سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

بیوتکنولوژی و نقش آن در تولید فرآورده های جدید


بیوتکنولوژی و نقش آن در تولید فرآورده های جدید
● علم بیوتکنولوژی به معنی استفاده کاربردی از موجودات زنده و یا اجزای آنها جهت تهیه فرآورده های جدید و یا ایجاد تکنولوژی است یا در شرایطی که افزایش جمعیت، خصوصا در کشورهای جهان سوم، کمبود مواد غذایی، بروز و شیوع انواع بیماریها و آلودگیهای ایجاد شده در محیط زیست از مسائلی است که سلامت ملی همه کشورها را تهدید می کند، ابزار توانمند بیوتکنولوژی در پزشکی، دامپزشکی، کشاورزی و … تحول عظیمی را بوجود آورده است و امیدی تازه برای حل بسیاری از مشکلات بشر در آینده به شمار می رود. در این مقاله بطور خلاصه بر جنبه های متنوعی از کاربردهای بیوتکنولوژی در امر تغذیه انسان از منابع دامی و تهیه واکسن مروری خواهیم داشت. از جمله:
▪ تولید مواد بیولوژیکی حیوانی از جمله واکسنهای انسانی و حیوانی، توکسینها، آنتی سرمها و کیتهای تشخیصی
▪ اثرات بیوتکنولوژی بر افزایش فرآورده های دامی و افزایش سرعت رشد دام از طریق بالا بردن سرعت انتقال صفات مطلوب (مانند رشد یا افزایش تولید شیر) در دامها
▪ کاربرد بیوتکنولوژی در تغذیه دام شامل تغییر ژنتیکی گیاهان و تعادل اسیدهای آمینه، طراحی و تهیه علوفه‌های بهتر و بهبود عمل گوارش در دام
▪ تولید غذاهای جدید مانند موادی که قبلا استفاده غذایی نداشته اند ولی کیفیت آنها بوسیله تکنیکهای جدید تغییر یافته یا غذاهایی که از حیوانات بدست آمده ولی از نظر ژنتیکی تغییر یافته اند(اصلاح ترکیب شیر یا چربی موجود در گوشت)
▪ نقش بیوتکنولوژی در تامین غذا از دریا که با مداخله در روند رشد ماهی ها و دیگر آبزیان تولید ماهی را افزایش می دهد
بیوتکنولوژی علمی است که می تواند در پیشرفت و بهبود کیفیت زندگی بشر نقش بسزایی داشته باشد و با تولید فرآورده های ارزشمند به حل بسیاری از مشکلات غذایی، بهداشتی، محیطی و … آینده بشر نبشر کمک کند. امروزه این علم با بهره گی
آینده بشر کمک کند امروزه این علم با بهره گرفتن از تکنولوژی های پیشرفته ای چون مهندسی ژنتیک، کاربردهای وسیعی در شاخه‌های مختلف علوم پیدا کرده است. در این مقاله نقش بیوتکنولوژی در تغذیه انسان به تفصیل بیان شده است.
علی اکبر نوروزی، کارشناس زیست، آموزش و پرورش ناحیه ۲ مشهد
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان