.
به معالجهٔ خودشان مثبت فکر کنید تا تأثیرهای خود را ببخشد، زودتر از آن، راه دیگری در پیش نگیرید. در آخر به یاد داشته باشید که به توصیهٔ غلط بعضی از دوستان اهمیتی ندهید. به‌طور نمونه، از شما می‌خواهند سیگار بکشید یا از قرص‌های آرام‌بخش استفاده کنید یا با وابستگی به چیز یا شخصی خاص، خود را از استرس رها کنید.
این روش‌ها نه تنها کارساز نیستند بلکه برای شما دردسرهای جدید به‌وجود می‌آورند.
کم کم با زندگی خود کنار بیائید. همه چیز را تحت تسلط داشته باشید. اگر چنین دیدی داشته باشید، آن وقت به‌طور اصولی و قانونمند می‌توانید بر استرس خود غلبه کنید.
ساناز بیوک آقائی
خلاصهٔ کتاب ”استرس“
نوشتهٔ ”پرفسور گرگ ویلکینسون“ ترجمهٔ ”دکتر منیرسنگلجی“
منبع : مجله شادکامی و موفقیت


همچنین مشاهده کنید